Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2019. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Krampusz

Szilágyi László |  7592
1

Fekete ruhás, kormos, ördögszerű, bohókás alak, aki rendszerint a Mikulás társaként a „rossz” gyerekeket riogatja. Bocsássák meg nekem, de gyermekkoromban rendszeresen a kéményseprőkre asszociáltam, ha megláttam ezt a figurát, ráadásul a télapósított hagyományteremtésben a kedves, öreg, szakállas figura is a kéményen keresztül érkezik hozzánk az éjszaka leple alatt. Gondoltam, a kéményseprő krampusz végzi a piszkos munkát, hogy a „főnök” ruhája mindig csillogjon.

Szükség van az ÉMI-re?

Lantos Tivadar |  832

A magyar jogszabályok sok esetben sokkal szigorúbbak, bonyolultabbak, mint az EU többi tagállamaiban, és ezzel némileg hátráltatják a szakmát. Az épületgépészek visszatérő kritikája nyomán a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft.-vel (ÉMI) szemben fogalmazta meg ellenérzését. Ennek kapcsán jártunk utána az ÉMI tevékenységének és szerepének az épületgépészetben.

Mivel fűtsünk?

A szakemberek szerint számítanunk kell rá, hogy a jövőben a földgáz és az áram ára is emelkedni fog

Illés József |  7218
1 1 5 (1)

Várhatóan a jövőben is kelendőek lesznek az energiatakarékos épületgépészeti berendezések, illetve rendszerek. Az energiaárak ugyanis a szakmai előrejelzések szerint 2020-ban is szárnyalni fognak. A lakossági fogyasztókat, tehát az egyetemes szolgáltatói körben lévő fogyasztókat védi az állami rezsiszabályozás, a vállalkozások, közintézmények ugyanakkor a szabadpiacról vásárolják az áramot és a gázt. Egy szálloda vagy irodaház, egyéb közösségi épület fűtési és hűtési rendszerének tervezésekor tehát azzal is tisztában kell lenni, hogy az üzemeltetési költségek változhatnak, emelkedhetnek.

Elektromosellenállás-fűtés

Lantos Tivadar |  8392
1 5 (1)

Elektromos fűtéssel foglalkozó sorozatunk lassan a végéhez közeledik. Ideje, hogy foglalkozzunk a klasszikus fűtőszálas berendezésekkel, melyek talán a legrégibb megoldások a helyiségek fűtésére. Kiegészítő vészfűtésként szinte minden háztartásban megtalálhatók, de kisebb lakások fő fűtőberendezéseként is találkozhatunk velük.

Hőszivattyút, tervek nélkül

Bokor András Lantos Tivadar |  9706
8 4.4 (5)

Hőszivattyú, felülethűtés-fűtés és egy mindent tudó kivitelező. Szinte kikövezett út vezet a bíróság tárgyalóterméig, ha meg akarjuk spórolni a tervezőt a munkafolyamatból. Ez történt egy családi ház esetén is, ahol az alacsony lakáshőmérséklet és a magas villamos fogyasztás indította el a lavinát. A tulajdonosok ezek után nagyítóval kezdték keresni a hibákat, és meg is találták.

Résen kell lennie a gázszerelőnek!

Nagyon fontos tisztázni, mi számít karbantartásnak és mi javításnak

Szabó Sándor Lantos Tivadar |  944
2 4 (2)

A gázkészülék-javítás összetett szakma, amely széles körű figyelmet igényel. Fokozottan veszélyessé és a laikusok szerint félelmetessé teszi a munkavégzést a tűz és robbanásveszélyes földgáz, valamint a szén-monoxid égéstermék. Mégis sokan próbálkoznak különböző trükkökkel a szerelőknél, hogy megtévesszék őket, és karbantartásnak álcázott hibajavítást csikarjanak ki a mesterektől.

Így gondozd az akksidat!

Lantos Tivadar |  845
2 5 (2)

Az akkumulátorok szerepe ma már megkerülhetetlen. Gépeink többsége különböző akksikkal szerelt, nemcsak a mérőműszerek, de a kéziszerszámok is. Foglaljuk össze, hogy mit kell tudnunk energiatároló berendezéseinkről, és hogyan kell gondoznunk szakszerűen akkumulátorainkat!

Burkolás, Gordiusz, iszapleválasztó, áttörés

VGF&HKL online |  2057
4 5 (3)

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Öntöttvas nyomócső

Sircz János |  7396

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk előző két részében a lakások vízvezetékrendszerében használt ólomcsövekkel ismerkedhettek meg. Újabb cikkünkben maradunk a vízellátásnál, de kilépünk a lakásokból, és az öntöttvas nyomócsövekre vetünk egy pillantást.

Rossz beidegződés

A magyarok többsége ma még csak hűtésre használja fűtésre is optimalizált klímáját

Szalai Gabriella |  7312
3 5 (2)

A légkondicionálóval rendelkező magyar háztartás többségében oldalfali klíma található, a vásárlásnál pedig az energiahatékonyság mellett kiemelten fontosnak tartják a vásárlók a szűrők meglétét, a halk működést, valamint a megfelelő teljesítményt – derül ki az egyik klímagyártó cég használati trendekre irányuló kutatásából. A magyarok többsége csak hűtésre használja klímaberendezését, hiába van benne fűtőfunkció is.

PreZENtálás

Előadástechnikai ismeretek Gépészninjától

VGF&HKL online |  7416

Küzdöttél már lámpalázzal, sikertelenül tartottál termékismertetőt, nem sikerült meggyőznöd egy lakóközösséget a fűtéskorszerűsítésről? Egy klímatechnikai konferencián szerettél volna hozzászólni, de elakadt a szavad? Kifejezetten épületgépészek, klímatechnikai szakemberek számára készült kommunikációs fegyvertárunkból most azokat az eszközöket húzzuk elő, amelyekkel a prezentáció mestere lehetsz!

Szaniterek gyermekeknek

Erdősi Csaba |  7353

Egy kisgyermek testi-lelki fejlődésének fontos állomása a szobatisztaság kialakulása, illetve a higiéniai eszközök használatának elsajátítása. Ez a folyamat akkor lehet törésmentes, ha a gyermekek számára az életkoruknak, testi adottságoknak megfelelő, biztonságos, játékos környezetet teremtünk a fürdőszobában is – a megfelelő szabályok betartásával.

Kondenzációs kazán hőszivattyú mellé?

Versits Tamás Erdősi Csaba |  5588
6 4 4.4 (5)

Hőszivattyú használata a fűtési idény legnagyobb részében olcsó és takarékos módja az épületek fűtésének. Nem véletlen szerelnek ugyanakkor némelyik készülékekbe gyárilag elektromos fűtőpatront. A szokásosnál jóval hidegebb külső hőmérséklet mellett szükség lehet rá, hogy használjuk, viszont ez költségesebb. Kiegészítő fűtésként ugyanakkor nem csak a hőszivattyú elektromos fűtőpatronjára támaszkodhatunk, ha van a rendszerbe építve egy kondenzációs gázkazánunk.

Acéllemez-radiátorok

DK 22, 600×1000 mm-es, kompakt acéllemez-radiátorok áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  8605

Táblázatunkban a Korado, a Rettig, a Peksa és a Copa egy-egy termékét hasonlítjuk össze a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Radiátorok méretezése

Lantos Tivadar |  8707
1 5 (1)

A radiátorok méretezésének alapja a hőveszteség-számítás. Fűtésszerelő szakemberek ismerik még a becsléses módszert is, amelyet elsősorban a régebbi építésű házaknál alkalmazhatunk. A radiátorméret és hőszükséglet arányának betartása viszont fontos, hogy ne alakuljanak ki eltérő hőmérsékletek az egyes szobákban.

AutoCAD, iHandy Level, Stud Finder

Appajánló

Papp Tibor |  1086
1 4 (1)

Okostelefonunk tényleg többet tud, mint amire rendszeresen használjuk. Összetett tervezéssegítő ugyanúgy válhat belőle, mint egyszerű, de hasznos célszerszám. Ezúttal az ipari szabványnak számító AutoCAD mobilváltozatát ajánljuk, és két olyan appot, amik amilyen egyszerűek, annyira hasznosak lehetnek, ha kéznél vannak.

Szavatosság és jótállás I.

VGF&HKL online |  882

Az épületgépészetben is sokszor előfordul, hogy kereskedő és vásárló elbeszél egymás mellett, mert nem ugyanazt értik bizonyos fogalmak alatt. Ez különösen akkor lehet problémás, ha vélt vagy valós minőségi kifogás merül egy termékkel kapcsolatban.

Mennyezet- vagy padlófűtés?

Kaszab Gergely |  8909
8 5 (7)

A fűtésszezon közepén eljött az ideje, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb és a radiátoros fűtési megoldásnál egyre gyakrabban alkalmazott padlófűtést összehasonlítsuk egy másik felületfűtési megoldással, a mennyezetfűtéssel. Elsőre szinte mindenki rávágja, hogy a lábunknak oly kellemes padlófűtést ne cseréljük le a mennyezetfűtésre, azt a felületet hagyjuk meg a nyári felülethűtési funkcióra. Az egyszerűbb döntéshez azonban érdemes megnézni a két rendszer működési elvét.

A kisadózó vállalkozások tételes adójának legfontosabb szabályai

Dr. Papp Gábor Dr. Dobos István |  1178

A kisadózó vállalkozások tételes adója a kisvállalkozások között rendkívül nagy népszerűségnek örvend, tekintettel arra, hogy a kisadózók részére rendkívül kedvező adóterhet jelent.

Danfoss, Leier, Metabo, Embraco, Rehau, Ke Kelit

Decemberi hírek

VGF&HKL online |  1451

25 éves a Danfoss, elindult a kemenyvalasztas.hu, új Metabo sarokcsiszoló, Plug n′ Cool az Embracotól, változás a felelősségbiztosításban, RE.GUARD a Rehautól, Ke Kelit a Puskás Arénában, szegedi távhő.

Háztartási elszívó ventilátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7626
1 5 (1)

Öt gyártó, a Cata, a Helios, a Vent-Axia, az ATC és a Vents készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fürdőszobai ventilátor beépítése

Erdősi Csaba |  7817
1 5 (1)

A háztartási kisventilátorok használata különösen indokolt a fürdőszobában, hiszen ebben a helyiségben rengeteg pára képződik, és persze a nemkívánatos szagok eltávolítása sem utolsó szempont. Mivel azonban vizes helyiségről van szó, szerencsés, ha az épületgépész tervező együttműködik a villamos tervezővel.

Új generációs légmosók

Erdősi Csaba Tollas Tünde |  7380
1 4 (1)

Lapunk előző számában a hagyományos légmosók működésével ismerkedhettünk meg. Ezek a levegő párásítása mellett alkalmasak ugyan a nagyobb átmérőjű porszemcsék, egyéb szennyező anyagok kimosására a beltéri levegőből, de légtisztító hatékonyságuk alacsony. Az új generációs légmosók ugyanakkor már megfelelő légtisztító képességgel is rendelkeznek.

Falhűtés, szellőztetés és páratartalom

Szemán Róbert Lantos Tivadar |  1141
1 4 (1)

Falhűtés esetén az egyik legnagyobb problémát a páratartalom kezelése jelenti. Ugyanakkor a modern lakások egészséges levegőjét, megfelelő légcseréjét szellőztetőberendezésekkel kell biztosítani. A két rendszer együttes működése komoly átgondolást, tervezést igényel, amelyek számos esetben elmaradnak, és az épületben tartózkodóknak erős diszkomfortérzést okoznak.

Hűtőberendezések fagyvédeleme

Csizmazia Gábor |  8308
2 5 (2)

Általános iskola, ötödik osztály, fizika óra. Az első, amit megtanultunk, hogy a víz 0 °C alatt megfagy, és ez a tétel a hűtéstechnika teljes vertikumát meghatározza. Miért is? Ha hűtésről beszélünk, biztosan találkozunk 0 °C alatti hőmérsékletekkel, még a háztartási klímaberendezések tekintetében is, melyek jellemzően +20 °C és + 30 °C környéki hőmérsékleteken dolgoznak.