Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2014. január-február

Fűtési rendszerek keringési betegségeinek megelőzése és gyógyítása

Arany Norbert |  9542
2 4 (1)

A fűtővíz, mint az épületekben keringő hőszállító közeg és az emberi vérkeringés között meglepően sok hasonlóságot figyelhetünk meg. Mindkét rendszerre igaz: ha nem kezeljük a betegséget kiváltó okokat, akkor a pusztán gyógyszeres tüneti kezelés életveszélyes lehet. A cikkben bemutatjuk a fűtési rendszerben előforduló „betegségek” okainak kezelését, figyelembe véve a Németországban elismert műszaki előírásokat (VDI 2035) és az egyértelmű természetes folyamatokat.

Ki fizeti a révészt?

Fábián Attila |  5670

„Csúcstechnológiás fűtési rendszert terveztettem a házamba, melyet egy épületgépész ismerősöm ajánlott. Nem kevés pénzembe került, de alig fél évvel a beüzemelés után kilyukadt a közel kétmillió forintos rendszer kazánteste” – kezdte neve elhallgatását kérő forrásunk kálváriájának történetét.

Mekkora legyen a HMV-készítés teljesítménye?

Fördős Norbert |  21 734
1

A fenti kérdésre sokak szerint nagyon egyszerű a válasz: minél nagyobb, annál jobb. Alaposabban végiggondolva azonban ez pont akkora legyen, amellyel még maximálisan biztosítható a fogyasztó által elvárt melegvíz-komfort – energiatakarékos HMV-előállítás és működési feltételek mellett. A lehetőségek tárházát tekintve ez ma már talán nem is olyan evidens, mert a döntés egy többlépcsős folyamat eredménye.

Közös gondolkodás, szakszerű tájékoztatás

Engel György |  2115

Az épületgépész szakma részéről jogos panasz, hogy az építések, felújítások alkalmával az épületgépészeti beruházásokra szánt költségeken akarnak leginkább spórolni a megrendelők. Pedig egy ésszerűtlen vagy nem teljes gépészeti megoldás sok bosszúságot okozhat a tulajdonosnak, illetve üzemeltetőnek, sőt akár az ingatlan állagának romlását is eredményezheti. Erre tipikus példa az épületszigetelés és a nyílászárók cseréje alkalmával „elfelejtett” légutánpótlás kérdése.

Háztartások földgáz- vagy fatüzelés?

Szilágyi Zsombor |  6552
1 5 (1)

A 2013. év a lakossági földgáz árának 20%-os csökkenését hozta, de ugyanakkor sok más árucikk drágább lett, köztük a tűzifa is. Egy újonnan épülő családi háznál vagy egy meglévő épület fűtése korszerűsítésénél azonban jól meg kell gondolni, hogy a fatüzelést válasszuk-e. Ehhez a döntéshez gyűjtöttünk össze néhány érvet és adatot.

Az első mélygeotermia Németországban

Dr. Barcsik József |  4132

A „Geotermikus energia hasznosításának lehetőségei" címmel szervezett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara egy szakmai utat Németországba. Az út egyik állomása Waren (Müritz) volt, ahol egy több mint 25 éve üzemelő, a geotermikus energiát komplexen hasznosító rendszert tekinthettek meg az érdeklődő szakemberek.

Szerelősínek használata a gyakorlatban

Bihari Tamás |  2170

A Magyar Épületgépészet idei Napján meglátogattuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem DCS épületének laboratóriumát. Ott látható az a hallgatók számára készített mérőelrendezés, melynek szerelősínekből álló tartószerkezetéről lesz most szó.

Szivárgáskeresés fűtési csővezetékekben

Hőkamerák az épületgépészetben I.

Koczka Péter |  7401

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika, az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. Jelen cikksorozat célja, hogy bemutassa, hol és hogyan használható a hőkamera az épületgépész szakemberek mindennapjaiban.

Optimális HMV-cirkuláció

Chiovini György |  22 862
2 5 (1)

Épületeinkben a melegvíz-ellátás sok esetben központi rendszerű. A csapolók egy része távol esik a termelőtől. Ha egy ilyen csapolót hosszabb szünet után nyitunk meg, először a csővezetékben lehűlt víz folyik ki. A meleg vízre való kényszerű várakozást kerülhetjük el, és a feleslegesen elfolyatott víz költségét takaríthatjuk meg cirkulációs vezetékkel, illetve hálózattal.

Mire figyeljünk hőmennyiségmérők kiválasztásánál?

Schalbert Erik |  3080

A hőfogyasztás mérése valamennyi közművel összehasonlítva már önmagában is a legösszetettebb méréstechnikai feladat, hiszen külön-külön mérni kell az átáramlott fűtőközeg mennyiségét, az előremenő és visszatérő ágak hőmérsékletkülönbségét, valamint a megfelelő algoritmus segítségével a mért értékekből ki kell számítani az elfogyasztott hőmennyiséget.

Az államosításon át a csúcs felé

A magyar olaj és földgáz története X.

Dobai Gábor |  3735

A lezajlott per és a súlyos ítéletek nem jelentették automatikusan a MAORT-ügy végét, de a magyarországi kőolajbányászat életében mélyreható átalakulások sorozata kezdődött.

Mechanikus hőmennyiségmérők

 4488
1 3 (1)

Áttekntő táblázatunkban feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Billentyűzete jobbra-balra gombjaival kényelmesen navigálhatja a táblázatot, ha belekattint.