Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Polifoszfát szűrő a vízhálózaton?

Az általunk megkérdezett szakemberek nagy többsége ódzkodik a megoldástól

2024/5. lapszám | Erdősi Csaba |  608 |

Polifoszfát szűrő a vízhálózaton?

Legfrissebb szavazásunk témáját egy olvasói levél inspirálta. A levélíró azt kérdezte tőlünk, okozhat-e egészégügyi problémát, ha polifoszfát szűrővel/vízlágyítóval kezelt vizet használnak főzésre és mosogatásra, mert a készüléküket közvetlenül a vízóra után építette be a szakember.

A kérdést továbbítottuk a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak, ahonnan rövid időn belül megérkezett a válasz, mely szerint polifoszfátra, illetve a foszfátra sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO), sem az európai uniós, sem az USA szabályozása nem határoz meg egészségügyi határértéket. Mindazonáltal kíváncsiak voltunk a szakmagyakorlók álláspontjára is ezzel kapcsolatban. Ezért feltettük nekik a következő kérdést:

Beépítene Ön polifoszfát vízlágyító berendezést közvetlenül a vízóra után?

A válaszok pedig így alakultak:

Minden további nélkül, az így kezelt víz fogyasztása nem jelent kockázatot.

1,67%

Igen, de ebben esetben a konyhai és fürdőszobai csapolókhoz valamilyen háztartási ivóvízkezelő berendezésre is szükség van.

28,33%

Ha az ügyfél ezt kéri, megcsinálom, de nem szívesen.

13,33%

Soha. Az ilyen berendezések jó szolgálatot tesznek a mosógép vagy a fűtési rendszer vizének kezelésében, de nincs helyük az ivóvízhálózaton.

43,33%

Egyáltalán nem építek be polifoszfát vízlágyítót sehova, nem látom értelmét.

13,33%

Mint látható, a válaszok elég markánsan kirajzolják a szakemberek szakmai álláspontját a kérdéssel kapcsolatban. A válaszadók több mint hetven százaléka vagy egyáltalán nem épít be ilyen vízlágyító berendezést a vízhálózatra, vagy csak valamilyen víztisztító berendezéssel együtt. Bő tizenhárom százalékuk megteszi ezt az ügyfél kérésére, ugyanennyien viszont egyáltalán semmi értelmét nem látják ezeknek a berendezéseknek.

szavazás