Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

Miért az új hűtőközeg?

2021/4. lapszám | Blizman Tamás |  988 |

Miért az új hűtőközeg?

Az európai unió zöld megállapodás (Green Deal) tervet állított össze 2019. év végén, melynek fő irányvonalai az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállás révén, valamint a biológiai sokféleség helyreállítása és a környezetszennyezés mértékének csökkentése. Az új, R454C hűtőközeggel feltöltött monoblokk kialakítású hőszivattyú nem csak „zöldebb” az elődjénél, de a hűtőközeg kedvező tulajdonságai miatt javult a készülékek hatásfoka és bővült a felhasználhatóságának köre is.

A hőszivattyúk központi elemei annak a törekvésnek, hogy az Európai Unió a megújuló hőforrásokra térjen át a fent említett célok elérése érdekében. Jelenleg a hőszivattyúk a leghatékonyabb technológiák a fűtési energia piacán. A hőszivattyúknak hűtőközegre van szükségük ahhoz, hogy a környezet energiáját felhasználhassák a helyiségek fűtésére, hűtésére és használati meleg víz előállításra. Ha a hűtőközegek a légkörbe kerülnek, hozzájárulnak az üvegházhatáshoz. A hűtőközeg felmelegedési potenciálját GWP értékével (globális felmelegedési potenciál) jelöljük, ami a hűtőközeg éghajlatra gyakorolt ​​káros hatása, az üvegházhatást okozó szén-dioxiddal (CO2) összehasonlítva. Az R410A, az eddigi legtöbb hőszivattyúban használt hűtőközeg GWP értéke 2088. Ez azt jelenti, hogy ha egy kilogramm R410A kijut a légkörbe, ugyanúgy hozzájárul az üvegházhatáshoz, mint 2088 kilogramm CO2. Fontos megjegyezni, hogy a hőszivattyú hűtőközege hermetikusan zárt körben helyezkedik el. Ritkán jut a környezetbe, és a hőszivattyú ártalmatlanításakor újra kell hasznosítani!

A cikk még 4 576 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hűtőközeg

Kapcsolódó