Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Matis Bálint

 11 698 | |

 Matis Bálint

Matis Bálint cikkei

58 cikk. Lapozó:

Matis Bálint

Ólomszennyezés Budapesten

2021. február 3. |  20 897

A VGF&HKL szaklap sajtófelhívására a Hírtv riportfilmet készített a Panaszkönyv című műsorában, amiből most bemutatunk egy részletet. A videóban igyekeztek az ivóvíz ólomszennyezésének körülményeit és megszüntetésének lehetőségeit bemutatni, szakemberek és kiadónk segítségével.

Matis Bálint

Hogyan mérjen lázat egy épületgépész?

Természetesen érintésmentes Testo infrahőmérővel!

2020. december 3. |  1896

Az elsősorban falak, ipari berendezések felületeit mérő lézeres Testo 830 T2 most nem csak a munkáját segíti egy szakembernek, de akár az emberi test felületi hőmérsékletét is megmérheti vele. A pontos mérési eredményért néhány dologra oda kell figyelni.

Matis Bálint

Találkozzunk a Construmán!

2020. október 7. |  20 878

Tudta, hogy 2021-től az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt? Bővebb információkért látogasson ki a Construmára! Találkozzunk a VGF&HKL standján: „A” pavilon, 105B.

Matis Bálint

Klímatelepítés csörlővel

2020. július 22. |  13 839

Ha egyedül szeretnénk felszerelni egy klímaberendezés kültéri egységét, hús-vér munkatárs helyett valami egyéb segítséget kell kerítenünk. Például egy speciális, pont erre a feladatra kialakított csörlőt. Megmutatjuk, hogyan működik a szerkezet.

Matis Bálint

Így használd a motoros emelőt!

Teszteltük a gépet és megmutatjuk, hogy kell egyedül klímát szerelni

2020. június 5. |  4188

Az emelő három méter kilencven centiméteres magasságig maximum 130 kilogrammos, négy méter kilencven centiméteres magasságig pedig legfeljebb kilencven kilogrammos teher emelésére alkalmas.

Matis Bálint

Túlvilági zajt csap a bekötőcső

2020. május 20. |  3431

Az épületgépészetben nem különleges, hogy gondoskodni kell a csövek zajmentes működéséről. Olyan földöntúli lármát azonban ritkán hallani, mint amilyet az alábbi videókban rögzítettünk. A ludas egy-egy rugalmas bekötőcső. De vajon miért viselkednek ilyen szokatlanul?

Matis Bálint

Elektromos padlófűtés napelemmel

Kivitelezés telepítés, infók, Floor heating install

2019. szeptember 26. |  12 225

A padlófűtés – a Google adatai alapján – a legkeresettebb fűtéstípusok közé tartozik. Ennek apropójaként most bemutatjuk a napelemmel történő elektromos padlófűtés telepítését.

Matis Bálint

Napelemmel való elektromos padlófűtés előnyei és hátrányai

Mivel fűtsünk III.

2018. szeptember 29. |  15 633

A napelem-technológia lényege ismert: panelek a háztetőn egyenáramot hoznak létre. Az inverter ezt átalakítja hálózati árammá. Amivel üzemeltethetjük a tévét, a rádiót a hajszárítót. Nem összetévesztendő a napkollektorral: a napelem elektromos energiát állít elő, a napkollektor pedig a melegvíz-ellátásról és a fűtésről gondoskodik. Viszont arra is van lehetőség, hogy a napkollektort elhagyjuk, és csak napelemmel fűtsük lakásunkat. Ennek egyik módja az elektromos padlófűtés.

Matis Bálint

Felületfűtés, -hűtés telepítése

Mennyezetfűtés, falfűtés, födémfűtés és hűtés

2018. február 13. |  16 207

Sínek rögzítése, csövek rögzítése, fűtőmezők bekötése, vakolat felhordása, gipszkarton tartószerkezet elhelyezése, vezetékek párazáró hőszigetelése, toldóhüvelyes kötés, csövek hőszigetelése, panelek elhelyezése, nyomáspróba, osztó-gyűjtő bekötése.

Matis Bálint

Felületfűtés, - hűtés

Mivel fűtsünk? II.

2018. február 13. |  11 387

Az előző részben elmondtuk, hogy mivel fűtsük, most elmondjuk, hogy mivel hűtsük otthonunkat.

Matis Bálint

A szakma meghatározó egyénisége

Interjú Denk Andrással

2017. szeptember 6. |  2069

Denk András alapító tagja volt a Magyar Mérnöki kamarának, melynek volt elnökségi tagja is több éven keresztül, vezette az MMK Épületgépészeti Tagozatát. Az interjúban többek között szó van többek között az MMK szerepéről, a cégek kommunikációjáról, valamint a hazai szaksajtó fontosságáról.

Matis Bálint

Az elnök, aki gyakorló tervező

Nagy Gyula a kamerák fókuszában

2017. szeptember 6. |  1388

Szakmaiság, érdekérvényesítés, összefogás hármas sarokköve mellett kell tevékenykednie egy elnöknek a magyar Mérnöki Kamarában. Az interjúban elhangzik, hogy a kamarának nemcsak a véleményezésben, hanem a műszaki pályára vonatkozó törvények megalkotásában is részt kellene vennie.

58 cikk. Lapozó: