Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázszerelés szabályosan

2017/4. lapszám | Szilágyi Zsombor |  2654 |

Gázszerelés szabályosan

Az elmúlt harminc-negyven évben sok változás volt a gázellátás hazai rendszerében. Nagyon sok új fogyasztó lépett be, új anyagok jelentek meg a hálózatépítésben, a gázkészülékek családja többször kicserélődött. A gázellátás biztonsági követelményei is többször megújultak, és talán ennek köszönhető, hogy a gázellátással kapcsolatos balesetek száma lassan évtizede nem nő.

A gázellátás biztonsága nagyon nagymértékben függ a felhasználók és a „gázos” szakemberek fegyelmezettségétől, a szabályok pontos betartásától.

Ha valaki gázt akar bevezetni az újonnan épült családi házába, akkor a következő szakemberekkel találkozik:

  • Tervező: szakirányú végzettséggel rendelkező mérnök, aki a Magyar Mérnöki Kamaránál érvényes gáztervezői jogosultsággal van bejegyezve.
  • Tervfelülvizsgáló: az elosztói engedélyes dolgozója, tervezői jogosultsággal kell rendelkeznie.
  • Gázszerelő: a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal gázszerelői engedélyével, igazolványával kell, hogy rendelkezzen. Az engedély feltétele a gázszerelői mestervizsga. A gázszerelő mellett dolgoznak segítők, segédmunkások, képesítésre vonatkozó megkötés nélkül. Az elosztói engedélyes azon dolgozói, akik gáz alatti rendszereken végeznek munkát, szintén csak igazolvánnyal rendelkező gázszerelők lehetnek.
  • Műszaki átvevő: az elosztói engedélyes dolgozója.
  • Kéményvizsgáló: megyénként, járásonként más-más, kéményseprésre jogosított cég dolgozója, legalább kéményseprő szakmunkás képzettséggel.

A gázellátó rendszerre vonatkozó műszaki követelményeket a biztonsági szabályzatok elég részletesen leírják. Ezek a szabályzatok is gyakran változnak, a technika haladásával párhuzamosan. Az európai uniós tagságunkból is ered a biztonsági szabályzatok módosítása, az EU is kiad új rendeleteket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Gázterv