Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetEszközeink

Energiahatékonyság és változó mérési igények

2022/9. lapszám | Zuna László |  402 |

Energiahatékonyság és változó mérési igények

A mögöttünk álló évek jelentős szempontja volt a minél alacsonyabb károsanyag-kibocsájtás és ezzel összefüggésben az energiahatékonyság egyre nagyobb igénye. A mostani időszak pedig a természet és mindannyiunk egészségének megóvásán felül emeli az energiahatékonyság növelését minden eddiginél fontosabb szemponttá. Ezen kiemelt cél eléréséhez egyfelől minél takarékosabb rendszerekre van szükség, de még ezek beszerzése és beüzemelése előtt a hatékonyság mértékének felmérése az elsődleges. A lakosság felhasználásával kapcsolatosan elsősorban a fűtéssel összefüggésben van mérési teendő, míg az ipari szereplők esetén pedig a termelési és fűtési/hűtési folyamatokkal kapcsolatosan. Legyen szó bármelyikről, cikkünkben biztos megoldást talál.

Lakossági oldalról a legfontosabb mérési igény a fűtési rendszer és a hőszigetelési szempontok köré korlátozódik. Fűtési oldalról többnyire gázüzemű rendszerekről beszélhetünk, amelyek üzemelését praktikusan füstgázelemző műszerrel mérnek a szakemberek. A gázrendszerű fűtési megoldások mellett természetesen jelentős a fa- és vegyestüzelésű rendszereket használók aránya is, ezek felmérésére, beszabályozására ugyancsak megfelelő lehet egy jobb képességű füstgázelemző-műszer. Továbbá napjainkban egyre hangsúlyosabbak a valamilyen klímarendszerrel hőt termelő háztartások is, amely rendszerek karbantartására, beállítására egy digitális szervízcsaptelep a legpraktikusabb. A hőszigetelés ellenőrzésére pedig a hőkamerák általi felméréssel érhető el a legszemléletesebb eredmény.

A cikk még 5 533 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Energiahatékonyság