Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. november

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

Most a kommunikáció lehet a legfontosabb

Lantos Tivadar Szemán Róbert |  1901

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

A szolnoki épületgépész kereskedéseknél jártunk

Lantos Tivadar |  1886

A szaküzletmustra ez alkalommal Szolnokon folytatódott. Négy kereskedést kerestünk fel, és teszteltük az eddigiekhez hasonlóan az eladók szakmaiságát, udvariasságát és gyorsaságát.

Gáztűzhely kontra villanytűzhely

Cséki István |  9838
1 4 (1)

Manapság egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a konyhába gáztűzhely vagy elektromos tűzhely legyen beépítve. Biztonsági, komfort- és anyagi szempontok vetélkednek egymással, és nem könnyű a döntés.

Érintésvédelmi felülvizsgálat: életveszélyes az ionkazán!

Lantos Tivadar |  2703

Lapunk foglalkozott már ezt megelőzően is az ionkazánokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy nemcsak drága, de életveszélyes is az üzemeltetésük. Elvégeztük tehát a készülék részletes érintésvédelmi felülvizsgálatát egy tahitótfalui családi házban. A mérési eredmények igazolták várakozásainkat.

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

Szemán Róbert Veresegyházi Béla |  2285

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Az ErP kommunikációjának története

Endrődy Eszter |  1702

Az ErP-ről szóló cikksorozatunk első, januári számában célként tűztük ki, hogy a témával kapcsolatban átfogó képet adjunk a szakma és a végfelhasználó szemszögéből. A cikksorozatot készítő kollégák egészen mélyen beleásták magukat az ErP adott rendeleteinek és értelmezésének témájába, azért, hogy a legátfogóbb és leghitelesebb képet adják az olvasó számára. Elég-e azonban ez?

Sötétsugárzók a nagy terek fűtésében

Lantos Tivadar |  8482
1

A sugárzó fűtéseket kisebb fűtőteljesítményre lehet tervezni, mint a légfűtést vagy a konvekciós fűtést, ennél fogva gazdaságosabban üzemeltethetők. Elsősorban nagy létesítmények, ipari csarnokok, sportcsarnokok, hangárok kifűtésére használják ezeket a berendezéseket. Cikkünkben a sötétsugárzók gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit villantjuk fel, valamint egy teljesen magyar fejlesztésről, a hővisszanyerővel ellátott sötétsugárzókról is szót ejtünk.

Megsérült a plomba, pereskedhet a gázművekkel

Lantos Tivadar Bokor András |  6367
1 5 (1)

Manapság a média egyre hangosabb az áram-, gáz- és vízlopások történeteitől. De mi van akkor, ha egy sérült plomba a tisztességes fogyasztókat keveri gyanúba? Következő történetünk egy család kálváriájáról szól, akik évtizedek óta tisztességesen fizetik közüzemi számláikat, mégis, egy (kevésbé) szép napon a bíróságon találták magukat.

Horganyzott acélcső: ezúttal egy mátraszentimrei hotel volt az áldozat

Lantos Tivadar |  7768
1

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: kerülni kell a horganyzott acélcsövek beépítését. Szabvány ugyan még nem tiltja, mint Németországban vagy Ausztriában, de egyre több probléma jelentkezik a kétes eredetű és minőségű horganyzott csövekkel kapcsolatban. Szerkesztőségünket újabb kivitelező kereste fel, és osztotta meg panaszát a VGF hasábjain.

Horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve

Dávid Sándor |  3125

A Magyarországot sem kímélő gazdasági válság az eddigieknél is jobban előtérbe helyezte az épületek hálózatain keletkező hibaelhárítások, a megelőző karbantartások és a kor igényeinek megfelelő bővítések szakszerű, gyors és költséghatékony kivitelezését. Természetesen a beépített termékekkel szemben támasztott követelmények nagyon magasak. A könnyű szerelhetőség, a kiváló minőség, a hosszú élettartam vagy a jó ár-érték arány csak néhány a kívánalmak közül.

A magyar földgázimport szovjet oldala

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XII.

Dobai Gábor |  5688
1 5 (1)

A világ tőkés országaiban 1957 és 1958 folyamán 157 milliárd m³-ről 345 milliárd m³-re emelkedett a földgázfogyasztás, amibe nincs beleszámítva a rétegbe történő visszasajtolásra használt gáz. 1957-ben a világ földgáztermelésének 92%-át, 1958-ban 90%-át az Egyesült Államok adta, ami 372 milliárd m³ volt, a világtermelés ennek megfelelően 413 milliárd.

Milyen vízzel készítsük a kávét?

Matis Bálint |  10 399
1

A víz, „testünk legfontosabb tápláléka”, nem egy egységes fogalmat takar. A víz lehet lágy vagy kemény, jóízű vagy ihatatlan, szennyezett vagy kristálytiszta, és még sorolhatnánk.

14-16 kW-os split-rendszerű levegő/víz hőszivattyúk

Áttekintő táblázat

|  4756

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Új kondenzációs kazán a magyar piacon

Támogatott cikk |  3201
1

Bemutatkozik a Cirko Expert Fűtőkészülékek Kft., a Daylux kondezációs gázkazánok forgalmazója.

Homlokzati kivezetés

VGF online |  19 886
1 5 (1)

Olvasói levél homlokzati füstgáz-kivezetésről, OTÉK-ról, a kamara szerepéről, a kéményseprőkről, illetve a szakmáról, majd a kollégák reakciói.

Tévhitek és tények

VGF online |  8688
1

A szabványokkal, a szabványosítással kapcsolatban nagyon sok téves információ kering, amelyek szakmai körökben is rendszeresen felbukkannak. Cikkünkben ezek közül próbálunk néhány félreértést tisztázni, kérdezz-felelek formájában.

Decentrális hővisszanyerő szellőztetők

Összehasonlító táblázat

VGF online |  8782

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Decentrális szellőztetés

VGF online |  9369

A központi hővisszanyerős szellőztetők kategóriája mellett léteznek az úgynevezett decentrális hővisszanyerős készülékek. A decentrális szellőztetési megoldások esetén minden helyiség légcseréjét külön egység végzi. Nagy előny, hogy ilyenkor a csőhálózat kiépítése megspórolható, így kisebb ingatlanok és felújítások esetén érdemes kihasználni az ilyen gépek által nyújtott előnyöket.

Légkezelők esetén is figyeljünk az ErP irányelvekre!

Lantos Tivadar |  2382
1

Az ErP szabályozás az élet minden területén gondolkodásra sarkallja az épületgépészeket, tervezőket, mérnököket, kivitelezőket egyaránt. Nincs ez másképp a légkezelő berendezések esetén sem. 2016. és 2018. január 1-től csak meghatározott paraméterek mellett adhatnak el a gyártók új készülékeket.

Aermec víz/víz hőszivattyúk

Újpesten, a Halassy Olivér Városi Uszodában

Támogatott cikk |  7668

Újpesten, a káposztásmegyeri Babits Mihály Gimnáziumhoz szervesen illeszkedve, de mégis különállóan épült meg a Halassy Olivérről elnevezett városi uszoda és rekreációs központ, amely mind a gimnázium, mind a lakosság részére rendelkezésre áll. Az uszoda hosszú távú, gazdaságos hőellátását kútvizes- hőszivattyús rendszer biztosítja, amely amellett, hogy környezetbarát technológia, az épület üzemeltetését is olcsóbbá teszi.

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok I.

Csizmazia Gábor |  7970
3 5 (2)

Sorozatunkban, melyben a szakma részterületeit különbontva tárgyaljuk, elsőként a rézcsövek szereléshez, alakításához szükséges szerszámokról írunk.

Mi a hiba a képen?

Király Tamás |  2189
2 4.5 (2)

A címkép egy nemrégiben felújított, Budapest belvárosában lévő iskolaépület egyik előadótermében készült. A hagyományos ablaknyitásos szellőztetéshez viszonyítva a páraszabályozott szellőzési rendszer kialakításával jelentős, akár 30-50 százalékos fűtési energiamegtakarítás is elérhető, feltéve, ha a megfelelően kiválasztott elemeket alkalmazzuk.

Gépek zajadatainak megadása és használatuk

Bézi Ferenc |  2940
1 5 (1)

Ma már a lég- és hűtőtechnikai berendezések, készülékek zaja katalógusadat, amelyek némelyike — sajnos — használhatatlan. Ennek oka a zajtechnikai alapismeretek általános hiánya, a műszakiak körében is. Ha az áruházban kiállított hűtőszekrény zajcímkéjén csak annyit látunk, hogy 52 dB(A), nem tudhatjuk, hogy mi ennyi?