Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ajánló

Greta

2020/1-2. lapszám | Szilágyi László |  712 | |

Greta

Ez a név az elmúlt egy évben egyértelműen a globális klímakatasztrófa hírhozójához, egy svéd kislányhoz köthető, aki elképesztően rövid idő alatt tudott nemzetközi megmozduláshullámot gerjeszteni.

Példátlan, ahogy nemzetállamoktól függetlenül ennyi civil, főként fiatal ember egy közös cél érdekében egymás mellé állt. Ráadásul nem egy popsztár kedvéért, nem egy celeb közösségi oldalán, nem a virtuális térben, hanem a világ fővárosainak utcáin. Ráadásul egy komoly és tudományos „szakterület” mellett is kiálltak egyúttal. Akár lesz, akár nem lesz közvetlen politikai, gazdasági eredménye a kiállásuknak, egy biztos, hogy a klímaváltozás, a környezetvédelem és az energiatakarékosság világméretű trend lett. Van, aki mellette, van, aki ellene folytat propagandát, foglal állást, de szinte kivétel nélkül mindenki figyelmét felkelti. Vannak, akik gazdasági és politikai érdekeket látnak a háttérben. Én is. De látom ebben a saját magam és környezetem érdekeit is. A szakmánk közvetlen érdeke és bizony aktuális feladata ezekkel a kérdésekkel nemcsak elméleti szinten, hanem már a napi munkánkban is foglalkozni.

Hogy a klímakatasztrófa csupán a liberális politikai mozgalmak hívószava, vagy olyannyira létező valóság, hogy miatta borult lángba Ausztrália, azt nem tudhatjuk biztosan. De akár így, akár úgy, a hazai épületgépészetre vonatkozó jogszabályok, a forgalmazott termékek, az építőipari szabványok energiatakarékos, környezetbarát és megújuló energiák hasznosítását követelik meg. Új építésű ingatlanok esetén 2021. január 1-jétől már csak közel nulla energiaigényű épületet lehet építeni. Az ingatlan energiaigényét 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani, ami az épületgépészek feladata lesz. A fűtés mellett egyre nagyobb szerepet kap a hűtés, hiszen nemcsak a komfortigény nő, hanem sajnos egyre melegebb és egyre szélsőségesebb időjárás jellemző már itthon is. A szinte már passzívházas rendszereknél a szellőztetés olyan kulcsfontosságúvá vált a lakóépületeknél, ami korábban csak az irodaházaknál volt jellemző. A pára kezelése eddig soha nem látott kihívást jelent a lakásokban. Elkészült a Nemzeti Energia- és Klímaterv, amiből megismerhetjük, a kormány milyen szerepet szánt az egyes technológiák részére. A hazai fűtésszerelők és épületgépészek hatalmas kihívás előtt állnak. De ez egyben hatalmas lehetőséget is jelent a fejlődésre, a növekedésre és a sikerre.

A VGF&HKL 20 éve áll ebben a legjobb épületgépész szakemberek segítségére, idén jubileumot ünnepelünk. Egy pillanatra visszatekintünk az elmúlt két évtizedben publikált több ezer szakmai cikkre, veszünk egy nagy levegőt és „megújuló” erővel lépünk az új évtizedbe.

„Előfizetőink a legjobb épületgépészek, a legjobb épületgépészek előfizetőink!”

VGF&HKL szaklap


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem