Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Áremelést!

Szemán Róbert |  1182

Lapzártánk előtt jelent meg a Statisztikai Hivatal jelentése, mely szerint 2016-ban az építési engedélyek számának robbanásszerű növekedése volt tapasztalható. A harmincezret is meghaladó (pontosan 31 559) ház, illetve lakás engedélyeztetése, bejelentése megközelíti a tíz évvel ezelőtti szintet.

Kondenzációs gyűjtőkémények megvalósításának lehetőségei

Szabó Tamás |  1291
1

Az építőipar lassú fellendülésével ismét elkezdődtek a többszintes, többlakásos társasházak építései is.

Gyűjtőkémény

Ez ma a sláger!

Lantos Tivadar |  8670
1

Telt ház volt a VGF szaklap és VGF Képzési központ közös szervezésében megtartott „Társasházak fűtési megoldásai” című szakmai napon, ahová elsősorban közös képviselők és kivitelezők, közel 200-an látogattak el. A nagy érdeklődésre való tekintettel április 7-én a Construma–Hungarotherm kiállításon újra megrendezésre kerül az esemény.

A biogáz ügyének helyzete Magyarországon

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XXV.

Dobai Gábor |  3597

A településeken keletkező kommunális hulladék 30–40%-a Magyarországon is biológiailag lebontható szerves anyag. Ennek döntő többségét ma még közvetlen talaj-, talajvíz- és levegőszennyezést okozó szeméttelepeken helyezzük el, gyakran nagy távolságból odaszállítva. Cikksorozatunk befejező része.

Fertőtlenítő eljárások a HMV rendszerekben

Lantos Tivadar |  4016

Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg a melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszerek nélkül szinte lehetetlen védekezni, emellett az UV fénnyel történő besugárzás tovább növelheti a biztonságot. A HMV időszakonkénti felmelegítése 65 °C fölé is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát hoz előtérbe. Tekintsük át egy összefoglaló keretében a HMV rendszer fertőzések elleni védelmének lehetőségeit.

Berobbanunk a köztudatba

MSZ EN 60079-0-Robbanóképes közegek: Gyártmányokra vonatkozó általános követelmények II.

Rátai Attila |  8407

Igen áldásos számomra ez a cikksorozat. Azzal foglalkozhatok, amit szeretek, és az a munkám, hogy jobban megtanuljam. Ebben a szellemben folytatom az MSZ 60079-0 szabvány ismertetését. Eddig is sok érdekes dolgot ismerhettünk meg, és még csak a szabványnak körülbelül a harmadánál járunk. Fejtegetésünket a nemfémes tokozásokkal és tokozásrészekre vonatkozó szabványi követelményekkel folytatjuk.

Kiskáté présfittingekhez

|  8368
1

Az alábbiakban néhány fontos szempontot ismertetünk vázlatszerűen, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak a présfittingek kiválasztásához és felhasználásához.

A törvény nem tudása nem mentesít...

Támogatott cikk |  1943

Ahogyan számos más, technikai jellegű termék esetében, a laikus számára az épületgépészeti szerelvények piaca is szinte átláthatatlan. Vajon mi alapján dönt végül a megrendelő, a kivitelező vagy a tervező egy adott termék mellett? Szakirányú képzettség híján az átlagfogyasztó a bolti eladótól vagy a kivitelezőtől kapott információban bízhat, így a tervező, a kivitelező és/vagy az értékesítő felelőssége, hogy kifogástalan minőségű, a vonatkozó szabályoknak, rendeleteknek is megfelelő termékkel szolgáljon.

In memoriam Orolin András

Történetek a régi tervezői világból

Arnold Károly |  1510

A mérnök csak teszi a dolgát, és a legtöbbször – ha jól végezte – észre sem lehet venni munkája gyümölcsét. A műszaki életben is akadnak zseniális egyéniségek, akiknek emlékét leginkább kollégái, barátai, tanítványai őrzik. Arnold Károly (Karcsi bácsi) mesél Orolin Andrásról.

Közös kéménynek túros a háta

Veresegyházi Béla |  2737

Izgalmas hívást, majd levelet kapott szerkesztőségünk egy társasházi közös képviselőtől, aki a segítségünket kérte. Éppen komplex fűtési és elektromos felújítás zajlik ugyanis náluk, de egy-két elégedetlen lakó miatt nehezen, döcögve, sőt, a renitensek éppen a VGF egyik cikkével támasztották alá kifogásaikat. Személyünkben is megszólítva, utánanéztünk a történéseknek.

A városi gáz története I.

Dobai Gábor |  3778
1 5 (1)

A gázellátás történetét feldolgozó cikksorozatunk eddigi fejezeteiben a földgázhasznosítás múltjának és jelenének egy-egy szeletét mutattuk be, összefüggésben a múlt és a jövő kereskedelmi és politikai vonatkozásaival, nyitott kérdéseivel. Most megtudhatjuk, hogy az emberi találékonyság hogyan vitte el a gázhasználat áldásait azokra a helyekre, ahová a természet szeszélye folytán nem jutott földgáz.

Fűtéstechnikai rendszerek hőkamerás felülvizsgálata

Koczka Péter |  1301

Az épületgépészet és a fűtéstechnika fejlődésével a műszeres diagnosztika felértékelődött, így ma már a beszabályozásra és a hatékony hibafeltárásra alkalmas műszerek elengedhetetlenek

Gázszerelés szabályosan

Szilágyi Zsombor |  10 039

Az elmúlt harminc-negyven évben sok változás volt a gázellátás hazai rendszerében. Nagyon sok új fogyasztó lépett be, új anyagok jelentek meg a hálózatépítésben, a gázkészülékek családja többször kicserélődött. A gázellátás biztonsági követelményei is többször megújultak, és talán ennek köszönhető, hogy a gázellátással kapcsolatos balesetek száma lassan évtizede nem nő.

Legalább 5 milliót buktak!

A tervezőn és a műszaki ellenőrön spóroltak

Bokor András |  1293

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervek nélküli, saját kútfőből történő, olcsósított kivitelezés mindig visszaüt. A lopásnak és csalásnak ilyes fajtájával sajnos sokszor találkozni a gyakorlatban. Bokor András igazságügyi szakértő ez alkalommal egy Pest megyei idősotthon „fűtéskorszerűsítés” címén végzett – finoman szólva is – elhibázott kivitelezéséről mesélt.

Mivel jár a szabálytalan gázkazán-beüzemelés?

Lantos Tivadar |  14 705
1 5 (1)

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában ugrott a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a két, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

24 kW-os, kombi kondenzációs kazánok

Beépített tároló nélkül, alapkivitel. Áttekintő táblázat

|  4462

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kis kazánválasztási tanácsadó

Lányi Dávid |  12 827
1 5 (1)

A gázkazánok lakásaink legfontosabb épületgépészeti elemei közé tartoznak. Ezen berendezések szinte észrevétlenül szolgálják ki komfortérzetünket otthonaink megfelelő hőmérsékletének, valamint meleg vizének biztosításával. Eljöhet azonban a pillanat, amikor bármilyen okból – például meghibásodás, fűtéskorszerűsítés vagy lakásfelújítás – kénytelenek vagyunk a készülék cseréjéről gondoskodni.

Légbeszívó szelepek a gyakorlatban

Gémes Attila |  16 559
7 4.83 (6)

A lefolyócsövekben áramló közeg a rendszerben lévő levegőt is mozgásra készteti, ami a légnyomásviszonyok kisebb-nagyobb ingadozását okozza. A helyiség és a szennyvízelvezető hálózat légterét vízbűzzárak választják el. Ha szabványnak megfelelő lefolyók kerültek beépítésre, tartalmaznak is annyi vizet, amennyi elegendő ellenállással rendelkezik a helyiség és a csővezeték légterének nyomáskülönbségével szemben.

HerzCON: Új dimenzió a fan-coilok bekötésénél

Doholuczki Tibor |  1410

A mai gépésztervezők folyamatosan olyan költséghatékony megoldásokat keresnek, amelyekkel megkönnyíthetik a beszabályozást és növelhetik a hatékonyságot.

Mustra a „kicsiknél”

Veresegyházi Béla |  7615

Ezúttal két, idézőjelesen kisebb épületgépészeti szaküzletet kerestünk fel, melyek esetében az idézőjel mindössze azt jelzi, hogy nem egy nagy lánc tagjai a boltok. Munkájuk minőségét tekintve viszont véleményem szerint felnőttek a feladathoz.

Korszerű mennyezethűtések

Kaszab Gergely |  11 217
1 5 (1)

A szokatlanul hideg tél okozta élmények még sokunk emlékezetében élénken élnek, mi viszont kellő előrelátással már a forró nyár okozta hőség elviselhetőbbé tételére ajánlunk korszerű megoldásokat.

Rimfree

öblítőperem nélküli WC-kerámia, természetesen

Támogatott cikk |  9314
1

A WC-kerámia kiválasztásakor egyre nagyobb szerepet kap a tökéletes higiénia, az egyszerű tisztíthatóság, valamint a jó design.

Mi az a KNX?

Guszt Péter |  3737
1 4 (1)

A KNX (korábbi nevén KONNEX, illetve EIB) immáron több mint 25 éves múltra tekint vissza. A KNX-et a ’90-es évek elején azzal a céllal hozták létre, hogy az épületen belüli alapvető szabályozási funkciókat – világítás-, redőnyvezérlés, valamint hűtés-, fűtés- és légtechnikai szabályozás – egy közös platformra hozzák. Ha ugyanis ezen szabályozó készülékek azonos nyelvet beszélnek, úgy lehetőség van az összehangolt működésükre.

A klíma- és fan-coil berendezések karbantartása, tisztítása

Csizmazia Gábor |  7573

Nagyon sok lakásban, iroda- és közösségi épületben használunk klímaberendezéseket, illetve fan-coil-okat fűtésre, légkondicionálásra, párátlanításra, valamint a belső levegő tisztítására. Azonban működésük közben ezek a berendezések magukba szívják a helyiség levegőjét, és a levegőben lévő szennyeződést, port magukban tartják. Hűtési üzemmódban a hőcserélők (legyen az egy split klíma vagy egy fan-coil) hidegek, és a levegőben lévő páratartalom kicsapódik rajtuk.

A talajhő hasznosítása családi házak szellőztető berendezéseinél

Perlaki László |  2143

A lakóterek szellőztetésére mind gyakrabban alkalmazzuk a hővisszanyeréses szellőztetőrendszereket. Ezekkel kapcsolatosan a talajhő felhasználása sokszor igényként merül fel az építtetők részéről a rendszer fagymentesítésével vagy utófűtésével összefüggésbe hozható költségcsökkentés érdekében.

Klímatechnika ma már nincs fűtés nélkül

Lantos Tivadar |  1311

A mai világban igazán figyelemreméltó, ha egy cég már több mint 35 éve van a piacon. Hűtés, klíma területén ez egyfajta rekordnak mondható, különösen annak fényében, hogy ez a szakma időközben jó néhány változáson ment keresztül, ami a szakmagyakorlás feltételeit illeti. Id. Papp Lászlóval és fiával, Papp Lászlóval, a Klíma Centrum Kft. vezetőivel beszélgettünk.

Klímával fűteni?

Balajti Zsolt |  7660

Egyre több fórumon, egyre szélesebb körben bukkan fel a klímával fűtés gondolata, és elégedett felhasználói tapasztalatokról is egyre többet hallani. Cikkünkben a klímával fűtés kérdését igyekszünk körbejárni.

Lindab méretező szoftverek

Megkönnyítik a választást!

Támogatott cikk |  8034
1

A Lindab régóta nagy hangsúlyt fektet a tervezők, kivitelezők támogatására, ezért hosszú évek óta méretező szoftvereket fejleszt. Mutatjuk, hogy milyen típusok közül választhat.

Hőszivattyús, 7 kW hűtőteljesítményű, légcsatornázható, inverteres split klímák

Áttekintő táblázat

|  1087

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Járműklímák az Óbudai Buszgarázsban

|  2030

Klímák nélkül ma már elképzelhetetlen az életünk. Az épületek, bevásárlóközpontok, a kötöttpályás és gumikerekes járművek nélkülözhetetlen tartozéka lett a légkondicionáló. Az utazóközönség, a felhasználók ennek megfelelően elvárják a kifogástalan és üzembiztos működést. Hogy mindez hogyan valósul meg, arról beszélgettünk Fejérvári Gáborral, a BKV Zrt. óbudai autóbusz divízióvezetőjével, stílszerűen az Óbudai Buszgarázsban. A klímák műszaki paramétereiről pedig Baricz László, a HKVSZ járműklíma felelőse beszélt lapunknak.

Klímaberendezések elektromos javítása

Lantos Tivadar |  13 516
6 4.83 (6)

Egy jó hűtés- és klímaszerelő a saját szakmájának alapos ismeretén kívül legalább négy másik szakma alapjaival is tisztában van. Ez alkalommal a klímaberendezéseket villamos oldalról közelítjük meg Karda István segítségével, és bemutatjuk, hogy milyen alapvető tudás birtokában kell lennie a szerelőnek, ha elektromos hiba lép fel egy inverteres berendezésben.