Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gyorscsatlakozók szerelése

ötrétegű csövek esetén, kockázatok és szerszámok nélkül

2020/10. lapszám | Kaszab Gergely |  169 |

Gyorscsatlakozók szerelése

Az épületgépészet területén működő minden résztvevő azt szeretné, hogy az elkészült épület gépészeti rendszerei tökéletesen működjenek. Sajnos többször tapasztaltuk, hogy az épületgépészeti termékek gyártói, kereskedői, a gépésztervező, a kivitelező, vagy a megrendelő/beruházó között a végén viták, sőt bizonyos esetekben jogi esetek alakultak ki. A minőségi gyártók olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek felhasználásuk, beépítésük során szinte teljesen kizárják a vitás esetek kialakulásának lehetőségét. Egy ilyen fejlesztés az ötrétegű csőrendszerek idomainak területén a gyorscsatlakozók.

Az ötrétegű csövek összekapcsolása mindig kockázatot hordozott magával. Az elmaradt vagy helytelen kalibrálási munkafázis, de még inkább az elfelejtett/rossz préselés eredménye nem azonnal mutatkozott meg. A nyomáspróbát jól bírta a kötés préseletlenül is, de jött a tavasz és a nyár, majd a már gipszkarton falban lévő kötésből előbb csöpögni, majd szivárogni, később ömleni kezdett a víz.

Még nagyobb volt a baj, ha a hibás préskötést a betonaljzatban kellett megtalálni és kivésni. A keletkezett anyagi kárnál csak a kivitelező hírnevén esett csorba volt jelentősebb. A sokszor több száz kilométeres utazás, a bontás és helyreállítás ideje és költségei sem jöttek jókor egy éppen másik munkát gőzerővel végző kivitelezői csapatnak. Ezt a problémát küszöböli ki a gyorscsatlakozók egy 2011-től elérhető új generációja, ami 100 százalékos biztonságot teremt a csőcsatlakozásoknál.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szerelés