Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megsérült a plomba, pereskedhet a gázművekkel

2015/11. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  5433 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Megsérült a plomba, pereskedhet a gázművekkel

Manapság a média egyre hangosabb az áram-, gáz- és vízlopások történeteitől. De mi van akkor, ha egy sérült plomba a tisztességes fogyasztókat keveri gyanúba? Következő történetünk egy család kálváriájáról szól, akik évtizedek óta tisztességesen fizetik közüzemi számláikat, mégis, egy (kevésbé) szép napon a bíróságon találták magukat.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Gázszivárgás után, mérőcsere előtt

Történetünk egy idősebb értelmiségi házaspárral esett meg, akik egy budapesti társasház harmadik emeletén élnek. A házban nincs központi fűtés, kombi cirkó berendezés szolgáltatja a használati meleg vizet és a fűtést. Ezenkívül gáztűzhelyt használnak a főzéshez.

Három évvel ezelőtt a gázművek megállapította, hogy a fent említett társasházban gázszivárgás van. Manapság ez gyakori jelenség, régen, 25-30 évvel ezelőtt még városi gáz áramlott a csövekben Budapesten, melynek vezetékeit menetes kötéssel kötötték össze. Később, a gázipar változásával megjelent a földgáz. A régi, városi gáz fűtőértéke, összetétele különbözött a mai földgázétól, és jelentős víztartalommal is rendelkezett. A víztartalom okozza a legfőbb problémát, mert abban az időben a menetes kötést kenderkóccal tömítették, amit a nedvesség tömörített. Ma a földgázban abszolút nincs nedvesség, így a kötésekben lévő kenderkóc idővel kiszárad, és eresztheti a gázt. Amikor ilyen jellegű szivárgások fordulnak elő, a gázművek leállítja a gázszolgáltatást, és a csere költsége, a szerelés, a tervezés, a jóváhagyatás a lakókat terheli. Viszont amíg nem cseréltetik ki a gázvezetékeket, szünetel a szolgáltatás.

Gázlopástörténet

A nyolcvanas évektől elszaporodtak a gázlopások a családi házakban. A régi mérőket például vissza lehetett pörgetni.

A mérőkötést nem zárták le plombával, meg lehetett bontani, a porszívócsövet pedig könnyen lehetett rá csatlakoztatni. Így éjszakánként „visszaszívták” az órákat. Előfordult olyan eset is, amikor valaki túlzásba esett, és visszafelé túlpörgette az órát, így a következő hónapban az óra kevesebbet mutatott, mint azt megelőzően. A gázművek tudott a csalásról, hiszen egyértelmű volt, mégsem lehetett bizonyítani. A megoldást a mérőórák konstrukciós változása jelentette, racsnis lett a szerkezet, így csak előre tudott „tekerni”, visszafelé nem. A plombálási technika is sokat fejlődött. A régi ólomzárat felváltották a műanyag plombák, és újabban már olyan matricák vannak, melyeket a feltépés után nem lehet visszaragasztani. Kimutatások szerint éves szinten annyi gázt lopnak a TIGÁZ (tőlük rendelkezünk adattal) rendszeréből, hogy azzal 5000 átlagfogyasztót lehetne kiszolgálni. 

Indul a kálvária

A munkálatok a gázmérők leszerelésével kezdődtek, melyeket a 49 lakásos társasház lakói egyenként megkaptak megőrzésre. Kiépítették a rendszert, majd a kivitelezés végén visszaszerelték a mérőberendezéseket is. Két hónap elteltével aztán a szolgáltató emberei kopogtattak a házaspár ajtaján, hogy szeretnék lecserélni a régi mérőt. Természetesen ennek semmi akadályát nem látták a lakók, ha muszáj, akkor muszáj. A cserét végrehajtó szakember azonban felfedezte, hogy sérült a plomba. Azonnal leszerelte a gázmérőt, bezsákolta, és további vizsgálatra a gázművek központjába szállította. Az idős házaspár kálváriája itt kezdődött el.

A főzésre szolgáló gáztűzhely.

Elindult a hivatalos eljárás, a gázművek levelet írt, azzal a tartalommal, hogy a felhasználók feltehetően lopták a gázt. A szolgáltatói szerződés tartalmazza, hogy amennyiben bizonytalan a lopás ténye, de a plomba sérült, és hozzá lehet férni a számláló szerkezethez, akkor napi 13 ezer forintos kötbért lehet behajtani a fogyasztótól maximum 30 napig. Ez összességében 390 ezer forintot jelent. Ezt a gázművek üzletszabályzata rögzíti (nem jogszabály!), amit a szerződéskötéskor a fogyasztó elfogad, és a sok oldalas dokumentum apró betűs kiegészítéseként aláír.

​A lakókat behívták a központba, ahol a gázművek igazságügyi szakértője a lakók jelenlé-tében kinyitotta a mérőberendezést tartalmazó zsákot. A gázművek szakértője megvizsgálta a mérőt, és szakvéleményében megállapította, hogy az alkalmas volt a számlálószerkezeten kívüli gázvételezésre, de nem gyanúsított meg senkit. A gázórán valóban voltak sérülési nyomok, ezek keletkezése azonban vitatott volt; keletkezhettek a gázóra le- és visszaszerelésekor, valamint a gázművek igazságügyi szakértője is okozhatta a vizsgálatok során. A lakók (férj és feleség) a bíróságon azt állították, hogy a gázművek igazságügyi szakértője kalapáccsal ütötte a gázmérőt, amikor megvizsgálta. A gázművek szakértője ennek ellenkezőjét állítja. Tény viszont, hogy a gázmérő olyan állapotban van, hogy további szakértői véleményt arról már nem lehetett készíteni.

Hiába mintapolgárok

Ebben a helyzetben nehéz tehát megtalálni az igazságot. A lakók arra hivatkoznak, hogy végigélték becsületben hosszú életüket, és a számláikat mindig becsületesen fizették. A számlák adataiból kitűnik, hogy mérőcsere előtt és után is ugyanazt a havi általányt fizették. A lakásuk közben nem lett nagyobb, nem volt szükségük több gázra a fűtéshez. A lopásra így csak egy lehetőségük maradt, az eltulajdonított gázt valamilyen úton elszállítani és a feketepiacon értékesíteni. Erre azért, valljuk be, semmi esély sincs.

A gázművek eljárást indított a lakók ellen, folyik a bírósági per, és Bokor András lett az ellenoldali igazságügyi szakértő. Azt még egy bűnügyi nyomozó sem tudná megmondani, két év távlatából pedig főleg nem, hogy ki ütötte meg a gázmérő órát. Védekezésként egy épületgépész szakértő csak azt tudja meghatározni, mennyi a lakás hőigénye, és hogy ekkora hőigény mellett reális-e az a gázszámla, amit húsz éve ugyanazzal a cirkóval fogyasztottak. Be lehet mutatni a számlákon, hogy eddig is ugyanazért a gázmennyiségért fizetett a lakó, és ezután is ugyanazt fizeti. A kifizetésekben még késedelem sem fordult elő.

.

Műanyagplomba

Bokor András szerint még egy dologgal tudnak védekezni, mégpedig azzal, hogy az első igazságügyi szakértőnek egyszerű módszerekkel kellett volna megvizsgálnia a berendezést. Mechanikailag nem lett volna szabad hozzányúlni, csak finoman megérinteni, hogy ilyen módon hozzá lehet-e férni a számláló szerkezethez. Ha valaki lopja a gázt, nem életszerű, hogy nyomokat hagy maga után.

Dokumentálni, dokumentálni, dokumentálni…

Bokor András szerint a történet tanulsága, hogy mindent, akár a legapróbb részletekig is dokumentálni kell. Akár minden évben, gázmérőcserétől függetlenül, fényképezzük le a gázmérő állását és a plombát is, hogy sértetlen. Ha megjelennek a lakásunkba a szakemberek, és mérőcserét hajtanak végre, fényképezzük le az órát, mielőtt elkezdi a munkát, hogy a plomba sértetlen volt. Ha cseréli a plombát, fotózzuk le, mit rakott fel helyette. Ha ezt a fent említett házaspár megtette volna, nem indult volna per sem.

Gázmérő a cipősszekrényben.

Az a per, amely nem biztos, hogy az igazság megállapításával ér véget, hiszen elsősorban annak javára döntenek, akinek több bizonyítéka van.

Bokor AndrásTanulságos