Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Szavak nélkül

Szerelési útmutatók – lépésről lépésre

2016/9. lapszám | támogatott cikk |  8166 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szavak nélkül

Amikor egy kivitelező Geberit termék beépítésére kap megbízást, a munkát akkor is komolyabb gond nélkül el tudja végezni, ha korábban még nem találkozott az adott termékkel. Különösen új termékek esetén nem kikerülhető, hogy a beépítés megkezdése előtt a szerelési útmutatót áttanulmányozza. Minden Geberit termék kiszállítása szerelési útmutatóval együtt történik.

Mivel a termékek számos országban kerülnek felhasználásra, egy adott szerelési útmutatónak az egész világon érthetőnek kell lennie. Ennek biztosítására teljes mértékben kerülik a szavak használatát. Ehelyett a Geberit műszaki szerkesztői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy illusztrációk segítségével a beépítés minden lépése teljes körűen és félreérthetetlenül kerüljön bemutatásra.

Ahogy a termék első prototípusa rendelkezésre áll, beépítésének gyakorlati felülvizsgálata is elkezdődik. Ezért elsősorban a Geberit alkalmazástechnikai mérnökei felelősek, akik mindannyian magasan képzett vízvezeték-szerelők. Egy szerelési útmutató kidolgozásánál a műszaki szerkesztők és az alkalmazástechnikai mérnökök nagyon szorosan együttműködnek egymással. Amíg az alkalmazástechnikai mérnök egy termék telepítését különböző beépítési helyzetekben teszteli, addig a műszaki szerkesztő a beépítés folyamatát A-tól Z-ig fotókkal és feljegyzésekkel együtt dokumentálja, és közben megbizonyosodik róla, hogy az egész folyamat során a szükséges biztonsági előírásokat és irányelveket teljes mértékben betartották.

Amint az alkalmazástechnikai mérnökök és a szerkesztők egyetértenek abban, hogy megtalálták a minden szempontból „helyes” beépítési folyamatot, a szerkesztő egy forgatókönyvet dolgoz ki a szerelési útmutató számára. Ehhez a teljes beépítési folyamatot különböző feladatokra osztja fel. Itt az a szabály érvényesül, hogy egy feladat nem állhat tíznél több különböző lépésből. A számítógépes grafikával foglalkozó szakemberek aztán ennek a kész forgatókönyvnek a mintájára készítik el a különböző illusztrációkat. Minden egyes lépésről egy képet hoznak létre, majd utána arról is döntenek, hogy egyéb részletek közelről történő szerepeltetése szükséges-e, és ha igen, melyek legyenek ezek.

Amint a szerelési útmutatónak a komplett első tervezete elkészül, egy külsős vízvezeték-szerelőt kérnek fel arra, hogy az új terméket a Geberit belső gyakorlati tesztelésének keretén belül szerelje be. Ehhez általában a termék egyik prototípusát és a szerelési útmutató tervezetét kapja meg. Ez a vizsgálat rendszerint számos változtatást eredményez a szerelési útmutatóban, de esetenként magában a termékben is.

A második vizsgálat – egy időközben átdolgozott szerelési útmutatóval és többnyire a már végleges termékkel – már az ügyfeleknél történik. Ennek végrehajtását szintén külső vízvezeték-szerelőkre bízzák. Ismét nagyon precízen kiértékelik, hogy a szerelési útmutató minden pontja teljes körű és érthető-e, majd ahol szükséges, újra módosítják és kiegészítik az utasításokat.

Egy szerelési útmutatónak a vízvezeték-szerelő számára lehetővé kell tennie, hogy munkáját minden körülmények között helyesen tudja elvégezni. Ehhez igyekszik a Geberit is hozzájárulni, a közös siker érdekében. (x)

www.geberit.hu

Geberit