Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve

2015/11. lapszám | Dávid Sándor |  2221 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve

A Magyarországot sem kímélő gazdasági válság az eddigieknél is jobban előtérbe helyezte az épületek hálózatain keletkező hibaelhárítások, a megelőző karbantartások és a kor igényeinek megfelelő bővítések szakszerű, gyors és költséghatékony kivitelezését. Természetesen a beépített termékekkel szemben támasztott követelmények nagyon magasak. A könnyű szerelhetőség, a kiváló minőség, a hosszú élettartam vagy a jó ár-érték arány csak néhány a kívánalmak közül.

Az elmúlt 20 évben az épületgépészet területén alkalmazott szerelési anyagok, készülékek és berendezések között számos termék jelent meg a piacon, amelyek teljesen új szerelési technológiát hoztak magukkal.

A vízellátás és a fűtésszerelés területén már a ′60-as, ′80-as években is nagyon népszerű volt a fekete és a horganyzott acélcső. A fűtésszerelés területén például a korábban egyeduralkodó fekete acélcsövet használták, míg a vízellátó berendezéseknél szinte csak a horganyzott acélcső terjedt el.

Alkalmazása elméletileg ugyan megakadályozza az oxigénkorrózió kialakulását, nehézkes és időigényes szereléstechnológiáján túl azonban korróziós szempontból sem igazán megnyugtató. A menetmetszéskor például a horganyréteg megsérülhet, tovább fokozva a veszélyeztetettséget, hogy a horganyzás nem lesz egyenletes. A tömörséget kóccal, vagy újabban tömítőszalaggal, illetve -pasztával biztosítják. A hőmérséklettől függően a víz különböző mennyiségű oldott oxigént tartalmaz, emiatt a fűtési vezetékként alkalmazható fekete acélcsövet vízellátási célra nem praktikus használni. Ha a fűtési rendszerbe – elsősorban a helytelen kialakítás vagy a gyakori utántöltés miatt – oldott oxigén kerül, az korróziós folyamatot indít el, aminek köszönhetően korróziós termék keletkezik, ami másutt viszont lerakódásokat okoz.

Fekete és horganyzott idomok

A gazdálkodó szervezetek, a lakosság nehéz anyagi helyzete, valamint az ország lassú modernizációja miatt gyakorlatilag még mindig találkozhatunk a fekete acélcső (fűtésekhez) és a horganyzott (víz) vezetékek használatával. Ezek a rendszerek már korukból adódóan is fokozott ellenőrzést követelnek meg, emellett a karbantartásuk is rendkívül árérzékeny. Többek között ez is az oka annak, hogy hazánkban sok kétes minőségű, ám rendkívül kedvező árú horganyzott fitting érhető el a kereskedelemben. A silányabb minőség bizonytalan értékesítési háttérrel párosulhat, ami a későbbi problémák felmerülésekor a garancia érvényesítését is megakadályozhatja. Olyan minőségű termékek is megtalálhatók azonban a kereskedésekben, amelyek a legszigorúbb nyugat-európai egészségügyi normáknak is megfelelnek. Ezen fittingek ugyanis a szabvány szerinti tűzihorgany-bevonaton kívül – a gépi megmunkálást (menetvágást) követően – kiegészítő elektrogalvanikus horganyzásban részesülnek.

Ennek eredményeképpen a hibátlan és ragyogó felületen túl tökéletes bevonatréteg található a meneteken, a lehető legmagasabb fokú korrózió elleni védelemmel ellátva, így nincs szükség további olajos védelemre, és ezáltal a termék a legszigorúbb higiéniai elvárásoknak is megfelel. Természetesen a régebbi tervezésű, ismeretlen összetevőjű olajjal, zsírral a korrózió kialakulása ellen konzervált, egyszeresen horganyzott fittingek is fellelhetők még, bár piacrészük rohamosan csökken. A kétszeresen horganyzott fittingek felhasználása nemcsak a karbantartásra korlátozódik, bár az új fejlesztésű rendszerek sok helyről kezdik kiszorítani, mégis már évtizedek óta számos helyen alkalmazzák. Ha megvizsgáljuk az ipar alkalmazási követelményeit, láthatjuk, hogy ez a rendszer a megfelelő minőségű alkatrészekkel optimális megoldás a költséghatékony kivitelezésre. Néhány példa a horganyzott rendszerek alkalmazására:

Belső oltóvíz-hálózatok

Épületen belül a következő létesítmények esetében kell belső tűzcsapokat elhelyezni:

  • ipari üzemekben,
  • többszintes szállodákban,
  • szállodajelleggel kialakított épületekben,
  • egészségügyi létesítményekben,
  • négy- vagy ennél többszintes köz- és irodaépületekben,
  • 16 tantermesnél nagyobb tanintézetekben,
  • pályaudvarokon, vasútállomásokon,
  • raktárépületekben, áruházakban, ha az épület 5000 m³ vagy ennél nagyobb térfogatú,
  • középmagas és magas épületekben.

Az önműködő zuhanyberendezés (sprinkler)

Különösen tűzveszélyes helyiségekbe önműködő zuhanyberendezést (sprinklert) kell szerelnünk. Ilyen létesítmények például egyes gyártócsarnokok, raktárak, bevásárló központok, szállodák. A védett terület felett csőhálózatot alakítanak ki, erre szórórózsákat szerelnek, amelyek elzárószerkezete önműködően nyílik, ha a környezet hőmérséklete a meghatározott határérték fölé emelkedik. A berendezés a kialakuló tűz hőhatására lép működésbe, emberi beavatkozás nélkül működik azon a területen, ahol a hőfejlődés kioldja a szórórózsák záróelemeit.

A sprinkler berendezések üzeméhez két, egymástól független és mindenkor használható vízforrást kell biztosítani. Az ún. első vízforrásnak 10 perces üzemet kell biztosítani, ami általában magastartállyal vagy hidrofor berendezéssel valósítható meg. A második vízforrásnak gyakorlatilag kimeríthetetlennek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a berendezés vízigényét legalább 90 percen át biztosítani kell. Ezt működtethetjük víztároló szivattyúval, megbízható közműhálózati szivattyúval, avagy anélkül.

Záporberendezések

A záporberendezés alapjában véve a sprinklerhez hasonló, de itt a zuhanyrózsák nyitottak, és az elosztóhálózatban atmoszférikus nyomású levegő van. Üzembe helyezése kézi indítással történik, két, egymástól független helyen működtethető zárószerkezet kézzel történő kinyitásával. Ezekre a rendszerekre is kiválóan megfelelnek a kétszeresen horganyzott fittingek, hiszen a fejlesztéssel egy hagyományos termék műszaki színvonalát jelentősen emeltük.

Menetes acélcsövek

Az acél/horganyzott rendszereket sokféle módon lehet javítani vagy bővíteni, erre az egyik jó ár/érték arányú megoldás a galvanizált menetes csövek alkalmazása. Fekete és galvanizált felülettel két végén, vagy csak egyik végén menetvágott, illetve két végén különböző hosszan menetvágott kialakítással minden felmerülő lehetőségre széles mérettartománnyal, optimális megoldást kínál. A minőségi alapanyagból készült, korszerű felületvédelemmel ellátott termék garancia a hosszú, problémamentes üzemeltetésre. Tapasztalataink szerint az acélcsöves rendszer kedvező ára miatt a reneszánszát éli, és igény van a jó minőségű acél csövekre.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem