Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Hőszivattyúval a klímavédelemért

2020/1-2. lapszám | Szalai Gabriella |  296 |

Hőszivattyúval a klímavédelemért

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2020. február 12-én hazai és nemzetközi előadók részvételével rendez konferenciát Budapesten. Az esemény aktualitását a klímaváltozás elleni küzdelem adja, a dekarbonizáció, vagyis egyik kulcsa ugyanis a környezetbarát hőszivattyú-technológia lehet.

Az előírások szerint 2021. január 1-jétől már csak közel nulla energiaigényű épületet lehet építeni Magyarországon. Ehhez olyan épületgépészeti rendszert kell telepíteni, amely biztosítja, hogy a fűtés, a hűtés, a háztartási-melegvíz előállítása és a szellőztetés energiaigénye minimum negyedrészt megújuló forrásból származzon. Kevesen gondolnak rá, de a hőszivattyú ideális, ha megújuló energiaforrások felhasználásáról beszélünk, hiszen egységnyi villamos energiából háromszor-négyszer annyi hőenergiát képes előállítani vagy éppen elvonni, hogy felhasználja a környezet hőjét.

A hőszivattyús rendszerek működéséről, illetve a hőszivattyús technológia és a környezetvédelem, a klímasemlegesség összefüggéseiről többször is részletesen írtunk már – legutóbb tavaly októberben. Aki ugyanakkor még alaposabban szeretné beleásni magát a témába, annak melegen ajánljuk a Magyar Hőszivattyú Szövetség (Mahösz) 2020. február 12-én, Budapesten megrendezésre kerülő konferenciáját, amelyen neves hazai és nemzetközi szakemberek előadásain ismerkedhetnek meg a résztvevők a kérdéskör aktuálisan legfontosabb fejleményeiről. A konferencia keretében megoldásokat és jó példákat mutatnak fel arra, hogy a hőszivattyú-technológia hogyan könnyítheti meg és egyszerűsítheti le az átállást egy szén-dioxid-mentes hazai épületállomány mielőbbi elérésére, és a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. A konferencia fővédnöke prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz.

A konferencia során bemutatják a frissen elkészült Nemzeti Energia- és Klímatervet (NEKT), kitérve arra, hogy a NEKT-ben milyen szerepet szán a Kormány a hőszivattyú-technológiának, milyen támogatási eszközök állnak majd rendelkezésre. Szó lesz a megújulóenergia-részarány hőszivattyúk alkalmazása révén való emelésének lehetőségéről, valamint arról, hogy a különböző hőszivattyús műszaki-technológiai megoldások mekkora hasznos energiát termelhetnek éves viszonylatban. Ezeken felül előadásokat hallgathatunk meg a technológia villamosenergia-hálózat szabályozásában rejlő tartalékairól, a hőtárolás lehetőségéről, a kerekasztal-beszélgetés során meghívott vendégek pedig megvitatják azt is, milyen szerepe van a hőszivattyú-technológiának az épületállomány CO2-kibocsátásának csökkentésében, illetve, hogy gátakat kell felszámolni hazánkban a technológia minél szélesebb elterjedése érdekében.

HőszivattyúRendezvény


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem