Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

3D kandallók

2021/6. lapszám | Erdősi Csaba Németh Dániel |  7591 |

3D kandallók

Egy kandalló nem csupán fűtőberendezés, hanem látványelem is. A lobogó tűz különleges hangulatot áraszt, nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé a három oldalról is üvegfallal rendelkező típusok (3D). Egy ilyen fűtőberendezés ugyanakkor praktikus is, kiváló biztonságot, másodlagos fűtési lehetőséget nyújt például új építésű, hőszivattyús ingatlanokban meghibásodás, üzemzavar idején. Tervezéskor és telepítéskor a szokásosnál is gondosabban kell ügyelni az ilyen berendezések frisslevegő-ellátására és megfelelő füstelvezetésére, erre a legmodernebb kandallók innovatív megoldásokat is kínálnak.

Egy három oldalról is látszó tűztérrel rendelkező kandalló pompás látványt nyújt, emellett pedig praktikus is. Noha ezek a berendezések kizárólag légfűtésre alkalmasak, vagyis nem rendelkeznek víztérrel, s így radiátoros rendszerre sem köthetők, egy kimagasló épületenergetikai tulajdonsággal rendelkező, új építésű ingatlan kifűtésére alkalmasak. Nem véletlenül hívtuk fel rá korábban a figyelmet, hogy a kéményt nem érdemes kispórolni egy új építésű ingatlanból akkor sem, ha hagyományos elektromos vagy hőszivattyús fűtési rendszert szeretnének üzemeltetni a tulajdonosok, mert egy megfelelő kandalló garantálja az otthon melegét akkor is, ha a legnagyobb téli hidegben mondja fel a hőszivattyú kompresszora a szolgálatot.

Ezek a berendezések jellemzően 7–14 kW teljesítményűek, de egy jól megépített és szigetelt, átlagos méretű családi házban ennyi elegendő is. Egy három oldalról üvegezett kandalló számos módon elhelyezhető. Állhat hagyományosan, a fal mellett, de elhelyezhetjük akár a szoba közepén is, és egyfajta válaszfal funkciót is betölthet, amennyiben ez a cél. Ezek a fűtőberendezések többféle tűztérrel is készülhetnek, de ezek mindegyikére jellemző, hogy szerkezetében erősebb, mint a hagyományos kandallóbetét, hiszen az üvegfelületek tartó-hordó képességét ki kell váltani. Emiatt erősebb, vastagabb lemezt kell használni a felépítményhez.

A cikk még 10 575 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KandallóSzilárd tüzelés

Kapcsolódó