Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megújulók

Mérgező fagyálló a napkollektorokban?

2020/7-8. lapszám | Szilágyi László |  1086 |

Mérgező fagyálló a napkollektorokban?

Büntetőjogi felelőssége is fennáll annak a szerelőnek és üzemeltetőnek, aki tudatosan mérgező etilén-glikol fagyálló folyadékkal tölt fel egy napkollektoros rendszert. Bár a szakemberek és gyártók mind tisztában vannak vele, hogy ilyen rendszerekbe csak propilén-glikolt lehet tölteni, mégis előfordul, hogy méreg kerül a használati meleg vízbe egy-egy kilyukadt hőcserélőn keresztül Most ivóvízbiztonsági szempontból vizsgáljuk a hibásan, gondatlanul feltöltött napkollektoros rendszereket az országos tisztifőorvos, dr. Müller Cecília segítségével.

A használati meleg víz felmelegítésére használt napkollektoros rendszerek esetén a hőcserélő kilyukadása balesetet okozhat, ha nem a megfelelő fagyállóval volt feltöltve a rendszer. A VGF&HKL 2019 májusában megjelent lapszámában beszámoltunk egy esetről, ahol egy családi ház tulajdonosa az ivóvíz szagára és állagára panaszkodott, és ezért hívta ki a vízszerelőket. A szakemberek is megerősítették, hogy a csapból szúrós szagú, habzó folyadék folyt. A napkollektoros rendszer lezárása után fél órán belül eltűnt a szennyezettség a vízből. Kiderült, hogy a szolártárolóban lyukadt ki a hőcserélő. Ha napkollektorban nem megfelelő fagyállót öntünk, sajnos a magas hőmérséklet hatására savas közeg alakulhat ki. Ha még inhibitor sem kerül a rendszerbe szinte biztos, hogy előbb-utóbb kikezdi a közeg a hőcserélőt. Sajnos a 10–15 évvel ezelőtt tervezett és kivitelezett napkollektoros rendszereknél sokszor előfordult, hogy nem álltak összhangban a felhasználói szokások a tervekkel és előfordulnak olyan esetek, amikor egy nyári üzemnélküli időszakban a helytelen fagyálló-víz közeg elkezd savasodni a nagy hőmérséklet következtében, amit a stagnálás idézhet elő. A karbantartások hiánya tovább fokozza ezt a kockázatot.

A cikk még 13 940 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

JogszabályokMegújulókNapkollektorSzabványok