Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Radiátorok méretezése

2019/12. lapszám | Lantos Tivadar |  8378 |

Radiátorok méretezése

A radiátorok méretezésének alapja a hőveszteség-számítás. Fűtésszerelő szakemberek ismerik még a becsléses módszert is, amelyet elsősorban a régebbi építésű házaknál alkalmazhatunk. A radiátorméret és hőszükséglet arányának betartása viszont fontos, hogy ne alakuljanak ki eltérő hőmérsékletek az egyes szobákban.

Régi építésű lakóházak korszerűsítésénél – ahol még nem volt nyílászárócsere –, a helyiségben légköbméterenként 30–50 W radiátorteljesítménnyel számolunk. Ha a nyílászárók rosszak, kapcsolt gerébtokosok, a szobának sok külső fala van, északi tájolású, akkor a nagyobb értékkel kell számolnunk! Ha a szobát fűtött terek határolják több oldalról, déli tájolású, az ablakok légzárósága jó, esetleg cserélve is lettek, akkor a 30 W/m³ értéket tekintsük irányadónak! Az újabb építésű, hőszigetelt, korszerű épületeknél az előbbi érték alá is mehetünk. A módszer előnye, hogy gyors és egyszerű; hátránya, hogy az egyes szobákban eltérő hőfokok alakulhatnak ki, ha a radiátorok méretei nem mindenhol ugyanúgy aránylanak a hőszükséglethez. Ha sorba kötött radiátorok is vannak a rendszerben, sorrendben egyre nagyobb méretű fűtőtesteket kell választani.

A cikk még 10 783 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Radiátor

Kapcsolódó

Acéllemez-radiátorok

Acéllemez-radiátorok

DK 22, 600×1000 mm-es, kompakt acéllemez-radiátorok áttekintő táblázata