Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

A propán a hűtőközegek régi-új sztárja

2023/11. lapszám | Erdősi Csaba |  588 |

A propán a hűtőközegek régi-új sztárja

Az elmúlt esztendőkben egyre inkább előtérbe kerülnek az alacsony globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegek. Közöttük az újra felfedezett propán, vagyis az R290, amely remek tulajdonságokkal rendelkezik, de mivel erősen gyúlékony, ezért óvatosan kell vele bánni. Cserébe nem igényel F-gáz-vizsgát, és magas előremenő vízhőmérséklet érhető el általa.

A propán – írja a Wikipédia –, szagtalan gáz, három szénatomos alifás alkán. Nevét a propionsavról kapta.Képlete C3H8. A kőolaj és földgáz feldolgozása során nyerik. Motorok és háztartási fűtőeszközök leggyakoribb tüzelőanyaga. Emellett a vegyiparban is igen fontos nyersanyag. A propán oxidatív dehidrogénezésével propilén, szelektív oxidációjával, akrilsav ammonoxidációjával akrilnitril állítható elő.

A propán-bután gázkeverékhez (angolul liquefied petroleum gas – LPG) is felhasználják, melyhez erős szagú etántiolt kevernek, hogy a szivárgás hamar felismerhető legyen. A viszonylag könnyen szállítható, cseppfolyósított LPG-gáz az energiaellátás biztosításának egyik fontos pillére.

A cikk még 3 801 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

hűtőközeg