Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Áttekintő táblázat alapjánHKLLégtechnika

Decentrális szellőztetés

2015/11. lapszám | VGF online |  9404 |

Figylem! Ez a cikk 9 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Decentrális szellőztetés

A központi hővisszanyerős szellőztetők kategóriája mellett léteznek az úgynevezett decentrális hővisszanyerős készülékek. A decentrális szellőztetési megoldások esetén minden helyiség légcseréjét külön egység végzi. Nagy előny, hogy ilyenkor a csőhálózat kiépítése megspórolható, így kisebb ingatlanok és felújítások esetén érdemes kihasználni az ilyen gépek által nyújtott előnyöket.

Az emelkedő energiatakarékossági követelmények miatt új építéseknél és felújításoknál is egyre tömörebbépületszerkezeteket építenek. A következmény: a helyiségekben nincs természetes légcsere, a pára és az elhasznált levegő benn reked. A nedvesség általi épületkárok és a velük járó reklamációk elkerülésére a szükséges légcserét tartósan, a felhasználótól függetlenül biztosítani kell. Az ellenőrzött, hővisszanyeréses lakótérszellőztetés a szabványoknak megfelelően teljes körűen biztosítja, hogy a légtechnikai ráfordításokból ne csak a lakótérkomfort, de az energiamérleg is profitáljon.

A decentrális hőviszszanyeréses megoldás elsősorban a felújításoknál mutat kimagasló előnyöket a gazdaságos, egyszerűen megvalósítható helyiségszellőztetésre. Az optimális üzem érdekében már a tervezés keretében érdemes vele számolni.

„ECO“ szellőztetés A helyiségek egyedi elszívása/befúvása főleg a részleges felújításoknál kerül alkalmazásra, ahol automatikus, felhasználótól független szellőztetés a feladat. Ez a gyors és egyszerűen kivitelezhető lehetőség elsősorban a gazdaságosságával kerül előtérbe.

A decentrális szellőztetésnél két fontos szempontot kell figyelembe venni: egyrészről a magas hatásfokú készülékek alapfeltételei a gazdaságos üzemeltetésnek, másfelől az egyes szellőztetők egymással tökéletes összhangban, egy egységes rendszert képezzenek. Legalább két, ellentétes ütemben működő készülék alkot egy működő szellőztető rendszert, de a levegőigény alapján akár több készülék is telepíthető. Az intelligens vezérlés lehetővé teszi az egyedi légmennyisé gek optimális beállítását akár páratlan számú készülék esetén is. Néhány típusnál kisventilátorokkal együtt igazi hibrid szellőztetést is meg lehet valósítani.

Decentrális hővisszanyerős szellőztető

Szellőztetés