Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kis kazánválasztási tanácsadó

2017/4. lapszám | Lányi Dávid |  4850 |

Kis kazánválasztási tanácsadó

A gázkazánok lakásaink legfontosabb épületgépészeti elemei közé tartoznak. Ezen berendezések szinte észrevétlenül szolgálják ki komfortérzetünket otthonaink megfelelő hőmérsékletének, valamint meleg vizének biztosításával. Eljöhet azonban a pillanat, amikor bármilyen okból – például meghibásodás, fűtéskorszerűsítés vagy lakásfelújítás – kénytelenek vagyunk a készülék cseréjéről gondoskodni.

Bármi is legyen a csere oka, fontos tudnunk, hogy ez a tevékenység nem merül ki a kazán kiválasztásával és megvásárlásával. Szigorú előírásoknak kell megfelelnie mind a készüléknek, mind a telepítésnek, mind pedig az üzembe helyezés folyamatának. Az előírások sokasága érthető, hiszen a földgáz használata veszélyes üzem, így a vásárló egyedül nem is végezheti el a rendszer beüzemelését. Megfelelő szakemberek szükségesek, akiknek felhatalmazása, jogosultsága van a be- és felszerelésre, valamint a rendszer engedélyeztetésére és beüzemelésére. A felhasználó számára csak két feladat marad, egyrészt ennek finanszírozása, másrészt – a kellemesebb oldal – a modern, korszerű fűtési és melegvíz-ellátó rendszer minden kényelmének élvezete.

2016. július 1-jét követően szinte csak olyan készülékek kerülhetnek beszerelésre, amelyek megfelelnek az EcoDesign irányelvnek. Ennek alapja, hogy az üzembe helyezett készülékeknek legalább 86%-os éves szezonális hatásfokkal kell rendelkezniük. Ezzel egyidejűleg a hatásfok-jelölést is módosította az EU-rendelet, mégpedig a korábbi, sokak számára értelmezhetetlen, 100% feletti hatásfok helyett az ErP bevezetésével egységes számítási mód alapján kell a hatásfokot feltüntetni. Ennek eredményeként a kazánok hatásfoka 86-100% közötti értékkel kell, hogy szerepeljen azok jellemzésénél.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KazánKondenzációs kazán

Kapcsolódó

24 kW-os, kombi kondenzációs kazánok

24 kW-os, kombi kondenzációs kazánok

Beépített tároló nélkül, alapkivitel. Áttekintő táblázat