Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

KNE-épületek fatüzeléssel

2021/6. lapszám | Keszthelyi István |  7862 |

KNE-épületek fatüzeléssel

A szakma lehetőségeit akár kedvezően is befolyásolhatja az az uniós jogszabály, amely kimondja, hogy 2020. december 31-ét követően csak közel nulla energiaigényű, azaz BB- besorolású épületek vehetők használatba. Magyarországon a rendelet előírásait csak 2022 június 30-ától kell alkalmazni, vagyis bő egy év haladékot kapott a szakma a szabályoknak való megfelelés alól. A szabályok közé tartozik az is, hogy a teljes energiafelhasználás 25 százalékát megújuló energiatermelésnek kell – adott esetben fatüzeléssel – biztosítania az épületben. Alábbi írásunk e direktíva részleteit és lehetséges következményeit járja körül. Általános alapelvünk szerint cikkeinkben egy-egy bonyolult számítás részletes levezetést, hosszú képleteket nem közlünk, de ezúttal szakítunk ezzel a szerkesztési elvünkkel, tekintettel a téma fontosságára.

Magyarországon a megtermelt energia körülbelül 40 százalékát a háztartások energiafogyasztása teszi ki. Ez a szám az Európai Unió átlagában csak 26,5 százalék. Magyarország a fűtés szempontjából a tíz legpazarlóbb ország között van, annak ellenére, hogy a lakosság elég jelentős hányada csak pár helyiséget fűt lakhelyéből. Egyebek mellett ezért, 2010. május 19-én az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelvet, amely szerint 2020. december 31- ét követően csak közel nulla energiaigényű épület (BB besorolású vagy jobb) új építésű ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt. Magyarországon a rendelet alkalmazását, mint arról korábban már beszámoltunk, két lépcsőben 2022. június 30-ára tolták ki, vagyis akkortól kell alkalmazni az új energetikai minősítési osztályozást, amelyet a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet tartalmaz.

A cikk még 14 725 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EnergiahatékonyságFatüzelésSzilárd tüzelés

Kapcsolódó

Váratlanul változó jogszabályok

Váratlanul változó jogszabályok

Haladék a közel nulla energiaigényű épületeknek, új előírások a TNM rendeletben