Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Izobután R600a

Háztartási hűtők hűtőközegei

2021/6. lapszám | Lantos Tivadar |  8200 |

Izobután R600a

Az újabb hűtőkészülékekben már megtalálható az izobután. Nézzük át ennek a gyúlékony hűtőközegnek a tulajdonságait, valamint a kezelését.

A CFC (fluor-klór-szénhidrogén) hűtőközegek által előidézett ózonréteg-problémák egy új, ezt helyettesítő hűtőközeg kifejlesztéséhez, a HFC (fluor-szénhidrogén) vezettek. A HFC hűtőközegnek nulla az ózonréteg-károsító értéke. Egy további környezetkárosító tényezője az F gázoknak, az üvegházhatást előidéző potenciál (GWP), amely a CFC esetében igen magas, a HFC-nél azonban jóval csekélyebb mértékű. A legutóbbi kutatások eredményei mégis azt mutatják, hogy a HFC ezen relatív alacsony értékei is üvegházhatást kiváltó tulajdonsággal bírnak, azonkívül a HFC légköri elbomlási idejét, mely mindenképpen 10 év felett van, sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nulla ózonréteg-károsító, illetve üvegházhatást kiváltó értékkel rendelkező hűtőközeg-helyettesítőként már csak a szénhidrogének jöhetnek számításba. Ezeket eddig gyúlékonyságuk miatt zárták ki a felhasználásból.

A cikk még 11 502 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésHűtőközeg

Kapcsolódó