Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fenntartható fűtésszerelő

2021/6. lapszám | Szilágyi László |  23 |

Fenntartható fűtésszerelő

Messze túlnőtt a fenntartható fejlődés igénye egy ideológián, és bizony a divat jelzővel sem lehet említeni, mióta olyan szigorú direktívák határozzák meg a gyártók működését, amelyek egyértelműen ezeknek a céloknak az irányába mutatnak. Ma már szinte nincs olyan épületgépészeti termék, aminek a gyártását ne szabályoznák környezetvédelmi szempontok alapján. De vajon a szerelő is lehet fenntartható? Cikkemben erre keresek hétköznapi megoldásokat, javaslatokat a teljesség igénye nélkül.

Első körben tisztázzuk a fogalmakat, hogy egyben sorvezetőként szolgáljon a gondolatainknak.  A fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. A másik tényező, amit le kellene küzdenie, a környezet elhasználódása, de ezt úgy kell elérnie, hogy közben ne mondjon le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről.

Ez értelmezhető egy termék gyártásánál, hiszen maga a gyártási folyamat lehet energiatakarékos, lehetnek a felhasznált anyagok környezetbarátok, és maga a termék is szolgálhatja ezeket a célokat. De mi a helyzet az értékesítési lánc végén lévő szereplővel, ő hogyan tud csatlakozni ehhez a folyamathoz?

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Környezetvédelem