Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Aermec víz/víz hőszivattyúk

Újpesten, a Halassy Olivér Városi Uszodában

2015/11. lapszám | támogatott cikk |  7270 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Aermec víz/víz hőszivattyúk

Újpesten, a káposztásmegyeri Babits Mihály Gimnáziumhoz szervesen illeszkedve, de mégis különállóan épült meg a Halassy Olivérről elnevezett városi uszoda és rekreációs központ, amely mind a gimnázium, mind a lakosság részére rendelkezésre áll. Az uszoda hosszú távú, gazdaságos hőellátását kútvizes- hőszivattyús rendszer biztosítja, amely amellett, hogy környezetbarát technológia, az épület üzemeltetését is olcsóbbá teszi.

A Halassy Olivér Városi Uszoda építőipari nívódíjat kapott szabadidő kategóriában 2014-ben, amihez nagyban hozzájárultak az uszoda fűtéséről és HMV-termeléséről gondoskodó, az Oktoklíma Kft. által forgalmazott Aermec víz/víz hőszivattyúk is.

A primer oldal kutas kialakításának köszönhetően a hőszivattyúk magasabb hőmérsékletű vizet kapnak, mint egy talajszondás rendszer esetében, így a megkívánt komfortot magas COP értékek mellett tudják biztosítani, ezáltal nemcsak megfelelő körülményeket nyújtanak a sportolni vágyók és az aktív pihenést kedvelők számára, hanem az épület gazdaságos üzemeltetését is lehetővé teszik.

Az éves üzemeltetési adatok alapján az uszodák körében kimagasló módon gazdaságos a létesítmény működtetése. A tervezés során szem előtt tartották a létesítmény üzemeltetésének üzembiztonságát, így nemcsak az épület és a medencék fűtését biztosító Aermec NXW0550 hőszivattyúból, hanem a HMV igények kielégítésére szolgáló Aermec WRL080XH hőszivattyúból is 2-2 egység került beépítésre.

A 3 kompresszoros, 2 hűtőkörös Aermec NXW0550 víz/víz hőszivattyúk méretezési állapotban, 10/6 °C primer és 45/40 °C szekunder oldali hőmérsékletlépcsők esetén berendezésenként 131 kW fűtési teljesítményt biztosítanak az uszoda számára, 4,47 W/W COP érték mellett. A HMV-termelést biztosító Aermec WRL080XH hőszivattyú méretezési állapotban, azonos primer oldali és 50/45 °C szekunder oldali hőmérsékletlépcső esetén 23 kW fűtési teljesítménnyel és 3,34 W/W COP számmal rendelkezik.

Reméljük, ez a referencia is jó példát mutat a hőszivattyús rendszerek széles körben történő, környezetbarát alkalmazásához.

Forgalmazó: Oktoklíma Kft.
www.oktoklima.hu

Hőszivattyú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem