Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kazánok fejlődéstörténete

A technológiaváltás elengedhetetlen

2020/3. lapszám | Lantos Tivadar |  8706 |

Kazánok fejlődéstörténete

A gázkazánok szinte évről évre változnak, azonban sokan nem veszik ezt tudomásul. Még mindig tákolgatják a 30-40 éves tüzelőberendezésüket a csere helyett. A gyártók újabb és újabb technológiával készítik az alkatrészeket, és a fejlesztéseknek köszönhetően a változás sebessége egyre gyorsabb. Vajon az élettartamuk is változott? Az újabb készülékek valóban nem bírják úgy a terhelést, mint a régi, robosztus kazánok? Nézzük át, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változtak a gázkészülékek.

A hagyományos, kéményes kazán égésterét nem zárja el semmi. Közvetlen környezetéből, a felállítási térből veszi el az égéshez szükséges oxigént. Az égéstermék-elvezetés kéményen keresztül történik. A megfelelő kéményhuzat elérése érdekében viszonylag magas a távozó égéstermék hőmérséklete, emiatt a hatásfok már nem teljesíti a kor kívánalmait. Ami húsz, harminc évvel ezelőtt a technika csúcsának számított, az ma már muzeális darab. A régi, szabályozatlan, egyfokozatú gázkazánokat valamikor még úgy tervezték – biztos, ami biztos alapon –, hogy jóval nagyobb teljesítményűek legyenek, mint maga a fűtési hálózat. A tapasztalatok szerint nem volt ritka a 30–40 százalékos túlbiztosítás sem, hiszen akkoriban kevésbé számítottak az energiaárak, és a jóval nagyobb kazán sem került lényegesen többe, mint a pontosan megfelelő. Ezért ezek a berendezések rendkívül pazarlóak voltak, jó esetben éves szinten 60 százalékos hatásfokkal működtek, de némelyike mind a mai napig üzemel. Az elavult berendezések cseréje, a korszerűsítés nem egyszerű, nem olcsó feladat, néha még a kazánház – kialakításából adódóan – is megközelíthetetlen, az új berendezést pedig csak jelentős építészeti változtatásokkal lehet telepíteni.

A cikk még 11 808 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fűtési rendszerKazánKondenzációs kazán

Kapcsolódó