Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hőkamerák az épületgépészetben VIII.

2014/12. lapszám | Koczka Péter |  1583 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hőkamerák az épületgépészetben VIII.

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálatat terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

A lassan tovatűnő 2014-es év során a hőkamera számos felhasználási területével ismerkedhettek meg itt, a VGF hasábjain. A cikksorozat célja is ez volt, hogy bemutassa a termográfia alkalmazási területeit, a gyakorlati alkalmazhatóságát, kifejezetten az épületgépészeti szakemberek mindennapjaiban. Rendhagyó módon az év utolsó számában elhagyva az épületeket, a szakmát, néhány további alkalmazási példával ismerkedhetnek meg.

Az ipar számos területén használják a termográfia eszközeit, legyen szó a nehéziparban az olvadt fém hőmérsékletének méréséről, kemencék szigetelésének vizsgálatáról vagy mikroelektronikai nyomtatott áramköri lapok minőségi elemzéséről. Leegyszerűsítve, ahol a hőmérséklet-eloszlás alapján következtetni lehet egy folyamat állapotára, ott egy hőkamera nagy segítséget nyújt.

Állatok

Az állatorvosok kedvelt diagnosztikai módszere a termográfia, előnye itt is az érintésmentes és gyors mérésben rejlik, legtöbb esetben nagy értékű lovakról vagy azok lábáról láthatók hőkamerás felvételek, de az egyik legfontosabb alkalmazás ezen a területen a beteg állatok csordából való kiszűrése.

Emberek

Az orvostudomány egyéb diagnosztikai módszerei mellett szintén alkalmazza a termográfiát. A húzódásos vagy ízületi panaszok mellett a bőr egyes területeinek hőmérséklet-eloszlásából következtetni lehet a gyulladásokra, akár a különböző daganatos megbetegedésekre is.

Specialitások

A hőkamerák árának és méretének csökkenésével megjelentek a specifikus hőka-merák is, amik mára már nemcsak a hadiipar számára, hanem a biztonságtechnika és a vadászat területén is elérhetők. Vészhelyzet esetén pedig a mindennapok részévé is válhat, emlékezzünk csak vissza, hogy a H1N1 fertőzések idején a repülőtereken világszerte jelentek meg a lázas emberek kiszűrésére telepített hőka-merás rendszerek.

Reményeim szerint sikerült egy kicsit megkedveltetnem, közelebb hoznom a kedves olvasóhoz a méréstechnika ezen ágát, és ezúton is kellemes karácsonyt és boldog újévet kívánok.

termográfia


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem