Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Kaisai, Stiebel Eltron, ACO, Bosch, Daikin, HeatVentors, Vaillant

Júniusi hírek, újdonságok

2021/6. lapszám | VGF&HKL online |  837 |

Kaisai, Stiebel Eltron, ACO, Bosch, Daikin, HeatVentors, Vaillant

Megújult KAISAI Arctic hőszivattyúk, közösségi terek szellőztetése, új ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka, új Bosch kazán, harminc éves a Daikin Magyarországon, magyar fázisváltós hőtároló, Vaillant ecoTEC plus IoniDetect termékcsalád.

Megújult KAISAI Arctic hőszivattyúk

Az idén megújult KAISAI Arctic hőszivattyú-termékcsalád tagjai igen széles hőmérsékleti tartományban, akár -25 °C külső hőmérséklet esetén is képesek ellátni a fűtési és használati melegvízigényt, akár 65 °C-os előremenő melegvízzel. A monoblokk, split, valamint HMV-tartályos kivitelben kapható készülékek az alapszereltség részeként tartalmazzák a wifi-vezérlést, a modbus-csatlakoztathatóságot és a kétzónás szabályozás lehetőségét, valamint támogatják a kaszkádkapcsolást.

A 6-tól 30 kW-ig terjedő teljesítménytartományban elérhető hőszivattyúk fűtési hatékonysága magas (akár 5,22 SCOP), miközben hangnyomásszintjük a kifejezetten alacsony 45 dB(A)-tól indul. A készülékek megbízhatóságát mutatja, hogy a forgalmazó, a hűtés- és klímatechnikai piacon több mint 30 éve jelen lévő Soós és Társa Zrt. idén egyedülálló 8-éves jótállást vállal a készülékekre. További részletek →

Közösségi terek szellőztetése

Legyen szó irodáról, kereskedelmi és vendéglátó egységről, konditeremről vagy intézményekről – most mindenhol fontos a szellőztetés. Nyáron könnyedén megoldhatjuk a friss levegő folyamatos cseréjét, de a hidegebb idő beálltával ez már problémás lehet. Érdemes előre felkészülni a télre is, és gondoskodni a megfelelő szellőztető berendezés kiválasztásáról.

A közös használatú helyiségek tiszta levegője folyamatos légcserével, friss és tiszta levegő utánpótlásával garantálható, lehetőleg az értékes fűtési hő elpazarlása, huzat és a külső zajforrások beengedése nélkül. Ehhez nyújt segítséget a STIEBEL ELTRON új decentralizált VRL-C termékcsaládja: friss és szűrt levegő kontrollált szellőztetéssel, az alumínium kereszt-ellenáramú hőcserélőnek köszönhetően jelentős hővisszanyeréssel. Különböző beszerelési változatok (mennyezeti szerelés és mennyezeti beépítés) is lehetséges.

Új ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka

Meglepően egyszerű, e egyszerre szolgálja ki a felhasználók és a beépítő szakemberek legmagasabb szintű igényeit az ACO legújabb zuhanyfolyókája, a Solid Plusz. Egyszerű tisztíthatóság, egyszerű beépítés és funkcionalitás a legfontosabb jellemzői. Az elegáns zuhanyfolyóka elektropolírozott rozsdamentes acélból készül, minden szokásos csempeformátumhoz könnyen hozzáigazítható. Használatával a nagy méretű burkolólapok is érvényesülni tudnak. Az elegancia magas minőséggel párosul, a zuhanyfolyóka profilja 4 mm magasságú, elektropolírozott, rozsdamentes acélból készül. A lejtést a folyókaprofilban alakították ki, így a megbízható vízelvezetés mellett a tisztítása is könnyen megoldható. A zuhanyfolyóka-profil 80 mm-rel rövidebbre vágható, ezáltal könnyen a helyszíni sajátosságokhoz igazíthatjuk a vízelvezetést.

A legtöbbször használt 10 mm vastag burkolati lapok alkalmazása esetén a profil közvetlenül behelyezhető a padlóösszefolyó alsórészbe. Amennyiben 10 mm-nél vastagabb lappal burkoljuk a fürdőszobát, a folyókához tartozó magasítóelemmel egyszerűen a szükséges szintre emelhető a folyókaprofil. A gyárilag rögzített szigetelőmembrán elengedhetetlen a megfelelő vízszigetelés kialakításhoz. A beépítés során a padlóösszefolyót védőburkolat óvja, hogy ne kerülhessen szennyeződés a csőhálózatba. A védőburkolat széle szerszám nélkül eltávolítható, így fal mellé is könnyedén beépíthető a zuhanyfolyóka alsórésze.

Új Bosch kazán

A Condens 5300i WM, a Bosch új álló kondenzációs gázkazánja beépített rétegtöltésű melegvíztárolóval, egyszerű vezeték nélküli szabályzó csatlakozással (opcionális). Lekerekített design. Kompakt fűtési rendszer 17 vagy 24 kW fűtőteljesítménnyel és 30 kW melegvíz-teljesítménnyel. 100 literes rétegtöltésű tárolóval. Előmelegítési idő nélkül is azonnal rendelkezésre áll a melegvíz. A beépített rétegtárolónak köszönhetően helytakarékos. Nincs melegvízhőmérséklet-ingadozás. Gyors tárolótöltési idő.

A kazán optimálisan kombinálható és egyszerűen kezelhető az Easy Control segítségével. A COM/ECO gomb segítségével a melegvízigény egyedileg szabályozható. A kényelmi COM beállításnak köszönhetően a kazán állandóan meleg vizet tárol és ezt állandó hőmérsékleten tartja, míg az ECO beállítás esetén a készülék a vizet csak igény esetén melegíti fel, és így energiát takarít meg. Bővebb információ →

Harminc éves a Daikin Magyarországon

Három évtizeddel ezelőtt, 1991-ben érkezett meg a japán Daikin Magyarországra. A magyar lakosság, a „közületek” illetve az ipari szegmens számára már ekkor is három kategóriában – split klímák, VRV rendszerek, folyadékhűtők – kínált mintegy 30 termékből álló portfóliót a cég. Az elmúlt három évtizedben a Daikin világszerte számos hűtéssel-fűtéssel foglalkozó márkát vásárolt meg, így folyamatosan bővült a kínálata is.

A magyarországi képviselet, a Daikin Hungary Kft. ügyfelei számára ma már nemcsak többszáz termékből álló termékkínálatot, hanem mindenre kiterjedő hűtési-fűtésilégtechnikai megoldást kínál ügyfeleinek. A Daikin a lakosság magasabb szintű kiszolgálása érdekében 2012-ben hozta létre a Home Comfort Expert (HCE) partnerhálózatát, ami ma már közel 30 minősített, folyamatosan képzett és ellenőrzött partnerből áll. Ugyancsak a lakosságot célozza a 2020-ban Budapesten megnyílt márkabolt, ahol a lakossági ügyfelek szakmai tanácsadás mellett ismerhetik meg a márka teljes klíma- és hőszivattyú-kínálatát, légtisztítóit. A kereskedelmi és ipari ügyfelek számára nemrég indult a „Loop by Daikin” program, amelynek célja a hűtőközegek körforgásban tartása, azaz a használt hűtőközegek regenerálása és újrahasznosítása.

Magyar fázisváltós hőtároló

Egyik adatközpont-hűtési projektjének helyszínén tartott bemutatót a speciális fázisváltós hőenergiatárolót gyártó magyar fejlesztőcég, a HeatVentors Kft. A technikai és komfort hűtési rendszerekben is alkalmazható HeatTank célja az energiahatékonyság és az ellátásbiztonság növelése az által, hogy az éjszakai völgyidőszakban hatékonyabban megtermelt hűtési energiával látja el a napközbeni csúcsigény egy részét. – A kompresszoros hűtőgépek a hűtési energiát költséghatékonyabban tudják megtermelni az éjszakai hűvösebb időszakban, mint napközben – köszönhetően annak, hogy alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a kompresszornak kisebb nyomáskülönbséget kell létrehoznia, mint nappal – mondta Andrássy Zoltán, a HeatVentors Kft. ügyvezetője és vezető mérnöke. Ezt kihasználva a hőtárolás segítségével jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A bemutatott projektben egy szerverszoba split klímás hűtési rendszerét optimalizálták a hőtárolók. A hőtárolókat egy saját digitális szabályzórendszer működteti, amely szenzorok segítségével biztosítja, hogy a hűtési rendszer mindig a legoptimálisabban üzemeljen. Ennek segítségével még egy A+++-os hűtési rendszer EER-értéke is tovább növelhető.

Vaillant ecoTEC plus IoniDetect termékcsalád

Idén tavasszal a magyarországi kereskedelemben is megjelentek az ecoTEC plus kondenzációs fali hőtermelők legújabb típusai: először ezt kétféle fűtő (20 és 25 kW névleges fűtési hőteljesítmény), valamint egy 26 kW HMV teljesítményű kombi készülék képviseli, azonban további lépésként bevezetésre kerülnek a nagyobb teljesítményű fűtő (30 és 35 kW), kombi (32 és 36 kW), valamint a beépített tárolós VUI típusok is.

Mindegyik termékverzió már az ionizációs elven alapuló égésszabályozási elvet (IoniDetect) követi, széles modulációs tartomány (1:10) mellett, teljesen átalakított külső megjelenésbe csomagolva. Az érintőgombos kezelési koncepció elve a tavaly bemutatott sensoXXX szabályozók struktúráját követi, amelyhez az Internet-alapú távszabályozás eszköze (sensoNET VR 921 átjáró) néhány mozdulattal akár az ügyfél által is felszerelhető.