Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2024. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vásárok után

Erdősi Csaba |  452
1 5 (1)

Sűrű volt a mögöttünk hagyott hónap; áprilisban két szakmai kiállításon és vásáron, a budapesti Construmán és a pécsi Pollack Expón is standdal képviseltük a VGF&HKL szaklapot.

Penész a lakásban

Tóth Gergő Jordán Bokor András |  571
5 5 (4)

A penész kétségtelenül egyike azoknak a problémáknak, amelyeket gyakran tapasztalhatunk a lakásokban. A kialakulása nem csupán esztétikai problémákat okoz, hanem allergiás reakciókat és légúti megbetegedéseket is előidézhet azoknál, akik huzamosabb ideig tartózkodnak a fertőzött környezetben. Annak ellenére, hogy a penész elleni küzdelem érdekében számos intézkedés létezik, még mindig sok lakásban jelentkezik, ami részben annak köszönhető, hogy kialakulásának mechanizmusa sokszínű és összetett. A soron következő cikkben felfedjük egy társasházi lakásban megjelenő penészedés főbb kiváltó okait, figyelembe véve a környezeti tényezőket, az épületszerkezeteket, továbbá megoldást kínálunk, hogyan lehet hatékonyan kezelni és megelőzni ezt a problémát.

Gázüzemű égetőberendezések robbanásvédelme

a 3/2020. I. 13. ITM rendelet tükrében 2.

Parádi Ervin |  511
1 5 (1)

Az előző lapszámban – a teljesség igénye nélkül – ismertetésre kerültek azok az alapvető, a robbanásvédelem területével összefüggő problémák, amelyek jellemzik a jelenleg létesített vagy létesülő fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes gázokat felhasználó égetőberendezések gáztechnológiai helyiségeit. Azonban az előzőekben már kifejtetteken kívül is vannak problémák, így folytatjuk a téma tárgyalását.

A víztakarékosság eszközei

Erdősi Csaba |  554

A vezetékes vízzel való takarékoskodásnak nemcsak fenntarthatósági okai vannak. Mert való igaz, hogy a víz közös globális kincsünk, így meg kell őriznünk az utókor számára, de egyre drágább kincsünk is, lévén alaposan felment az ára a nem lakossági szegmensben. A vízzel való takarékosságot így bizonyos ágazatokban – például a turizmus-vendéglátásban, magánegészségügyben stb. – szinte kikényszeríti az üzleti sikeresség elvárása. Emellett persze odahaza is érdemes azért takarékoskodnunk a vízzel, mutatjuk, milyen eszközöket, szerelvényeket kínál ehhez az épületgépészet.

Mutatjuk az idei Construma-díjazottakat

Erdősi Csaba |  523

A Construma kiállítások egyik fénypontja a díjazott termékek bemutatása és a díjak átadása. Örömünkre szolgál, hogy idén két az épületgépészet tárgykörébe tartozó terméket is elismerésre méltónak talált a zsűri.

Automatikus levegőszabályozás fatüzelésű kályhában

Construma-díj

Némon Henrik |  615
1 5 (1)

A Construma-nagydíjas termékeket bemutató cikkünkben vázlatosan már ismertettünk egy három méretben elérhető, fatüzelésű kályhacsaládot, amelynek legnagyobb újdonsága, hogy egy speciális, szenzoros levegőszabályozással képes hatékonyan befolyásolni a tüzelőberendezés működését, így kvázi szabályozhatóvá és a hagyományos berendezésekhez képest sokkal tisztábbá válik az üzemeltetése. Most részleteibe menően vázoljuk a tüzelőberendezés működését.

Esővízgyűjtés a fővárosban

Erdősi Csaba |  636

Nemrégiben bemutattuk, milyen módon biztosítják ivóvízellátásukat a Bermudán lakók már több száz éve (Bermudai háztetők: Az előremutató hagyomány, 2024. 3. szám), s feltettük a kérdést, hogy hasonló elképzelés működhetne-e idehaza is. Nos, ivóvízellátásra aligha, de öntözésre minden további nélkül, akár nagyvárosi környezetben is. Erre találtak egy remek megoldást a fővárosi Klauzál tér felújítói az ott lévő piaccsarnok hatalmas tetőfelületét használva ki. Az onnan lezúduló víz egy hatvan köbméteres tartályba kerül, onnan aztán szükség szerint fel lehet használni locsolásra vagy tisztításra. De léteznek a piacon olyan megoldások is, amelyek egyaránt lehetővé teszik a csapadékvíz lassú elszikkasztását és szükség esetén tárolását.

Meglévő fűtési rendszer kiváltása faapríték tüzelésű kazánnal

Ranga Martin |  466

A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (KEFAG Zrt.) a szénhidrogénalapú energiahordozók elmúlt években megemelkedett árai miatt, illetve azok ingadozó ellátásának okán új megoldást keresett, hogy kiválthassa a földgáz-, illetve a hasábfatüzelést. Több alternatívát is megvizsgálva, végül az aprítékégető kazánok mellett döntöttek.

Polifoszfát szűrő a vízhálózaton?

Az általunk megkérdezett szakemberek nagy többsége ódzkodik a megoldástól

Erdősi Csaba |  609
1

Legfrissebb szavazásunk témáját egy olvasói levél inspirálta. A levélíró azt kérdezte tőlünk, okozhat-e egészégügyi problémát, ha polifoszfát szűrővel/vízlágyítóval kezelt vizet használnak főzésre és mosogatásra, mert a készüléküket közvetlenül a vízóra után építette be a szakember.

Ismeretlen szavak

Dr. Chappon Miklós |  598
1 3 (1)

Az Épületgépészeti Múzeum egyre népszerűbb célpont az iskolák tanulmányi kirándulásai számára. Tavaly december végén és idén január elején a budapesti Arany János Technikum közel 100 diákot hozott el hozzánk, hogy szélesítse a fiatalok tudását, illetve növelje a szépérzékük kialakulásának sebességét. Egy-egy ilyen látogatás alkalmával legfontosabbnak azt tartom, hogy a diákok merjenek kérdezni, akár közbekérdezni is.

Szénacél csőrendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  513

Táblázatunkban hét gyártó, az EUROTUBI, a Geberit, a Hitherm, a KAN, a Raccorderie Metalliche, a Tata Steel és a Viega termékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Helyszín, esővíz, csőkáosz, esővédett, sikerült

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  646
2 4.5 (2)

Ideális helyszín, esővíz-elvezető, csőkáosz, esővédett hely, csak sikerült, állandóan leszakadt, posztmodern kelgyó, purhab. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Biokopri, Airvent, Rothenberger, MÉGMA, Panasinic, Wilo

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  603

Lakossági THERMEX klímák kiemelkedő működési hatékonysággal, az Airvent moduláris légkezelőgép-családjának új generációja, egy szerszámban két funkció: sorjázó és kalibráló, forradalmi biztonság és hatékonyság a hűtőközegek lefejtésében. Idén is támogassa adója 1 százalékával az Épületgépészeti Múzeumot! Itt a Panasinic új termékcsaládja, innovatív jelentkezőket vár a Wilo Csoport.

Hőszivattyú hulladékhőjének hasznosítása

Bemutatjuk a Construma-nagydíjas megoldást, amely számos újdonságot kínál a hagyományos rendszerekhez képest

Bodonyi Sándor |  464
2 5 (2)

E lapszám első felében bemutattuk az idei Construma öt nagydíjas termékét, s azt ígértük, külön szakmai cikkben térünk vissza az épületgépészet tárgykörébe sorolható újdonságokra. Ebben az írásban a NILAN VP 18 kompakt lakásgépészeti központról lesz szó.

A legtermészetesebb hűtőközeg

Erdősi Csaba |  552
1 5 (1)

A hűtéstechnikai eszközökben használt közegeket egyebek mellett azzal jellemezzük, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a felmelegedést fokozó üvegházhatáshoz. Mértékegysége az úgynevezett globális felmelegedési potenciál, angol rövidítéssel GWP. Referenciának a szén-dioxidot veszik alapul, amelynek GWP-je 1. Ehhez képest az első fluorozott szénhidrogéneké akár 17 000 is lehet, nem véletlen, hogy a törvényi előírások nyomán lassan mindenhonnan kiszorulnak, és átveszik helyüket a természetes hűtőközegek – mint amilyen maga a referenciának használt szén-dioxid is.

Polar Zenit

Monosplit klímaberendezés: az energiahatékonyság új szintje

Támogatott cikk |  612
1

A modern klímaberendezések nem csupán a hőmérséklet szabályozására szolgálnak, hanem az energiahatékonyság, a kényelem és az innováció terén is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A Polar Zenit monosplit klímaberendezés olyan újításokat és funkciókat kínál, amelyek révén kiváló teljesítményt nyújt, miközben minimalizálja az energiafogyasztást.

Mennyezeti termoventilátorok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  404

Táblázatunkban öt gyártó, a Cairox, a Galletti, a Reventon, a VEAB Heat Tech és a VTS készülékét hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Energiamegtakarítás gépi szellőztetéssel

Engel-Ziegler György |  590

Az egészséges levegőminőség fenntartásához, az épület használatától függően, 2-3 óra alatt szükséges kicserélni a beltér levegőjét. Akkor járunk el helyesen, ha ezt folyamatos, lassú légáram mellett, huzathatás nélkül valósítjuk meg. Jól szigetelt épületek esetén kizárólag folyamatosan működő, szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!