Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLLégtechnikaSzakmakörnyezet

Szellőzőrendszer kialakítása a TNM változás fényében

Tények és tévhitek

2021/4. lapszám | Engel-Ziegler György |  709 |

Szellőzőrendszer kialakítása a TNM változás fényében

A frisslevegő-igény nem opció, hanem életünk alapvető feltétele. Ez szerencsére korlátlanul rendelkezésünkre áll, miért zárnánk ki épületeinkből? Tény: a kiváló hőszigetelés és a szinte légtömör nyílászárók megakadályozzák, hogy a megtermelt meleg levegő a kültérbe távozzon, de gátat vetnek annak is, hogy a friss levegő bejuthasson a beltérbe. Tartózkodási tereinkben, a használat függvényében 2-3 óra alatt teljes légcserére van szükség az egészséges levegőminőség fenntartásához. Tévedés azt gondolni, hogy természetes filtráció hiányában mindez csupán időszakos ablaknyitással biztosítható.

A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet rendelkezik az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. 2020. december 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet módosítása, amely 6 hónappal kitolta a közel nulla energiaigénynek (KNE) történő megfelelés határnapját, és ezzel párhuzamosan 2021. január 1.-ei hatállyal előírta a lakó- és nem lakóépületek szellőzésével kapcsolatos új követelményeket. Új elemként került be az 1. melléklet V. bekezdés 2. pontjába a 2.4 alpont, amely az alábbiak szerint rendelkezik a gépi szellőzés kiépítésével kapcsolatosan.

„2.4. Az épület 2.1. vagy 2.2. alpontban meghatározott, a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó frisslevegő-mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel. A rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő frisslevegő-bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott értékszámításnál nem szabad figyelembe venni.”

A cikk még 5 546 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

JogszabályokLégcsatorna

Kapcsolódó

Állásfoglalás helyett álláspontok ütköznek

Állásfoglalás helyett álláspontok ütköznek

Azon vitázik a szakma, hogy kötelezővé tették-e a gépi szellőzést vagy sem