Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Túlvilági zajt csap a bekötőcső

2020. május 20. | Matis Bálint |  2038 | |

Az épületgépészetben nem különleges, hogy gondoskodni kell a csövek zajmentes működéséről. Olyan földöntúli lármát azonban ritkán hallani, mint amilyet az alábbi videókban rögzítettünk. A ludas egy-egy rugalmas bekötőcső. De vajon miért viselkednek ilyen szokatlanul?

Egy épületgépészeti nagykereskedés kénytelen volt felhagyni egy adott gyártó bekötőcsöveinek forgalmazásával, mert annyi panasz érkezett rá a felhasználóktól. Az egyik ilyen termék egy bordás fém bekötőcső, amely gázkazánra kötve olyan hangokat hallat működés közben, amik akár egy horrorfilm kísérőzenéjében is megállnák a helyüket, különleges effektként. A másik termék, egy flexicső pedig szinte kiszakítja a helyéről a vécétartályt, annyira vibrál. És persze hangos is.

A szakembereket kérdeznénk, mi lehet az oka, hogy ennyire zajosan, vibrálva működnek ezek a csövek? Gyenge minőségű, túl vékony anyagból készültek? Pont nem megfelelő hosszúságúak, ha egy centivel hosszabbak vagy rövidebbek lennének, már nem gerjednének az áramló vízzel? Találkoztak már hasonlóan zajos szerelvénnyel? Kérjük, írják meg nekünk tapasztalataikat kommentben!

Szerelvények