Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Okosotthon-platformok

Appajánló

2020/7-8. lapszám | Papp Tibor |  275 | |

Okosotthon-platformok

Sok mindent várhatunk egy jól működő okosotthonrendszertől: energiahatékonyságot, költségmegtakarítást, értékeink védelmét, reagálást a környezeti változásokra, a paraméterek optimális sávban tartását, szórakoztatást, kényelmet stb. Egy-egy digitális kommunikációra képes, vezérelhető eszköz önmagában is képes jobbá, hatékonyabbá tenni valamit, ám egy lakás, ház, iroda vagy műhely „felokosításának” igazi ereje, életminőség-javítási képessége akkor mutatkozik meg igazán, ha rendszerben gondolkozunk.

Légkondicionálók, légtisztítók, párásítók, lámpák, zárak, kapcsolók, kamerák, ventilátorok, redőnymozgatók, ajtócsengők, szivattyúk, kazánok, bojlerek, csaptelepek, termosztátok, szórakoztatóelektronikai készülékek, különféle érzékelők – és még folytathatnánk a felsorolást. Mind-mind léteznek digitális kommunikációra, vezérelhetőségre képes változatban is. Egy okoscsap önmagában is vizet spórol, az okostermosztát le tud faragni a fűtésköltségen, de ez szigetszerű működés. Ahhoz, hogy összehangolt, a változó körülményekhez és igényekhez alkalmazkodó, integrált rendszer jöjjön létre, egységes, központi irányításra van szükség.

A megvalósítandó igényeket, környezetet mi határozzuk meg, a részegységek összehangolásáról már a rendszer gondoskodik. Olyan ez, mint a karmester a zenekar élén. A zenét mi írjuk, de az azt megszólaltató zenészek munkáját a karmester irányítja, hangolja össze. Az alábbiakban a legelterjedtebb „karmesterekről” adunk rövid áttekintést.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szoftver

Kapcsolódó