Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTanulságos történetek

Horganyzott acélcső: ezúttal egy mátraszentimrei hotel volt az áldozat

2015/11. lapszám | Lantos Tivadar |  6396 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Horganyzott acélcső: ezúttal egy mátraszentimrei hotel volt az áldozat

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: kerülni kell a horganyzott acélcsövek beépítését. Szabvány ugyan még nem tiltja, mint Németországban vagy Ausztriában, de egyre több probléma jelentkezik a kétes eredetű és minőségű horganyzott csövekkel kapcsolatban. Szerkesztőségünket újabb kivitelező kereste fel, és osztotta meg panaszát a VGF hasábjain.

Csináld magad, ha törvény nincs

Juhász Péter egri vállalkozó (J.P.98 Fűtéstechnika Kft.) idestova 25 éve dolgozik a szakmában, munkájára igényes kivitelező, eddig nemigen volt panasz a tevékenységére. A kivitelező kálváriája és a problémás épület – a Hotel Narád – beruházása 2010-ben indult. A szállodában horganyzott acélcsöves alapvezetéket és műanyag fogyasztói vezetékeket terveztek be, építettek ki, valamint horganyzott tűzivíz-vezeték is helyett kapott az épületben.

Szinte telt szelvényes a dugulás.

Az átadás után két évvel jelentkezett az első pontkorróziós lyukadás, azóta egyre sűrűbben, havi, kéthavi rendszerességgel fordulnak elő meghibásodások. Kizárólag csak a meleg víz- vagy a cirkulációs vezetékeken mutatkoznak a problémák – mondta el lapunknak Juhász Péter.

A nyár elején úgy döntött az építtető, beruházó, hogy szavatossági igénnyel él a kivitelezővel szemben, és le szeretné cseréltetni a problémás vezetékeket. – Ha nekünk az elmúlt huszonöt évben nem sikerült volna megfelelő tartalékot képeznünk, egészen biztos, hogy a padlóra kerülnénk ennek köszönhetően. Önerőből kell megoldanunk a kialakult helyzetet, annak érdekében, hogy a cégünk jó hírnevén ne essen csorba. Hiába, hogy szinte egyértelműen megállapítható a termékgyártó felelőssége. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a beszállító, akitől annak idején vásároltuk a csöveket – Atta-Cső, majd később Tobaner, majd Inkurrencia néven futottak – valószínűleg végérvényesen lehúzta a rolót. Jelen pillanatban sem elérhetőséget, sem felelős személyt a cégtől nem lehet találni – tette hozzá Juhász Péter ügyvezető.

Mivel működő szállodáról van szó, a munkálatok nehezen végezhetők el, hiszen víz-alapvezetéket kell cserélni egy zárt álmennyezet fölött. Míg a munkálatok zajlanak, a szálloda egy részét le kell zárni, és a zajjal és vízhiánnyal járó szerelés rontja a vendégek komfortérzetét.

A vezetékcsere nem egyszerű feladat.

Rossz minőségű horganyzott csövek

A kivitelezés, amelyet a hatályos szabványok szerint végeztek, a terveknek megfelelően zajlott. – Nem hiszem, hogy ebben a történetben a tervező felelős lenne a hibákért, mint ahogyan a kivitelező sem az. Nem a csőkötésekkel van a probléma, nem is a nyomásállósággal, hanem feltehetően az anyagminőségből fakadóan elindult egy pontkorróziós folyamat. Az eddigi vizsgálatok szerint a csőanyag acélminősége nem megfelelő, valamint a horgany vastagsága elmarad a szabványi előírásoktól – mondta el Juhász Péter.

Ezelőtt tíz évvel még nem volt olyan széles termékválaszték a tervezők számára a horganyzott acélcsövek kiváltására, mint manapság. A különböző műanyagcsövek piacra kerülésével ma már könnyen található kedvezőbb, de nem minden esetben olcsóbb lehetőség is. Nagyobb átmérők felett, 2”-tól már a műanyagcsövek is lényegesen többe kerülnek, mint a horganyzott acélcső. – A rozsdamentes csövek már abban az időben is ismertek voltak, sőt ajánlatokat is készítettünk, de az ár négyszer, ötször akkora anyagoldalon, mint a horganyzott csövek esetében. Szinte megfizethetetlen, még akkor is, ha állami támogatás van rá – tette hozzá Juhász Péter.

A forgalmazóknál is mutatkozik némi öszszefogás, hogy kimondják, horganyzott acélcsöveket cirkulációs rendszerekbe nem szabad beépíteni. – Jövőre lesz 25 éves a kft., amelyet létrehoztam, Tény és való, azóta csökkent a horganyzott acélcsövek aránya. Azonban a múltban nem volt probléma a horganyzott csövekkel, nemegyszer bontunk le 30 éves rendszereket, és nincs semmi bajuk. Minimális a lerakódás, és ha van is korróziós probléma, azt külső behatások okozták. A horganyzott acélcsövek lyukadásának gondjai nyolc évvel ezelőtt jelentkeztek, amikor a piac felhígult. Megjelentek a kétes eredetű anyagok, melyeket – megkockáztatom kimondani – eredetileg szerkezeti csöveknek gyártottak. Szakmailag azonban nem látom azt a kezdeményezést, amely a horganyzott acélcsövek betiltására irányulna. Így viszont a kereskedőknek kellene – mérlegelés nélkül – teljes körű felelősséget vállalniuk az általuk forgalmazott termékért – teszi hozzá Juhász Péter. Cége ezentúl nem épít be horganyzott acélcsöveket vízvezeték-rendszerekbe, csak akkor, ha az építtető szerződésben vállalja a felelősséget.

Gyártás és jelölés

Elsősorban a menetvágásra alkalmas falú, varrat nélküli és hosszvarratos acélcsöveket horganyozzák. Tűzihorganyzás során az acélcsöveket tisztítás után 435-450 °C hőmérsékletű folyékony horganyba (cinkbe) mártják. A cink hő hatására az acél felületébe diffundál, és mintegy 45-55 µm vastagságú bevonatot képez a cső felületén. A horganyréteg vastagsága elsősorban a horganykádban eltöltött időtől és az acél szilíciumtartalmától függ. A csöveket horganyzás után az EN 10255 vagy DIN 2440 szabvány előírásai szerint jelölik, felületükön legalább az alábbi jeleket kell feltüntetni: gyártómű jele; falvastagságra utaló jel: H = heavy, vastag; M = middle, normál; L = light, vékony); S betű, ha varrat nélküli (seamless), W betű, ha hegesztett (welded); szabvány száma (EN 10255/EN 10240; DIN 2440/DIN 2444). A horgany tisztaságától, elsősorban ólomtartalmától függ, hogy a horganyzott acélcső alkalmas-e például ivóvíz szállítására. Erről szóló igazolásokat, nyilatkozatokat a horganyzóüzemek általában kiadnak, az ilyen igényeket azonban előre jelezni kell. A horganyzott acélcsövek és rézből készült vezetékelemek egy rendszerben történő alkalmazásánál nem mindig tartják be az alapszabályokat, így sok esetben kialakulnak az elektrokémiai korrózió feltételei, és a horganyzott cső 1-2 éven belül átlyukad, nagy költségeket és kárt okozva kivitelezőnek, beruházónak egyaránt.

Tanulságos


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem