Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fertőtlenítő eljárások a HMV rendszerekben

2017/4. lapszám | Lantos Tivadar |  3346 |

Fertőtlenítő eljárások a HMV rendszerekben

Az épületek melegvíz-ellátásának higiéniáját elsősorban a legionella baktérium veszélyezteti. A csővezetékekben kialakuló biofilmréteg a melegágya a kórokozók elszaporodásának, melyek ellen vegyszerek nélkül szinte lehetetlen védekezni, emellett az UV fénnyel történő besugárzás tovább növelheti a biztonságot. A HMV időszakonkénti felmelegítése 65 °C fölé is alternatíva, azonban költséges megoldás, és számos problémát hoz előtérbe. Tekintsük át egy összefoglaló keretében a HMV rendszer fertőzések elleni védelmének lehetőségeit.

A legionella melegágya

Sajnos nagyon sok épület esetében nem fordítanak kellő figyelmet a legionella kiküszöbölésére. Még a távhőszolgáltatók – mint az egyik legnagyobb közműszolgáltató szektor tagjai – sem képesek tökéletesen megoldani a baktériumok elleni védekezést, mivel a szolgáltatási határ a hőközpont, az épületen belüli HMV cirkulációs rendszer már a lakók tulajdonában van. Ennek megfelelően állapotuk esetenként katasztrofális, a fertőzés veszélye időzített bombaként ketyeg. Az elmúlt időszakban sajnos sok negatív példát említhetnénk (a VGF hasábjain is olvashattak több történetet), közülük az egyik egy egészségügyi intézményben történt.

Néhány évvel ezelőtt megnyitotta kapuit egy 400 ágyas klinika, majd használatának első esztendejében több rejtélyesnek mondható haláleset is történt. Mint később kiderült, a tragédiáért a legionella fertőzés volt a felelős.

A tervezés fázisában a tervező még ajánlott olyan rendszert, amellyel a probléma megelőzhető lett volna, de a kiváltások, a kivitelezői „olcsósítások” és az építtető felelőtlen hozzáállása miatt nem valósulhatott meg a korszerű melegvíz-hálózati rendszer. Mondanunk sem kell, hogy később, jóval drágábban meg kellett építeni a legionellát kiküszöbölő HMV rendszert.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EgészségHMV előállításLegionellaVízkezelés