Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

2019/11. lapszám | Lantos Tivadar |  581 |

Elektromos fűtőkábel: mire jó és mire nem?

A fűtőkábeleket elsősorban a kültéri felhasználásuk miatt ismerhetjük, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük miatt. Csővezetékekre helyezve, kocsibeállók járdái alá jó szolgálatot nyújtottak és nyújtanak mind a mai napig. Beltéri fűtés megoldásaként, padlófűtésként is egyre nagyobb szerephez jutnak a fűtőkábelek.

Egyre gyakoribb, hogy egy villanyszerelő olyan feladattal találkozik, ahol beltéri fűtőkábeleket kell szerelnie. Sokáig a magas energiaárakat emlegették az elektromos fűtés ellenében, ám mára az energiahatékony építkezés olyannyira előtérbe került, hogy jelentősen kisebb teljesítmény is elegendő az ingatlanok fűtésének megoldásához. Sőt, olyan helyeken is építenek ma már komfortos kialakítású lakásokat, ahol nincs mód gázszolgáltatásra, így alternatív megoldásokban kell gondolkodni. Ezzel el is érkeztünk a leglényegesebb ponthoz: egy helyiségfűtési feladat megoldásakor minden esetben a beépítendő teljesítmény meghatározásával kell kezdeni a munkát, ehhez hőveszteségre irányuló számításokat kell elvégezni, elvégeztetni. A hőveszteség nagyban függ a klimatikus viszonyoktól és az épület szigeteltségi fokától, annak állapotától, illetve, hogy új építésről vagy felújításról beszélünk – ugyanis mindkét esetben gondolkozhatunk elektromos padlófűtésben.
A hőveszteség pontos meghatározása után ki kell számítani a fűtendő felület nagyságát (m2). Ahhoz hogy a fűtés megfelelően gyors és hatékony legyen, a kalkulált hőveszteséget 20-30%-kal meg kell emelni, és az így kapott teljesítményigényt kell beépítenünk – esetünkben fűtőkábellel. Egy új, jól szigetelt épület átlagos hővesztesége 40-60 W/m2, a példa kedvéért vegyünk egy 100 m2-es ház 5000 W-os hőigényét, amelyet elektromos fűtőkábelekkel pótolunk. A beépítendő teljesítmény meghatározása után ki kell választani a kívánt teljesítményértékhez legközelebb lévő kábelt. Alapvetően kéttípusú fűtőkábelben gondolkozhatunk: állandó és önszabályzó rendszerben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Elektromos fűtésFelületfűtésFűtési rendszer