Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ezt hallgasd meg!

Szilágyi László |  7291
2 1 5 (1)

Az emberek több csatornán keresztül is képesek információkat befogadni, s a legtöbb kommunikáció alapvetően nonverbális eszközökkel zajlik. Furcsának tűnik, de az olvasás is egy auditív csatorna, hiszen a szavakat olvasás közben „belső fülünkkel” halljuk, egy információ, amit valaki más mond, papírra vetett. A hallgatás, olvasás segítségével képesek vagyunk tanulni, új információkat szerezni. Ha csak mi beszélünk, semmi újat nem kapunk, csak azt halljuk, amit eddig is tudtunk.

Kazáncsere most is aktuális

Lantos Tivadar |  1116
1 5 (1)

Bár most a karbantartások, szervizek idejét éljük a gázkészülékek tekintetében, mégis sokan most cserélnének készüléket is. A tulajdonosok javarészt eldöntik, hogy megválnak régi, elavult gázkészülékeiktől, és korszerű berendezést szereltetnek a helyére. A munka az esetek többségében szinte rutinszerű, ám több szakma összehangolt tevékenysége kell a szakszerű kazáncseréhez. Ezenfelül a megfelelő információk birtokában is kell lennünk, hogy ne hibázzunk.

Vegyszeres és levegős rendszermosás

Lantos Tivadar |  7419
5 5 (5)

A rendszermosás ma már egy kazáncsere előtt szinte elengedhetetlen. Az új, kondenzációs kazánok érzékenyebb berendezések, mint elődeik, a jó, hibamentes és hosszú élettartamú üzem megköveteli a tiszta és kellő vízminőséggel rendelkező fűtésrendszert. Azonban a régi rendszereknek sem árt a frissítés!

Szigetelés vagy kazáncsere?

Jobb, ha mindkettőt elvégezzük

Versits Tamás |  10 392
4 4 (1)

Sokan felteszik maguknak a kérdést, vajon a fűtési rendszerét korszerűsítse-e, vagy hagyja meg a régi kazánt, de végeztessen utólagos hőszigetelést. Most egy olyan esetet mutatunk be, amelyből kiderül, ha csak a szigetelésben gondolkodunk, de meghagyjuk a régi, korszerűtlen kazánt, a végén nem alacsonyabb, hanem magasabb lesz a gázszámlánk.

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

Lantos Tivadar |  1473
4 5 (4)

A fűtőkábeleket elsősorban a kültéri felhasználásuk miatt ismerhetjük, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük miatt. Csővezetékekre helyezve, kocsibeállók járdái alá jó szolgálatot nyújtottak és nyújtanak mind a mai napig. Beltéri fűtés megoldásaként, padlófűtésként is egyre nagyobb szerephez jutnak a fűtőkábelek.

Útvesztő, szelep, flexicső

VGF&HKL online |  9290
2 5 (2)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Zuhanó forintárfolyam, szárnyaló árak

Az épületgépészeti piac az egyre drágább import ellenére is folyamatosan bővül

Illés József |  834

Mélyrepülésbe kezdett a forint a nyár közepétől. A magyar fizetőeszköz értékvesztése miatt jelentősen megdrágultak az import termékek, köztük az épületgépészeti szerelvények, berendezések. A kereskedők az újabb árfolyameséstől tartva további áremelésekre készülnek. Az általános drágulás ugyanakkor nem vetette vissza az épületgépészeti üzletek forgalmát. Ellenkezőleg, bővült a piac. A szakemberek szerint azonban egy-másfél éven belül szinte bizonyos, hogy visszaesik az építőipar teljesítménye, s azzal együtt a víz- és gázszerelési, illetve a fűtési és légtechnikai szerelvények forgalma is.

Appajánló

Papp Tibor |  7331

Az okostelefonok fejlődésével már olyan applikációk is megjelentek a piacon, amelyek segítségével egy épületgépész is a zsebében hordhatja a munkáját megkönnyítő „eszközök” tucatjait. Lapunk új sorozatában ezeket vesszük sorra, a teljesség igénye nélkül.

Otthoni víztakarékossági módszerek

Halmos Attila |  7925

A fejlett ipari országok jelenleg 2-3-szor annyi vizet használnak, mint amennyit a természetes vízkörforgás biztosít. A fogyasztásra alkalmas készletek tehát erősen korlátozottak, ezzel szemben a fogyasztási igények fokozatos növekedése tapasztalható. A népességnövekedés és a klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, úgyhogy a vízzel való takarékoskodás kulcskérdés. Nézzük, hogyan tehetjük ezt meg az otthonunkban.

Hőkamerák az épületdiagnosztika és a karbantartás területén

Zuna László |  1004

Minden tárgy, aminek hőmérséklete az abszolút 0 fok felett van, elektromágneses sugarakat bocsájt ki az infra tartományban. Ez a sugárzás az emberi szem számára már nem látható, a hőkamerák azonban képesek a jeleket a látható tartományban megjeleníteni. Még régen főként hadiipari felhasználásra lettek fejlesztve ezek a műszerek, a technológia fejlődésének köszönhetően és a lehetőségek tárháza révén már számos területen elterjedtek.

Fűtővíz sótalanítása

Komáromi Gábor |  7530
1 4 (1)

Legyen szó új épületekről vagy meglévő épületek felújításáról, egyre összetettebb fűtési rendszerekkel találkozhatunk. E rendszerek pedig egyre nagyobb feladatot jelentenek a szakemberek számára is, azaz a szerelőknek, tervezőknek és kivitelezőknek. Manapság már egyes részegységek beszerelésére is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen a teljes rendszer működését nagymértékben befolyásolják.

Klimatizált kifutót kaptak az oroszlánok

Szalai Gabriella Nyilas Mihály |  790

A Veszprémi Állatkertben nagyszabású fejlesztések történtek, amely során kiderült, hogy az összetett műszaki elvárásoknak és előírásoknak megfelelő új épületfunkciókat, csak speciális HVAC technológia képes teljesíteni.

Hőszivattyús bojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7454
1 5 (1)

Táblázatunkban az Ariston, a HAJDU, a Vaillant Saunier Duval és a Stiebel Eltron egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Elektromos bojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  6957
1 5 (1)

Táblázatunkban az Ariston, a Bosch, a Drazice, az Eldom Invest, a HAJDU, a Vaillant Saunier Duval és a Stiebel Eltron egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fekvő bojlerek

A méretezés a lényeg!

Erdősi Csaba |  9725

Ha vízszintes forróvíztárolót választunk, a legfontosabb tudnivaló az, hogy ezek a berendezések hatásfokukban elmaradnak a függőleges elhelyezésű bojlerektől. Nagyjából harminc százalékkal nagyobb térfogatra van szükségünk ahhoz, hogy egy fekvő bojlerből ugyanannyi meleg vízhez jussunk, mint egy hagyományosból.

Ólom lefolyócső

A csatornázás kezdete

Sircz János |  8411

Az előző számunkban az ólomcsövek típusaival, illetve illesztési, forrasztási technológiájával foglalkoztunk. Ezúttal ólom lefolyócsövekkel foglalkozunk egy személyes vonatkozásokat is tartalmazó cikkben az Épületgépészeti Múzeum segítségének köszönhetően.

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

Dr. Dobos István Dr. Papp Gábor |  1156

Számtalan cég életében merül fel, hogy a működése érdekében cégautót vásárol, azonban a cégautó megvásárlása előtt fontos végiggondolni azt is, hogy e vonatkozásban mekkora adóvonzat fog felmerülni a társaság működése során. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) határozza meg. A cégautóadó vonatkozásában legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mely gépjárművek után kell megfizetni a cégautóadót.

Hűtés, sarokcsiszoló, tervezés, WC, pályázat, födém, jelölés, hőkamera

Novemberi hírek

Támogatott cikk |  762

Változó sebességű kompresszortechnológia, Compact Cutter sarokcsiszoló a Metabo-tól, tervezési segédlet a Vaillant-tól, komplett megoldások a fürdőszobában a Teka-tól, mennyezethűtés és -fűtés a KE KELIT-től, hőkamera a Testo-tól. Nyilvános tervpályázat épületgépész tervezőknek, jelölési a Macskásy Árpád-díjakra.

Jönnek a KNE épületek 2020-tól

Kierőszakolt korszerűsítés vagy szemléletváltás?

Lantos Tivadar |  1207
1

Az épület energiaigényét az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított – fogalmaz a TNM rendelet. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel drágul meg majd az építkezés? Lesznek kibúvók, kiskapuk?

Hűtőventilátorok a tetőn

A legfelső lakás lakója komoly zajterhelésnek volt kitéve

Lantos Tivadar Bokor András |  8230
1

Egy 18 évvel ezelőtt épült, 117 lakásos társasház került az igazságügyi szakértő célkeresztjébe. Az akkor rendkívül korszerű ökoépület mára már átlagosnak mondható. A tetőre szerelt hűtőgép rendkívül zajos, de ezt csak egy lakó, a készülék alatt lévő lakás tulajdonosa érzékeli, a többiek nem. Az épületgépészeti berendezések csendes üzeme rendkívül fontos. Erre világít rá soron következő tanulságos történetünk.

Háztartási légmosók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7419
1 5 (1)

Öt készülék, a Bibetus, a BONECO, a Stadler, a Trotec és a Venta készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A légmosók működése

Erdősi Csaba |  8260
1 4 (1)

A légmosók olyan hibrid berendezések, amelyek egyszerre párásítják és tisztítják a levegőt. Használatuk különösen a fűtési időszakban növelheti meg jelentősen a száraz levegőjű lakásokban élők komfortérzetét.

Therma-V Monobloc hőszivattyúk

Támogatott cikk |  758

Az ősz beköszöntével slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetőek a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Környezettudatos lomtalanítás

A hűtőközeget tartalmazó készülékeknek nincs helyük az utcán

Halmos Attila |  8191

A különböző hűtőközegekkel feltöltött háztartási berendezések veszélyes hulladéknak számítanak, így a szabályok szerint nem szabad kitenni az utcára lomtalanításkor. Ugyancsak tilos a nem szakszerű, otthoni megbontásuk – például értékesíthető alkatrészek kinyerése céljából –, hiszen ezzel környezetkárosító gáz kerülhet a légkörbe.

Lindab komplett megoldások

Támogatott cikk |  7354
1 5 (1)

A Lindab széles termékskálájával innovatív megoldásokat nyújt bármely kereskedelmi vagy ipari épületbe.

A folyadékhűtős rendszerek anomáliái a mindennapokban

Kovács László |  1031
1 3 (1)

A mai kor követelményei egyre komfortosabb lakások építésére sarkallják a kivitelezőket. Egyre inkább elterjedtek a lakások, irodák hűtésére szolgáló folyadékhűtős rendszerek, melyek az épületek méretével egyre nagyobb teljesítményűek lettek. A modern stílusú irodaépületek betonból és acélból épülnek, nagyon nagy üvegfelületekkel, ahol a besugárzás miatt nagyon nagy tud lenni a nyári hőterhelés – ezeket az épületeket egyértelműen klimatizálni is kell.

Hűtőberendezések üzembe helyezése

Csizmazia Gábor |  7902
8 5 (7)

Jelen cikkben egy-egy lakossági mono- és multisplit klímaberendezés telepítéséről és üzembe helyezéséről szeretnék leírni néhány gondolatot. Viszont e munkák helyes elvégzésének szabályai a kereskedelmi hűtőberendezések telepítésekor is irányadók lehetnek.