Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Dr. Dobos István

ügyvéd

 477 | |

Dr. Dobos István cikkei

Dobos István

Vállalkozási szerződés az építőiparban

2020. február 8. |  519
1 5 (1)

A gyakorlatban számtalanszor fordul elő, hogy az építtető, illetve a vállalkozó nem megfelelő szerződést kötnek egymással (vagy akár a vállalkozók az alvállalkozókkal), és a szerződésben vállalt kötelezettségekkel kapcsolatban a felek között a későbbiekben jogvita keletkezik. Ezért szeretnénk iránymutatást adni egy rövid összefoglaló tekintetében az építőiparban dolgozóknak a vállalkozási szerződések legfontosabb szabályiról.

Dobos István

A kisadózó vállalkozások tételes adójának legfontosabb szabályai

2019. december 2. |  403
Társszerző: Dr. Papp Gábor

A kisadózó vállalkozások tételes adója a kisvállalkozások között rendkívül nagy népszerűségnek örvend, tekintettel arra, hogy a kisadózók részére rendkívül kedvező adóterhet jelent.

Dobos István

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

2019. november 4. |  341
Társszerző: Dr. Papp Gábor

Számtalan cég életében merül fel, hogy a működése érdekében cégautót vásárol, azonban a cégautó megvásárlása előtt fontos végiggondolni azt is, hogy e vonatkozásban mekkora adóvonzat fog felmerülni a társaság működése során. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) határozza meg. A cégautóadó vonatkozásában legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mely gépjárművek után kell megfizetni a cégautóadót.