Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Engel-Ziegler György

 8049 | |

Engel-Ziegler György cikkei

Engel-Ziegler György

Energiamegtakarítás gépi szellőztetéssel

2024. április 29. |  503

Az egészséges levegőminőség fenntartásához, az épület használatától függően, 2-3 óra alatt szükséges kicserélni a beltér levegőjét. Akkor járunk el helyesen, ha ezt folyamatos, lassú légáram mellett, huzathatás nélkül valósítjuk meg. Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatosan működő, szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!

Engel-Ziegler György

Családi házak és a szellőzés

Mit tegyen a kivitelező, ha a megrendelőnek speciális kérései vannak?

2022. április 8. |  795
3

Egyre természetesebb igény merül fel a családi házat építtetőkben, hogy otthonuk komfortos, energiatakarékos és egészséges szellőzését gépi módszerrel biztosítsák, a tervek szintjén azonban nem készül el az ehhez szükséges gépészeti dokumentáció, vagy menet közben annyi változás történik, hogy az eredeti tervek nem használhatók. Cikkünkben azt vesszük sorra, mit tehet ilyen esetekben a kivitelező.

Engel-Ziegler György

Szellőzőrendszer kialakítása a TNM változás fényében

Tények és tévhitek

2021. április 7. |  710
1 4 (1)

A frisslevegő-igény nem opció, hanem életünk alapvető feltétele. Ez szerencsére korlátlanul rendelkezésünkre áll, miért zárnánk ki épületeinkből? Tény: a kiváló hőszigetelés és a szinte légtömör nyílászárók megakadályozzák, hogy a megtermelt meleg levegő a kültérbe távozzon, de gátat vetnek annak is, hogy a friss levegő bejuthasson a beltérbe. Tartózkodási tereinkben, a használat függvényében 2-3 óra alatt teljes légcserére van szükség az egészséges levegőminőség fenntartásához. Tévedés azt gondolni, hogy természetes filtráció hiányában mindez csupán időszakos ablaknyitással biztosítható.