Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímaberendezések elektromos javítása

2017/4. lapszám | Lantos Tivadar |  12 564 |

Klímaberendezések elektromos javítása

Egy jó hűtés- és klímaszerelő a saját szakmájának alapos ismeretén kívül legalább négy másik szakma alapjaival is tisztában van. Ez alkalommal a klímaberendezéseket villamos oldalról közelítjük meg Karda István segítségével, és bemutatjuk, hogy milyen alapvető tudás birtokában kell lennie a szerelőnek, ha elektromos hiba lép fel egy inverteres berendezésben.

És megjelent a piacon az inverter…

Az ErP rendeletek hatására a klímatechnika is alapvető átalakuláson esett át; az ON/OFF gépek helyett megjelentek az inverteres berendezések. Egyik szempontból jó és hasznos a változás, másik szempontból viszont adtak egy „pofont” a piacnak, csakúgy, mint a kondenzációs kazánok esetében. Analógiának hozhatnánk az öntöttvas radiátoros fűtésrendszert és a kondenzációs kazánok esetét, ahol a kazán nem működhet a megfelelő hatásfokkal, ugyanis a 90 °C-ra méretezett rendszer miatt a kondenzáció nem jön létre. Az inverteres klímákkal hasonló a helyzet – ahol eddig is állandó hőterhelés volt, ott állandó teljesítménnyel kellett hűteni (például szerverszoba). Ilyen esetekre egy ON/OFF gép tökéletesen megfelelne, hiszen soha nem fog részterhelésen működni a hűtés.

Egyszerű volt ezeket a gépeket szerelni, olcsó javítani, ellentétben az inverteres technológiával. Az árak jelentős mértékben megemelkedtek, a hozzáértő szakemberek viszont eltűntek. A most klímával foglalkozó kollégák jelentős része nem rendelkezik az inverteres klímák szerelésének egészére kiterjedő ismeretekkel. Nézzük csak, milyen feladatok vannak: A berendezést el kell helyezni, falat vésni, állványozni, konzolt építeni. A cseppvizet el kell vezetni, a csöveket megfelelően össze kell kötni, peremezni. Az elektromos „betápot” biztosítani kell, és természetesen a gépek kalorikus részét is ismernie kell a szakembernek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Karbantartás