VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaVitaindító

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 3. | Szemán Róbert Veresegyházi Béla |  1404 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Az ErP konferencián a legparázsabb vita e témában alakult ki; a gépészkivitelezők indulatosan érveltek az észszerűtlen szabályozás ellen, melyre a kéményseprő-szakma képviselője a jelenlegi előírások ismertetésével válaszolt. Véleményünk szerint az ErP-szigorítások bevezetésével fenntarthatatlanok azok a rendelkezések (pl. 2 és 10 méteres szabály), amelyek megvalósíthatatlanná teszik a homlokzati füstgáz-elvezetést.

Az OTÉK, a maga elavult épületgépészeti passzusaival, a műszaki haladással, az életvédelemmel és az európai normákkal szembemenve korlátozza, szinte lehetetlenné teszi többek között a kondenzációs kazánok homlokzati kivezetését. A szabályok nem örökérvényűek, hanem a technikai fejlődéssel változtathatók, változtatandók! Az OTÉK gondolkodásmódja pont a környezetbarát és fejlett műszaki technika telepítését akadályozza meg, és hozzájárul a gagyi és energiafaló berendezések (ionkazán, termogenerátor, kavitációs kazán stb.) elterjedéséhez. Nyilvánvaló, hogy a törvényalkotó sem ilyen céllal alkotta meg az ErP-szabályozást! Műszakilag a kondenzációs kazánok alacsony károsanyag-kibocsátása miatt nem indokolja semmi a homlokzati kivezetések korlátozását, sokszor az oldalsó homlokzaton előnyösebb a füstgáz-kivezetés létesítése, mint a födém- és tetőátvezetéssel történő áttörése, annak beázási hibáival együtt. Az OTÉK 211/2012. (VII. 30.) Korm. rendelettel történő módosítását követően az épületgépész szakma értetlenül áll a jogszabályban foglaltak előtt!

Több esetben szembesültünk már ezzel az értelmetlen OTÉK előírással. A szakma (pl. az MGVE) írásos javaslatokat tett a 2 méteres és 10 méteres szabály megszüntetésére. Nem lehet csak a legfelső szinten kiváltani a kéményes kazánokat, konvektorokat, parapet készülékből csak a 6 kW alatti tervezhető. Gyakorlatilag leállt a középmagas épületek fűtéskorszerűsítése. Maradnak a kéményes kazánok, konvektorok, no és az ezzel járó CO-mérgezések. Sajnos az elosztói engedélyesek belső szabályzatai is ehhez alkalmazkodtak.

A homlokzati kivezetések esetében a vonatkozó európai szabvány előírásait kellene betartani, mert az határozza meg a műszakilag reális követelményeket, és ez jelenti ebben az esetben a megoldást is. Egyébként az MBSZ erre lehetőséget is ad, ugyanis a vonatkozó tételes előírások betartása helyett az MBSZ szerint a tervező hivatkozhat arra, felmentést kérhet az alapján, hogy a terve megfelel a vonatkozó európai szabványnak, és így ennek alapján kérheti elbírálni a terve megfelelőségét. Ez sajnos a gyakorlatban ma nem járható út. Az OTÉK-nak az építészeti szempontokkal kéne foglakoznia, és előírnia, hogy a vonatkozó európai szabványnak megfelelő megoldásokat úgy kell tekinteni, hogy azok kielégítik a műszaki-biztonsági és egészségügyi követelményeket. És az előbbieknek megfelelően az OTÉK-ból törölni kéne minden homlokzati kivezetésre vonatkozó műszaki és egészségügyi követelményt.

Magyarország valójában kötelezettségszegést követ el, ha nem engedi alkalmazni a vonatkozó európai szabványt, ugyanis egy szabvány bevezetése nemcsak annyiból áll, hogy a Magyar Szabványügyi Testület nemzeti szabványként kiadja a vonatkozó szabványokat, és azok így nemzeti szabványként megvásárolhatók (de amúgy semmire sem használhatók), hanem teret is kötelességünk biztosítani a szabványok alkalmazásának. Az OTÉK épületgépészeti vonatkozású szabályozásának teljes felülvizsgálatára most már égető szükség lenne (és nem csak a homlokzati elvezetések ellentmondásai miatt). Még egy példa a homlokzati elvezetéseken túl: az OTÉK a nyílászárókat (ajtó, ablak) még mindig természetes (gravitációs) szellőzést biztosító elemként kezeli, holott már régen nem azok!

Figyelem!

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap és az MGVE, és reméljük, a többi, ezután megkeresendő épületgépész szervezet november 27-én, pénteken, 09:00-12:00 óráig, a BME „K” épület B0.17-es előadójában, a Magyar Épületgépészek Napja rendezvényen egy konferencia-vitanapon keresi a megoldást a leírt problémára. A rendezvény ingyenes, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztráció-köteles!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó