Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtőventilátorok a tetőn

A legfelső lakás lakója komoly zajterhelésnek volt kitéve

2019/11. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  7200 |

Hűtőventilátorok a tetőn

Egy 18 évvel ezelőtt épült, 117 lakásos társasház került az igazságügyi szakértő célkeresztjébe. Az akkor rendkívül korszerű ökoépület mára már átlagosnak mondható. A tetőre szerelt hűtőgép rendkívül zajos, de ezt csak egy lakó, a készülék alatt lévő lakás tulajdonosa érzékeli, a többiek nem. Az épületgépészeti berendezések csendes üzeme rendkívül fontos. Erre világít rá soron következő tanulságos történetünk.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A szóban forgó készülék egy osztott berendezés, az aggregát a kompresszorral a pincében kapott helyet, míg a zaj forrása, a szárazhűtő a ventilátorokkal a tetőre került. Az osztott készülék szerencsésebb, jobban kezelhető, mivel a kondenzátor súlya csak töredéke a teljes gépnek. Másrészt, ha a gépésztervezőnek megfelelő méretű gépterasz áll a rendelkezésére, könnyen tudja a zajt csökkenteni azáltal, hogy nagyobb méretű gépet választ. Így nagyobb lesz a készülék felülete, melynek következtében kisebb légmozgással, alacsonyabb ventilátor-fordulatszámmal lehet üzemeltetni a gépet.

Mi okozta a zajt?

A 117 lakásos társasház egyik lakója éveken át panaszkodott a társasház kezelőjénél a zajproblémákra. Sajnos erre a panaszra ügyet sem vetettek. – Eltelt 17 év a beköltözés óta, eddig nem zavarta, most hirtelen rájött, hogy zajos a készülék! – ezzel szerelték le. Pedig pont a 17 év a lényeg.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor AndrásKarbantartásSzakértőTanulságos