Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Kié a cső?

Radiátorcsere távfűtéses lakásokban

2020/3. lapszám | Illés József |  7642 |

Kié a cső?

Néhány alapszabállyal nem ért tisztában lennie annak, aki hozzányúlna távfűtéses lakása fűtési rendszeréhez. A strang a társasház tulajdona, a radiátor a lakás tulajdonosáé, ha cserélni akarunk, mégis lehet tájékoztatási kötelezettségünk a közös képviselő, illetve a lakóközösség felé. Az sem mindegy, milyen anyagú új radiátor választunk, nem szerencsés eltérő anyagú rendszereket létrehoznunk.

Az ingatlan forgalom felfutásával párhuzamosan az utóbbi években megszaporodott a távfűtött lakásokban a radiátorcserék száma. A felpezsdült piacon gazdát cserélő otthonok vásárói ugyanis az esetek többségében elvégeztetik az új szerzeményük felújítását, aminek általában része a fűtőtestek lecserélése is – tudtuk meg Kaplonyi Györgytől. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke elmondta: legtöbbször nem ütközik nehézségekbe az új hőleadók beépítése, ám néhány szabályt mindenképpen be kell tartaniuk a távhővel ellátott épületek lakóinak a korszerűsítésekor. A legfontosabb előírás az, hogy az új radiátor hőleadása nem lehet nagyobb, mint az eredetileg felszerelté. A korábbinál erősebb teljesítményű egységek beépítése esetén ugyanis megbomolhat az épület fűtési rendszerének az egyensúlya. Miután amíg az egyik lakásban növekszik a hőleadás, addig a másik lakásban emiatt visszaeshet a hőmérséklet.

A cikk még 13 444 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FelújításFűtési rendszerJogszabályok