Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hírek

Danfoss, Leier, Metabo, Embraco, Rehau, Ke Kelit

Decemberi hírek

2019/12. lapszám | VGF&HKL online |  721 |

Danfoss, Leier, Metabo, Embraco, Rehau, Ke Kelit

25 éves a Danfoss, elindult a kemenyvalasztas.hu, új Metabo sarokcsiszoló, Plug n′ Cool az Embracotól, változás a felelősségbiztosításban, RE.GUARD a Rehautól, Ke Kelit a Puskás Arénában, szegedi távhő.

25 éves a Danfoss Kft.

Már negyedszázada működik a Danfoss Kft. A társaság, amely október 11-én ünnepelte születésnapját, energiahatékony technológiáival lehetővé teszi „okos” közösségek és iparágak számára, hogy egészségesebb és kényelmesebb klímát teremtsenek épületeinkben és otthonainkban, és hogy több élelmiszert állítsanak elő kevesebb pazarlás mellett.

Világszerte a Danfoss kínálja a hűtési és légkondicionálási megoldások legszélesebb portfólióját. Ezen megoldások segítségével kiváló megbízhatóságú, összetett rendszereket állíthat össze optimalizált energiafogyasztás mellett, és olyan alacsony fenntartási költségekkel, amelyek a legújabb szabványoknak is eleget tesznek. A társaság ezen túlmenően jelen van az autóiparban, a kereskedelmi és lakáscélú ingatlanok, valamint a távfűtés piacán, a fenntartható energiatermelésben, az élelmiszer- és italiparban, a hajózásban, a mobil hidraulikában, továbbá az iparban és a szennyvízkezelésben is.

Elindult a kemenyvalasztas.hu

2019 nyarától a falusi CSOK keretein belül akár 5 millió Ft is igényelhető többek közt fűtéskorszerűsítésre, így új kémény építésére is. A Leier Hungária Kft. által létrehozott egyedülálló, ingyenes online tanácsadás rendkívül leegyszerűsíti a választott fűtésrendszerhez leginkább illeszkedő új kémény kiválasztását.

Pár kérdés megválaszolásával 3 munkanapon belül testreszabott típus- és árajánlatot kaphatnak az érdeklődők. Egyebek mellett meg kell adni, hogy milyen tüzeléshez (szilárd vagy gáz) szeretnénk kéményt építeni, és hogy milyen tüzelőberendezést szeretnénk használni, a kérdések nyomán pedig a társaság szakemberei felmérik, hogy az adottságokhoz milyen kéményt érdemes választani.

Új Metabo sarokcsiszoló

Szinte minden szakembernek kell néha vágni, csiszolni, sorjázni, ezért nagyon praktikus, ha van kéznél egy akkus kis sarokcsiszoló. A „Compact Cutter” készülék 12 és 18 voltos rendszerben is elérhető. A 12 voltos Li-Power akkuegységgel csak 800 gramm a súlya. A Compact Cutter  jól kezelhető az ergonomikus, gumírozott fogantyúval, elfordítható védőbúrával, két rögzíthető kapcsolóval – egy a tengely rögzítésére a tárcsacseréhez, a másik a gép folyamatos működtetésére –anélkül, hogy a kapcsoló gombot folyamatosan nyomni kellene. A kiváló szénkefementes motor teljesítménye biztosítja csiszolásnál a legjobb lehordási teljesítményt. A versenytársakhoz képest a Compact Cutter vágásteljesítménye is a legjobb.

Széles tartozékválaszték biztosítja a sokoldalú felhasználások széles körét. A korongcsere egyszerű és gyorsan elvégezhető, az ehhez szükséges imbuszkulcs a készüléken van elhelyezve, és így mindig kéznél van. A szériafelszereltséghez a PowerMaxx CC12 BL-nél 2×2,0 Ah Li-Ion-akkuval vagy alternatívaként 2×4,0 Ah LiHD akkuval is kapható. Ezt egy 18 voltos osztályba tartozó CC 18 LTX BL egészíti ki, ami a nagyszámú 18 voltos géposztály választékát növeli. A gyártótól független felhasználhatóságot a CAS rendszer tovább növeli, mert a különböző egyesített akkumulátoros rendszer CAS gyártógépei is szabadon használhatók a közös 18 voltos rendszerben.

Plug n′ Cool – a szupermarketek divatos megoldása

A Plug n′ Cool egy komplett, önálló megoldás az Embracótól, amelyet az élelmiszer-kiskereskedelem alkalmazásaira terveztek. A berendezés több mint 30 százalékkal csökkenti a boltok hűtőkészülékeinek energiafogyasztását, miközben betartja az EU természetes hűtőközeg-felhasználására vonatkozó előírásait, köszönhetően az R290-es hűtőközegnek.

Az Embraco egyszerűsített telepítési folyamatot fejlesztett ki a Plug n′ Cool moduláris koncepcióval. Innovatív kialakítása javítja mind az ügyfelek, mind az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok elégedettségét, növelve az üzlet architektúrájának rugalmasságát. Ennek a hűtési megoldásnak az a jellemzője, hogy „plug and play” hűtési lehetőséget biztosít, amely 70% -kal felgyorsítja a telepítési folyamatot, és kiváltja a hagyományos gépparkokat, elkerülve a hűtőközeg szivárgását, miközben helyet takarít meg a hűtőszekrényekben és a hűtőraktárban. A megoldás költséghatékonyságával is jelentős energiamegtakarítást eredményez.

Változás a kivitelezői és tervezői felelősségbiztosításban

2019. október 24-i hatállyal módosult A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet. A 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet módosította A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet által előírt, kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításra vonatkozó kötelezettséget. A módosított kormányrendelet 4. §-ának (3) bekezdése kimondja, hogy ha az egyszerű bejelentés a saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg, akkor az építési tevékenység építési napló vezetése, az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérés bejelentése, tervezői művezetés, valamint tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás nélkül végezhető.

Ezzel párhuzamosan módosult a kormányrendelet biztosításkötési kötelezettséget szabályozó, 6/A. §-ának (1) bekezdése, melynek értelmében kötelező a felelősségbiztosítás megkötése a bejelentéssel érintett lakóépület tekintetében, ha azt nem természetes személy és nem saját lakhatása céljából végzi. A biztosítási fedezet terjedelme, a felelősségbiztosítási limitek és a biztosítás tartama változatlan paraméterek mellett hatályban maradt. Természetesen a természetes személyek továbbra is felelősek minden, általuk okozott szerződéses és szerződésen kívül okozott károkért, így például ha az építési munkálatok közben kárt okoznak egy parkoló gépjárműben, felelősségbiztosítási fedezet nélkül a kárt a károkozónak kell megtérítenie.

RE.GUARD – az okos vízőr

A RE.GUARD vízőr a hidegvíz-vezetékbe közvetlenül a vízmérő után a házi finomszűrő elé kerül beépítésre a csőtörés felismerése céljából, egyben a vízfogyasztás, a víznyomás ellenőrzésére és a vízhőmérséklet higiéniai hatásának felügyeletére. A RE.GUARD ugyanolyan gyorsan felszerelhető, mint egy vízmérő, utólagos beépítésre úgy vízszintes, mint függőleges helyzetben is alkalmas.

A vízkárok minimalizálása érdekében automatikus elzárásfunkcióval rendelkezik. Egyéni beállítások közvetlenül a készüléken vagy az iOS, illetve Android RE.GUARD App-on keresztül lehetséges. A rendszerelemek közötti kommunikáció minősített Z-Wave (868.42 MHz) kommunikációs protokoll szerinti, védettség IP44, hálózati áramkimaradás esetén elemről üzemel. H.: 19 cm, Sz.: 7,7 cm, M.: 18,9 cm. Az alábbi cikkszámon már rendelhető! RE.GUARD vízőr DN 20 – G1, cikkszám: 457 303-001; RE.GUARD vízjelző, cikkszám: 457 310-001; RE.HUB Gateway, cikkszám: 457 312-001. Az innovatív ultrahangos technikának köszönhetően a RE.GUARD vízzel érintkező felületein nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezáltal optimális átfolyást biztosít minimális karbantartási igénnyel.

Ke Kelit a Puskás Arénában

A Ke Kelit pályafűtésrendszerét építették be nemzeti stadionunk, a Puskás Aréna gyepszőnyege alá. Az innovatív csőrendszerek gyártójának a balmazújvárosi stadion, a szombathelyi Haladás Stadion, a miskolci DVTK Stadion, a székesfehérvári MOL/VIDI Stadion, a szombathelyi Illés Akadémia és az újpesti Szusza Ferenc Stadion után a Puskás Aréna a hetedik magyarországi pályafűtési referenciája.  Sokszor aprónak tűnő részletek határozzák meg egy ilyen komoly felületfűtési rendszer tökéletes, hiba nélküli működését.

A Ke Kelit kizárólag gyárilag előszigetelt osztó-gyűjtővel szállított pályafűtést hazánkba, mert a pécsi egyetem által egy konkrét esetre kiszámolt üzemeltetési költségkülönbség több millió forint pluszterhet jelentett volna idényenként az egyesületeknek a szigeteletlen verzió választása esetén. A Ke Kelit az osztó-gyűjtő elemek csatlakozásait azonos hőszigeteléssel és nedvesség elleni védelemmel látja el, mint amilyen az előregyártott elemeknél használatos. Az osztó-gyűjtő és a felületfűtés csövek több száz helyen történő csatlakoztatása az egyik legkényesebb pont, ami a Ke Kelit egyik legnagyobb erénye. A Puskás Aréna pályafűtés rendszere mellett a létesítmény teljes vízvezeték hálózatát is a Ke Kelit biztosította.

Számokban a szegedi távhőberuházás

Huszonkét milliárd forintos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben.  A csongrádi megyeszékhelyen jelenleg mintegy 27 ezer távfűtött lakás és 469 intézmény található. A nagyrészt az 1980-as években kiépült szegedi távfűtés 23, egymástól független távfűtőmű rendszerből áll, vagyis ennyi helyen állítják elő a hőt, míg más hazai nagyvárosokban, például Győrött egy, Miskolcon kettő működik. A geotermikus fejlesztésnek köszönhetően 9 geotermikus fűtési rendszer jön létre a városban szétszórtan, ehhez 9 kitermelő és 18 visszasajtoló kutat telepítenek. A termelő kutak mélysége 2000, a visszasajtoló kutaké 1600–1700 méter lesz. Átlagos hozamuk óránként mintegy 80 köbméter lesz, átlagosan 92 Celsius-fokos vizet hoznak majd a felszínre. A rendszer a 23 távhőkörzetből a hat legnagyobbat fogja ellátni, bizonyos körzetekben két rendszer lát majd el egy távfűtő körzetet. A geotermikus energiából a távfűtött lakások 92 százalékába jut majd, de a rendszerek intézményeket, például az épülő új uszodát, a belvárosi hivatalokat, a városházát, gazdasági épületeit és a megyeházát is ellátják majd.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem