Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Veszélyes üzem

2020/7-8. lapszám | Szilágyi László |  173 | |

Veszélyes üzem

Egyebek mellett a gázszerelés, a fűtésszerelés és a kéményépítés is olyan veszélyes üzemnek minősül, ahol kisebb hibával is nagyobb károkat okozhatunk az átlagosnál. A fokozottan veszélyes berendezések tervezése, kivitelezése és üzemeltetése is komoly felelősséggel jár, amit a szakembereknek kell viselni.

Mit jelent ez a felelősség? Alapvetően azt, hogy hibák esetén vállalják a következményeket, ami sokszor kártérítési kötelezettséget jelent, de akár büntetőjogi felelősségre vonással is járhat. Nyilván ez akkor merül fel, ha a kár jellege nemcsak anyagi, hanem emberi életre is veszélyes, balesetet vagy akár halált okozhat.

Sajnos sok esetben a tudás hiánya áll az esetek mögött, ezért különösen fontos, hogy az új technológiákat a szakma művelői megismerjék, és tudásukat folyamatosan bővítsék. A munkájára igényes szakember nemcsak tapasztalatával, hanem tudásával és munkájának minőségével is tartozik elsősorban önmaga felé. Ha valaki egy napkollektoros rendszerbe nem megfelelő fagyállót tölt be, ha nem megfelelő anyagú csővezetéket használ, vagy a rendszert úgy tervezi meg, hogy alapvető hiányosságok miatt kialakulhatnak szivárgások, akkor hatalmas hibát vét. Akkor is, ha ezek a hibák nem akkor jelennek meg, amikor a munkát átadja, hanem akár 10 évvel később! Az igazságügyi szakértőnktől „sajnos” minden lapszámunkba jut egy tanulságos eset.

Jó esetben ezekből tanulnak lapunk olvasói, de még jobb lenne, ha nem is fordulnának elő ilyen balesetek. Ehhez a szakma összefogására és a szakmai tudás megosztására van szükség. Kiadónk elsődleges célja a felelősségteljes épületgépész szakemberek informálása és tudásuk bővítése, még a nyári szabadságok és nyaralás időszakában is.

Bízom benne, hogy összevont lapszámunk most is sok érdekességgel oltja tudásszomjukat a nyári kánikulában!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

VGF&HKL szaklap


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem