Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. november

Ezt hallgasd meg!

Ezt hallgasd meg!

Szilágyi László |  1770
2 1 5 (1)

Az emberek több csatornán keresztül is képesek információkat befogadni, s a legtöbb kommunikáció alapvetően nonverbális eszközökkel zajlik. Furcsának tűnik, de az olvasás is egy auditív csatorna, hiszen a szavakat olvasás közben „belső fülünkkel” halljuk, egy információ, amit valaki más mond, papírra vetett. A hallgatás, olvasás segítségével képesek vagyunk tanulni, új információkat szerezni. Ha csak mi beszélünk, semmi újat nem kapunk, csak azt halljuk, amit eddig is tudtunk.

Kazáncsere most is aktuális

Kazáncsere most is aktuális

Lantos Tivadar |  547
1 5 (1)

Bár most a karbantartások, szervizek idejét éljük a gázkészülékek tekintetében, mégis sokan most cserélnének készüléket is. A tulajdonosok javarészt eldöntik, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezenfelül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Vegyszeres és levegős rendszermosás

Vegyszeres és levegős rendszermosás

Lantos Tivadar |  4062
5 5 (5)

A rendszermosás ma már egy kazáncsere előtt szinte elengedhetetlen. Az új, kondenzációs kazánok érzékenyebb berendezések, mint elődeik, a jó, hibamentes és hosszú élettartamú üzem megköveteli a tiszta és kellő vízminőséggel rendelkező fűtésrendszert. Azonban a régi rendszereknek sem árt a frissítés!

Szigetelés vagy kazáncsere?

Szigetelés vagy kazáncsere?

Jobb, ha mindkettőt elvégezzük

Versits Tamás |  2662
4 4 (1)

Sokan felteszik maguknak a kérdést, vajon a fűtési rendszerét korszerűsítse-e, vagy hagyja meg a régi kazánt, de végeztessen utólagos hőszigetelést. Most egy olyan esetet mutatunk be, amelyből kiderül, ha csak a szigetelésben gondolkodunk, de meghagyjuk a régi, korszerűtlen kazánt, a végén nem alacsonyabb, hanem magasabb lesz a gázszámlánk.

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

Lantos Tivadar |  710
4 5 (4)

A fűtőkábeleket elsősorban a kültéri felhasználásuk miatt ismerhetjük, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük miatt. Csővezetékekre helyezve, kocsibeállók járdái alá jó szolgálatot nyújtottak és nyújtanak mind a mai napig. Beltéri fűtés megoldásaként, padlófűtésként is egyre nagyobb szerephez jutnak a fűtőkábelek.

Útvesztő, szelep, flexicső

Útvesztő, szelep, flexicső

VGF&HKL online |  2726
2 5 (2)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Zuhanó forintárfolyam, szárnyaló árak

Zuhanó forintárfolyam, szárnyaló árak

Az épületgépészeti piac az egyre drágább import ellenére is folyamatosan bővül

Illés József |  375

Mélyrepülésbe kezdett a forint a nyár közepétől. A magyar fizetőeszköz értékvesztése miatt jelentősen megdrágultak az import termékek, köztük az épületgépészeti szerelvények, berendezések. A kereskedők az újabb árfolyameséstől tartva további áremelésekre készülnek. Az általános drágulás ugyanakkor nem vetette vissza az épületgépészeti üzletek forgalmát. Ellenkezőleg, bővült a piac. A szakemberek szerint azonban egy-másfél éven belül szinte bizonyos, hogy visszaesik az építőipar teljesítménye, s azzal együtt a víz- és gázszerelési, illetve a fűtési és légtechnikai szerelvények forgalma is.

Appajánló

Appajánló

Papp Tibor |  1805

Az okostelefonok fejlődésével már olyan applikációk is megjelentek a piacon, amelyek segítségével egy épületgépész is a zsebében hordhatja a munkáját megkönnyítő „eszközök” tucatjait. Lapunk új sorozatában ezeket vesszük sorra, a teljesség igénye nélkül.

Otthoni víztakarékossági módszerek

Otthoni víztakarékossági módszerek

Halmos Attila |  1912

A fejlett ipari országok jelenleg 2-3-szor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosít. A fogyasztásra alkalmas készletek tehát erősen korlátozottak, ezzel szemben a fogyasztási igények fokozatos növekedése tapasztalható. A népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, úgyhogy a vízzel való takarékoskodás kulcskérdés. Nézzük, hogyan tehetjük ezt meg az otthonunkban.

Hőkamerák az épületdiagnosztika és a karbantartás területén

Hőkamerák az épületdiagnosztika és a karbantartás területén

Zuna László |  550

Minden tárgy, aminek hőmérséklete az abszolút 0 fok felett van, elektromágneses sugarakat bocsájt ki az infra tartományban. Ez a sugárzás az emberi szem számára már nem látható, a hőkamerák azonban képesek a jeleket a látható tartományban megjeleníteni. Még régen főként hadiipari felhasználásra lettek fejlesztve ezek a műszerek, a technológia fejlődésének köszönhetően és a lehetőségek tárháza révén már számos területen elterjedtek.

Fűtővíz sótalanítása

Fűtővíz sótalanítása

Komáromi Gábor |  1859
1 4 (1)

Legyen szó új épületekről vagy meglévő épületek felújításáról, egyre összetettebb fűtési rendszerekkel találkozhatunk. E rendszerek pedig egyre nagyobb feladatot jelentenek a szakemberek számára is, azaz a szerelőknek, tervezőknek és kivitelezőknek. Manapság már egyes részegységek beszerelésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen a teljes rendszer működését nagymértékben befolyásolják.

Klimatizált kifutót kaptak az oroszlánok

Klimatizált kifutót kaptak az oroszlánok

Szalai Gabriella Nyilas Mihály |  407

A Veszprémi Állatkertben nagyszabású fejlesztések történtek, amely során kiderült, hogy az összetett műszaki elvárásoknak és előírásoknak megfelelő új épületfunkciókat, csak speciális HVAC technológia képes teljesíteni.

Hőszivattyús bojlerek

Hőszivattyús bojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1770
1 5 (1)

Táblázatunkban az Ariston, a HAJDU, a Vaillant Saunier Duval és a Stiebel Eltron egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Elektromos bojlerek

Elektromos bojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1732
1 5 (1)

Táblázatunkban az Ariston, a Bosch, a Drazice, az Eldom Invest, a HAJDU, a Vaillant Saunier Duval és a Stiebel Eltron egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fekvő bojlerek

Fekvő bojlerek

A méretezés a lényeg!

Erdősi Csaba |  2613

Ha vízszintes forróvíztárolót választunk, a legfontosabb tudnivaló az, hogy ezek a berendezések hatásfokukban elmaradnak a függőleges elhelyezésű bojlerektől. Nagyjából harminc százalékkal nagyobb térfogatra van szükségünk ahhoz, hogy egy fekvő bojlerből ugyanannyi meleg vízhez jussunk, mint egy hagyományosból.

Ólom lefolyócső

Ólom lefolyócső

A csatornázás kezdete

Sircz János |  2200

Az előző számunkban az ólomcsövek típusaival, illetve illesztési, forrasztási technológiájával foglalkoztunk. Ezúttal ólom lefolyócsövekkel foglalkozunk egy személyes vonatkozásokat is tartalmazó cikkben az Épületgépészeti Múzeum segítségének köszönhetően.

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

Dr. Dobos István Dr. Papp Gábor |  426

Számtalan cég életében merül fel, hogy a működése érdekében cégautót vásárol, azonban a cégautó megvásárlása előtt fontos végiggondolni azt is, hogy e vonatkozásban mekkora adóvonzat fog felmerülni a társaság működése során. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) határozza meg. A cégautóadó vonatkozásában legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mely gépjárművek után kell megfizetni a cégautóadót.

Hűtés, sarokcsiszoló, tervezés, WC, pályázat, födém, jelölés, hőkamera

Hűtés, sarokcsiszoló, tervezés, WC, pályázat, födém, jelölés, hőkamera

Novemberi hírek

Támogatott cikk |  365

Változó sebességű kompresszortechnológia, Compact Cutter sarokcsiszoló a Metabo-tól, tervezési segédlet a Vaillant-tól, komplett megoldások a fürdőszobában a Teka-tól, mennyezethűtés és -fűtés a KE KELIT-től, hőkamera a Testo-tól. Nyilvános tervpályázat épületgépész tervezőknek, jelölési a Macskásy Árpád-díjakra.

Jönnek a KNE épületek 2020-tól

Jönnek a KNE épületek 2020-tól

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Lantos Tivadar |  754
1

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Hűtőventilátorok a tetőn

Hűtőventilátorok a tetőn

A legfelső lakás lakója komoly zajterhelésnek volt kitéve

Lantos Tivadar Bokor András |  1824
1

Egy 18 évvel ezelőtt épült, 117 lakásos társasház került az igazságügyi szakértő célkeresztjébe. Az akkor rendkívül korszerű ökoépület mára már átlagosnak mondható. A tetőre szerelt hűtőgép rendkívül zajos, de ezt csak egy lakó, a készülék alatt lévő lakás tulajdonosa érzékeli, a többiek nem. Az épületgépészeti berendezések csendes üzeme rendkívül fontos. Erre világít rá soron következő tanulságos történetünk.

Háztartási légmosók

Háztartási légmosók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  1809
1 5 (1)

Öt készülék, a Bibetus, a BONECO, a Stadler, a Trotec és a Venta készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A légmosók működése

A légmosók működése

Erdősi Csaba |  1844
1 4 (1)

A légmosók olyan hibrid berendezések, amelyek egyszerre párásítják és tisztítják a levegőt. Használatuk különösen a fűtési időszakban növelheti meg jelentősen a száraz levegőjű lakásokban élők komfortérzetét.

Therma-V Monobloc hőszivattyúk

Therma-V Monobloc hőszivattyúk

Támogatott cikk |  432

Az ősz beköszöntével slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetőek a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Környezettudatos lomtalanítás

Környezettudatos lomtalanítás

A hűtőközeget tartalmazó készülékeknek nincs helyük az utcán

Halmos Attila |  1758

A különböző hűtőközegekkel feltöltött háztartási berendezések veszélyes hulladéknak számítanak, így a szabályok szerint nem szabad kitenni az utcára lomtalanításkor. Ugyancsak tilos a nem szakszerű, otthoni megbontásuk – például értékesíthető alkatrészek kinyerése céljából –, hiszen ezzel környezetkárosító gáz kerülhet a légkörbe.

Lindab komplett megoldások

Lindab komplett megoldások

Támogatott cikk |  1783
1 5 (1)

A Lindab széles termékskálájával innovatív megoldásokat nyújt bármely kereskedelmi vagy ipari épületbe.

A folyadékhűtős rendszerek anomáliái a mindennapokban

A folyadékhűtős rendszerek anomáliái a mindennapokban

Kovács László |  484

A mai kor követelményei egyre komfortosabb lakások építésére sarkallják a kivitelezőket. Egyre inkább elterjedtek a lakások, irodák hűtésére szolgáló folyadékhűtős rendszerek, melyek az épületek méretével egyre nagyobb teljesítményűek lettek. A modern stílusú irodaépületek betonból és acélból épülnek, nagyon nagy üvegfelületekkel, ahol a besugárzás miatt nagyon nagy tud lenni a nyári hőterhelés – ezeket az épületeket egyértelműen klimatizálni is kell.

Hűtőberendezések üzembe helyezése

Hűtőberendezések üzembe helyezése

Csizmazia Gábor |  2117
7 5 (6)

Jelen cikkben egy-egy lakossági mono- és multisplit klímaberendezés telepítéséről és üzembe helyezéséről szeretnék leírni néhány gondolatot. Viszont e munkák helyes elvégzésének szabályai a kereskedelmi hűtőberendezések telepítésekor is irányadók lehetnek.