Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Konténerhűtő elpárologtató jegesedési problémája

2016/9. lapszám | VGF&HKL online |  857 |

Konténerhűtő elpárologtató jegesedési problémája

A használt konténerből kialakított hűtőkamra jó megoldás azoknak, akik nem tudnak, akarnak nagy épületeket bérelni hűtési célra. A hőcserélő jegesedése ebben az esetben nagyobb probléma, így a leolvasztást is gyakrabban kell elvégezni. De mi van, ha a leolvasztás-véghőmérséklet érzékelő szonda elmozdul? Egy ilyen történetnek jártunk utána Jakucs Tiborral és Faludy Gáborral, a Soós és Társa Hűtőtechnikai Zrt. két szakemberével.

Mi is az a konténerhűtő?

Konténerekből a világ minden pontján óriási mennyiséget használnak fel áruszállításra, -tárolásra, ebből következően nagyszámú konténer kerül leselejtezésre, ha már mechanikailag nem kellőképpen stabil a daruzáshoz. Az újrahasznosítás azonban ezen a területen is nagy népszerűségnek örvend; nagyobb cégek szakosodtak a kikötői használatból kivont konténerek forgalmazására. Szakmánk számára azért érdekes a téma, mert viszonylag kis költségből el lehet készíteni a konténerek megfelelő szigetelését, így akár mélyhűtésre is alkalmassá tehetők.

Nagy előnye a konténerhűtőnek, hogy bárhová könnyen letelepíthető, és ahol biztosítva van akár az egy fázisú, akár a háromfázisú kommunális villamos hálózat, ott könnyen üzembe helyezhető – olyan, mint egy nagyobb méretű hűtőszekrény. A hűtőházban belül helyezik el az aggregátot, nem lóg ki, így a szállításnál nem okoz problémát. Viszont olyan gépekkel, kompresszorral, hőcserélővel kell szerelni, amelyek az állandó mozgatást, transzportot könnyen elviselik. Erre a célra egy kisméretű, hermetikus kompresszor, amely rugós tagokon függ az öntvény acélházban, nem megfelelő, mert kinyúlhat a rugó, leakadhat a helyéről stb. Mivel a gép hűtőházon belül van, a kondenzációt is meg kell oldani, hiszen levegőt bőven kell kapnia, ennek érdekében túlméretezett kondenzátorokra van szükség.

Nagy előny még a konténerek alsó fém lábazata, így a hűtőház altalaji fűtését is meg lehet spórolni, mert a légrés bőven elég arra, hogy ne fagyjon át a talaj. Hátránya az üzemeltetés szempontjából, hogy valamilyen nagyobb udvarra helyezik ki, ahol folyamatosan ki van téve a tűző napsütésnek – bármilyen szigetelés is van körülötte, nagy hőterhelésnek van kitéve. A mélyhűtőkamra ajtaja a 35-40 °C-os flaszterre nyílik, így igen nagy hőmennyiség kerül be a hűtőkamrába, amely szalagfüggöny felszerelésével csökkenthető.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés