Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Energiatárolás

Szilágyi László |  304

Az energiaárak növekedésének hatására egy új nézet erősödött meg ebben az évben, s ez a szakmánkra is kihatással van. Pár éve még a komfort volt a fő szempont és a fejlesztések irányvonala, de ezt hamar felváltotta a hatékonyság, az energiatakarékosság. Mára sikerült eljutnunk odáig, hogy mind a gyártók, mind a szakemberek komplex rendszerekben gondolkoznak – helyesebben egyre több gyártó és szakember gondolkodik így.

Az épület, mint energiatároló

Szebellédi Tamás |  458
2

Főként a napelemes rendszerek kapcsán gyakran hallani, olvasni arról, hogy a megtermelt energiát elektromos akkumulátorokban lehete tárolni. Sokkal kevesebb szó esik róla, hogy az energiatárolásnak van egy ennél egyszerűbb, de éppúgy hatékony módja, ez pedig az aktív födémek által végzett temperálás. Az épületszerkezet mint hőtároló növeli a megújuló energia felhasználásának lehetőségét.

Hatékony mérési folyamatok

Az okos mérőműszerek használata növeli a biztonságot

Zuna László |  400

Mindennapjainkban, ebben a felgyorsult világban, munkánk során rendkívül fontos, hogy hatékonyak és gyorsak legyünk. Különösen helyszíni mérések közben, ahol számos tényezőre kell fókuszálni. Elengedhetetlen a füstgázelemzés folyamán vagy differenciálnyomás felmérése közben, akár a hőhidak karbantartása, felmérése esetén, hogy odafigyeljünk a mérés pontosságára, az adatok helyes dokumentálására, azok továbbítására, környezetünk, valamint saját magunk védelmére.

Hővisszanyerés a füstgázból

A kéményen távozó energia 95 százaléka „megfogható”

Josef Blažek |  444

A kéményen nemcsak égéstermék távozik, hanem vele tetemes mennyiségű hő. Ez különösen olyan válllakozások esetében jelentős, amelyek technológiai okokból jelentős mennyiségű hőt állítanak elő. A piacon létezik olyan technológia, amellyel ezt az energiát visszanyerhetjük és visszavezethetjük a körforgásba. Ezzel csökkenthetők az üzemeltetési költségek és a kibocsátott CO₂ mennyisége. Az alábbi cikkben egy ilyen rendszert mutatunk be.

Hőleadás célszerűen

Gyakorlati tanácsok egy jól működő mennyezethűtési/-fűtési rendszer kialakításához

Kaszab Gergely |  487
1

A különböző felületfűtési és -hűtési rendszerek egyre népszerűbbek idehaza is, akár új építésű ingatlanról, akár meglévő épület energetikai felújításáról legyen is szó. Cikkünkben sorra vesszük ezeket a megoldásokat, azt állítva, hogy új építésnél a betonfödémbe kerülő, felületközeli rendszerek kiépítése jelenti a legjobb megoldást.

Elindult a Felelős Fűtésért Akciócsoport

Erdősi Csaba |  366

Szakmai akciócsoport létrehozását hirdeti meg október 2-án, szűk két héttel a hivatalos fűtési szezon előtt a kazánokat gyártó Technorgáz Kft. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás azt szeretné elérni, hogy a 25-30 évnél régebbi gázfűtéses berendezéssel felszerelt magyarországi ingatlanok tulajdonosai állami vagy uniós támogatást kaphassanak arra, hogy az elavult fűtési rendszerüket naprakészebbre cserélhessék.

A vezérlés a rendszerek lelke

Stocker Bence |  317

Napjainkban egy modern hűtés-fűtés rendszerhez már nem elegendő egy termosztátot felszerelni az egyik helyiségben, amely majd vezérli a kazánt és egy távirányítóval pedig irányítani a klímát. Az egyik legjobb megoldás, ha egy hőszivattyús rendszer biztosítja egy épület hűtését/fűtését. Egy ilyen automatizált rendszer működik egyebek mellett egy budapesti irodaházban. Ennek működésébe nyerhetünk most betekintést.

Fürdőhenger

Dr. Halmi Iván |  343

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ismét egy rendhagyó írást olvashatnak. Tulajdonképpen egy mininovellát, amely formáját tekintve egy kisfiú naplóbejegyzése. Ha formailag nem is illik ez az írás az eddig megszokottak közé, tartalmilag már nagyon is, hiszen egy olyan berendezés áll a középpontjában, amely régen megszokott része volt a fürdőszobák felszerelésének.

Fali fűtés és hűtés nedves módszerrel, hagyományos vakolattal

Guba Roland |  328

E hasábokon sok szó esik különböző mennyezeti hűtő- és fűtőrendszerekről, de arról kevesebb, hogy a falak is felhasználhatók sugárzó rendszerek kialakítására. Az alábbi cikkben az egyik neves gyártó rendszerét mutatjuk be, amely nedves eljárással kínál felületi fűtést és hűtést hagyományos vakolat esetén.

Meglestük a jövő kiválóságait

Erdősi Csaba |  206

Szeptember 28-án immáron hetedik alkalommal rendezték meg az Épületgépész Diák Nyílt Napot, melyre az ország több szakiskolájából is érkeztek diákok és tanárok. No és a VGF&HKL munkatársai, nyilván nem diákként, hanem tudósítóként.

Felmérték, hogy mivel fűtünk

Erdősi Csaba |  314

Az ország fűtési célú energiatermelésének még mindig a gáz a legelterjedtebb energiahordozója; a hazai lakásállomány több, mint hatvan százalékában gázzal fűtenek. A második legnépszerűbb tüzelőanyag a fa, ezt követi az áram. A 2010 után épült lakásokban már megjelenik a hőszivattyú is, gyakran napelemmel kombinálva.

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében?

Támogatott cikk |  216

A mindennapi életben a szivattyúk az épületek szíveként dolgoznak, biztosítják a komfortot, a megfelelő munkakörülményeket. De ennek ára van. A szivattyúk bekerülési költsége a teljes élettartam költségeknek mindössze 5-10%-át teszi ki – a többi az üzemeltetés költségei. Ez utóbbi költségeken jelentős mértékű megtakarítás realizálható. A Grundfos ENERGY CHECK szolgáltatása segít ebben.

Differenciálnyomás-mérők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  228

Négy gyártó, az Extech, a PCE, a GHM és a Testo termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Kaméleon, bátor, érdekes, vödör, majdnem

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  499
2 5 (1)

Így adta ki, kaméleonok a falon, nem vak, hanem bátor, érdekes megoldás, vödör csak óvatosságból, majdnem tökéletes. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Panasonic, Vaillant, Testo, Elektromos Fűtés Konferencia

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  230

Panasonic Aqua-G Blue R290 hőszivattyúk 50 és 80 kW között. Ha van energiánk, használjuk el! Vaillant szellőztetőrendszerek termékinformációja. Hasznos munkatárs a promóciós testo 868s hőkamera.

Légkondi helyett festék?

Egy új, szuperreflexiós anyag akár 10,5 Celsius-fokkal is képes lehűteni a vele kezelt felületeket

Erdősi Csaba |  244

A tudósok kifejlesztették az állításuk szerint valaha volt legfehérebb festéket, amely a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik módja lehet, mivel csökkenti a légkondicionálás szükségességét. A Purdue Egyetem mérnökei szerint a festék a napfény akár 98,1 százalékát is visszaveri, megakadályozva, hogy az épületek felülete átforrósodjon.

Légcsatornás klímaberendezések

Erdősi Csaba |  336

A légcsatornás klíma egyik legfontosabb előnye, hogy rejtve marad. Összehasonlító táblázatunkban egycsatornás mono spliteket hasonlítottunk össze, amelyek kiválóan alkalmasak például üzlethelyiségek hűtésére és fűtésére.

Légcsatornázható mono split klímák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  270

Táblázatunkban nyolc gyártó, a Hisense, a Samsung, a Daikin, a Carrier, a Fujitsu, a Gree, a Midea és a NORD kb. 7 kW hűtőteljesítményű készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A gyártói oktatás fontossága és szerepe

Bálint Balázs |  314

Közhely, de a jó szakemberek képzéséhez nem elég az oktatási rendszer. Pusztán az iskolapadokban és a tanműhelyekben nem szerezhető meg a piacképes tudás és a korszerű rendszerek telepítéséhez, üzembe helyezéséhez és javításához szükséges tudás, és a duális rendszer sem biztosítja feltétlenüL az összes szükséges képességet. Néhány oldallal előbb már olvashattak egy cikket arról, milyen versenyeken csiszolhatják tudásukat a magyar fiatalok, most az egyik vezető klíma- és hűtéstechnikai gyártó mutatja be, miért tartja fontosnak a gyártói oktatást, és hogyan is zajlik ez náluk.

Nyomáskülönbség nélküli primer elosztóhálózatoknál alkalmazott kettős keverőkapcsolás

Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája 5.

Gergely Dániel Zoltán |  376

Életem első cikke a VGF&HKL szaklapban jelent meg Csővezetékek hidraulikai ellenállása címmel a 2013. 7-8. számban, ami közel 10 évvel ezelőtt történt. Ez idő alatt folyamatosan a csőhálózatok hidraulikájával foglalkozom, valamint közel 5 éve fűtési, hűtési és HMV cirkulációs rendszerek hidraulikai beszabályozásával. Idén megjelenítésre került az általam írt Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája c. kiadvány, amelyből 1-1 témakört „kiemelve” mutatok be egyes fejezeteket. Az 5. rész a nyomáskülönbség nélküli primer elosztóhálózatoknál alkalmazott kettős keverőkapcsolással, valamint az ezeknél a rendszereknél előforduló anomáliák ismertetésével foglalkozik. A cikksorozat utolsó része következik.

A propán a hűtőközegek régi-új sztárja

Erdősi Csaba |  589
3 4.5 (2)

Az elmúlt esztendőkben egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsony globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegek. Közöttük az újra felfedezett propán, vagyis az R290, amely remek tulajdonságokkal rendelkezik, de mivel erősen gyúlékony, ezért óvatosan kell vele bánni. Cserébe nem igényel F-gáz-vizsgát, és magas előremenő vízhőmérséklet érhető el általa.