Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

A körforgásos hűkőközeg-gazdálkodás

2021/4. lapszám | Csizmazia Gábor |  1003 |

A körforgásos hűkőközeg-gazdálkodás

Lapunk is beszámolt az egyik neves klíma- hűtéstechnikai világcég körforgásos modelljéről. Ennek kapcsán most azt vizsgáljuk meg, hogyan kell szakszerűen bánni a hűtöközegekkel a modell működtetéséhez.

A termékek előállításának és fogyasztásának jelenlegi, lineáris módszere tönkreteszi a törékeny ökoszisztémákat, és értékes természeti erőforrások elvesztését okozza. A körforgásos gazdaság fenntarthatóbb megoldásokat hoz, ahol a termékeket hosszabb ideig használják, és a hulladék anyagokat új termékek előállítására használják fel.

A mai uralkodó gazdasági modell lineáris: természeti erőforrásokat veszünk és olyan termékeket készítünk belőlük, amelyeket aztán felhasználásuk után eldobunk – gyakran viszonylag rövid idő után. Néha a rövid élettartam a tervezett elavulásnak tudható be, amikor a termékek könnyen elromlanak, nehéz, és költséges javítani és frissíteni őket.

A cikk még 7 453 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésHűtőközeg

Kapcsolódó