Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Üzemeltetők, figyelem!

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtési rendszerek kialakításában

2021/6. lapszám | Lantos Tivadar |  8352 |

Üzemeltetők, figyelem!

Amikor az energiamegtakarítás kerül szóba egy fűtési rendszer esetében, akkor mindig a hőtermelő berendezés fogyasztáscsökkentésére gondolunk. Valóban, itt jelentkezhet a legnagyobb megtakarítás, azonban apróbb eredményeket a kiegészítő rendszerek energiacsökkentésével is elérhetünk, és sok kicsi sokra megy alapon az éves megtakarítás jelentős lehet. Nézzük meg a szivattyúk villamos fogyasztásának költségcsökkentési lehetőségeit hidraulikus, mechanikai, és elektrotechnikai szempontból.

Hogy mennyire nem törődünk a szivattyúk energiahatékonyságával, arra jó példa az üzemeltetés. Készült egy olyan felmérés az egyik szivattyúforgalmazó, -gyártó részéről, ami egészen döbbenetes eredményt produkált. Ma már szinte kizárólag állandó mágneses villanymotorral hajtott szivattyúkat építenek be, vagy olyan technológiát, ami hatékony szabályozhatóságot tesz lehetővé. A gyártó azt vizsgálta, hogy az öt éve beépített szivattyúk közül mennyi azoknak a száma, amelyek ténylegesen jól, energiahatékonyan működtek. Döbbenetes a tapasztalat: 5 év után a beépített elektronikus szivattyúk 80%-a szabályozatlanul, maximális fordulatszámon üzemelt. Hiába a drága vezérlés, a nemtörődömség, vagy a hozzá nem értés következtében a szivattyúkat nem állították be. Pedig a gyártók sok pénzt fektetnek abba, hogy az EU irányelvei teljesüljenek a készülékekre vonatkozóan, a felhasználók energiamegtakarítást várnak, a mérnökök megtervezik a korszerű rendszereket, ennek ellenére az üzemeltetés nem megfelelő. Itt hatalmas pazarlás érhető tetten, amely ellen valamilyen módon fel kellene lépni.

A cikk még 10 121 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EnergiahatékonyságFűtési rendszer

Kapcsolódó