VGF&HKL szaklap

Komfortgondok az új épületeknél

2020/1-2. lapszám | Király Tamás |  192 | |

Komfortgondok az új épületeknél

Az új építések és felújítások alkalmával az építési technológiák, gépészeti rendszerek megválasztásánál alapvető szempont az energiatakarékosság, és hogy mennyiben segíti a választás az üzemeltetés fenntarthatóságát. Az egyre korszerűbb építési anyagok, szigetelési eljárások és a tökéletesen záródó nyílászárók azonban, az energiamegtakarítás kétségtelen pozitívuma mellett, komoly komfort és szellőzéstechnikai kihívások elé állítják az építtetőket, beruházókat.

Egy most készült online felmérésben azt kérdezték meg a lakosságtól, hogy mennyire tartják jónak lakásuk belső levegőjének a minőségét. Az 1300 válaszadó 65 százaléka ítélte kifogásolhatónak, illetve rossznak a helyzetet. Ötven százalékuknál jelentkezett páralecsapódás, míg további harminc százalékuk már penészedési problémáról is beszámolt.

Míg a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy új építésű vagy utólagosan hőszigetelt épületben lakik, addig a válaszadók alig három százaléka esetében került kiépítésre már valamilyen szellőzési rendszer. Elgondolkodtató. Az természetes, hogy minden tüzelőberendezéshez tartozik égéstermék-elvezető. Az elhasznált levegő kidobása és a friss levegő beáramoltatása miért nem ilyen evidens sokak számára? A rossz levegőminőség azon túl, hogy rontja a komfortunkat, a bent tartózkodók számára a pára, penész, valamint a megnövekedett szén-dioxid-tartalom túlzott egészségügyi kockázatot jelent.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szellőztetés

Kapcsolódó