Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Hol fog a füstgáz távozni?

2020/10. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  975 |

Hol fog a füstgáz távozni?

Bizonyára mindenki ismeri a Tanú című film jelenetéből azt az idézetet, amikor Pelikán kétségbeesetten tárja szét a kezét a háza újjáépítése után: „Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?” A sebtében, és szakmai kompetencia híján felépített épület hiányosságai elsőként a laikus építtetőnek szúrta a szemét. Hasonló eset történt egy pest megyei öntödében is, ahol az egyenként 630 kW-os, „A” típusú gázüstöt építettek be. A gáz, és légtechnikai tervezők megfeledkeztek a füstgáz elvezetéséről, és a laikus építtetőnek kellett felhívni a figyelmet, hogy ez óriási probléma forrása lehet, elsősorban az üzem dolgozóira nézve.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Soron következő tanulságos történetünk helyszíne Pest megye határában egy ipari park öntödei üzeme. Francia gyártmányú öntödei gázkészülékekre cserélték a régi berendezéseket, két, egyenként 630 kW teljesítményű, „A” kategóriás alumínium öntőüstöt kellett szolgálatba állítani. Óriási teljesítményről van szó, ennek ellenére a készülékeknek nincs füstgázelvezetése. A tervezőnek tehát az égési levegő biztosítását, és a füstgáz elvezetését is meg kell oldania, mint egy egyszerű konyhai gáztűzhely esetében, ahová elszívó ernyőt szoktak felhelyezni. Azonban itt több nagyságrenddel nagyobb a teljesítmény, még körültekintőbben kell, kellett volna eljárnia a szakembereknek, hogy jól, és biztonságosan működő rendszert tudjanak átadni. A képeken látható, hogy a kemencék felett kb 2,5-3 méterre felhelyeztek egy-egy elszívó ernyőt, és láncfüggönnyel körbekerítve oldották meg a füstgáz terelését, valószínűleg a gyártói előírások szerint. Ezzel a módszerrel jól el lehet vezetni a keletkező gőzöket és a füstgázt, nem is ez a megoldás okozta a problémákat.

A cikk még 7 768 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András